7 Септември, 2024 08:53 1 010 40

Проф. Дуранкев: 2026 година изглежда постижима за влизането в еврозоната, особено ако инфлацията се смъкне

  • боян дуранкев-
  • 2026 година-
  • влизане в еврозоната-
  • инфлация

"Няма защо да бързаме и да се претрепваме буквално да влезем в еврозоната при положение, че там е необходимо да станат доста промени, за да се стабилизира самото евро и да има по-голям авторитет", обясни икономистът

Проф. Дуранкев: 2026 година изглежда постижима за влизането в еврозоната, особено ако инфлацията се смъкне  - 1
Снимка: БГНЕС

Промяната вече чука на вратата и тази промяна най-вероятно ще дойде през следващата година. Необходима е цялостна промяна на България: политическа, икономическа и социално-интеграционна, защото българското общество се е разпаднало и общественият консенсус се разложил напълно. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" икономистът проф. Боян Дуранкев.

По думите му ако няма промяна, ще започват да се развиват неблагоприятни процеси, като забавянето на т. нар. евроинтеграционни процеси – процесът за присъединяване към еврозоната, процеса на синхронизиране на законите. Това според него води до окончателното разпадане на обществения консенсус и създаването на пълен обществен нихилизъм, който проф. Дуранкев определи като втория негативен процес. "Имаме разлом между евроскептичен и евроатлантически лагер в България и има много висок потенциал евроскептичните партии да станат фактор за управление в бъдещето", допълни той.

Като трета негативна черта икономистът определи забавянето на икономическото развитие благодарение на нестабилното управление и продължаващото корумпиране, което води до пълно нарастване на разочарованието от политиката и загуба на доверие от страна на избирателите. "Разделението в обществото дава много малък шанс да има обединение вътре, в парламента", поясни той и обясни, че промяната ще настъпи когато в Народното събрание поне 1/3 са хора от тези 90-95%, които са унижени и ощетени от Прехода, а не 100% почти хора, които са се облагодетелствали от Прехода.

Според него 2026 година изглежда като постижима за влизането на България в еврозоната, особено ако инфлацията в страната се смъкне. Икономистът посочи още, че не е необходимо да се бърза и "още една година гратис на България с българския лев не звучи изключително тревожно. "Няма защо да бързаме и да се претрепваме буквално да влезем в еврозоната при положение, че там е необходимо да станат доста промени, за да се стабилизира самото евро и да има по-голям авторитет", обясни проф. Боян Дуранкев.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Галоше си Остава Галош!

    22 0 Отговор
    Галоше си Остава Галош!

    Проблеме на България не е само Инфлацията!

    А Липса пна Път За Просперитет!

    Беззаконието е Е+дна от Причините!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Айнц цу цвайнц

    18 0 Отговор
    Дрън дрън
  • 5 Стенли

    21 0 Отговор
    Да изтеглини милиарди заеми само тази година точно за еврозоната сме
  • 6 стрел☢️к

    22 0 Отговор
    е па нал сапуня казува че инфлация немало, ама преди 2 г маги картофено пюре беше 2.60, вчера гледам 4.60, ама туй било 2-3% инфлация само, така вика

    Коментиран от #14

  • 7 народът

    30 2 Отговор
    2025-та изглежда постижима за напускането ни от този прогнил нацистки манипулиран съюз!!!
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 0 Отговор
    Е нали отхвърлиха референдума що не влезнахме 🤔🤔🤔
  • 9 Работническо дело

    12 1 Отговор
    Да си пие хаповете 2026 няма да има свят!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 нннн

    8 1 Отговор
    ,,И вървим
    Все натам
    В своя друм.
    Бим, бамм, буммм..."
    /,,Камбани" Е. А. По/
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 1 Отговор
    За нас общото между ЕВРОТО и КОМУНИЗМА е че АХА ДА ДОЙДЕ... И НЕ ИДВА ‼️
  • 13 Краси

    18 1 Отговор
    Къде ще влиза една фалирала държава като България.

    Коментиран от #15

  • 14 Нормално

    11 5 Отговор

    До коментар #6 от "стрел☢️к":

    Като има кой да купува гуменото пюре 400 гр. за пари, с които може да си купи 5 кг. картофи, даже и 10 лв. ще стане. Нито е сложно, нито е скъпо, нито пък трудоемко да се направи картофено пюре, при това без допълнителни боклуци и консерванти. Това е само един пример за подражание на модела, наложен от запада. Да е готово, щото така ни е по-лесно. Щом има търсене, ще има и предлагане на каквато цена кажат търгашите.

    Коментиран от #23, #26

  • 15 Още

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "Краси":

    Как къде, при другите фалирали да помагаме с плащането след разпада.
  • 16 ха ха

    3 7 Отговор
    Инфлацията може и да не падне и тогава ще имаме 5 лева за евро. Опичайте си акъла! Сорос прави бързия милиард от освобождаването на лирата. Привързана към марката, британската икономика се задъхва в сравнение с по-производителната германска икономика. Инфлацията във Великобритания е 3 пъти по-висока от тази в Германия. Централните банки на двете страни не успяват да спасят фиксирания курс и лирата е отвързана от марката. Или влизайте спешно в ЕЗ или бордът ще го гледаме през крив макарон. Дали Главчев не е изкупителната жертва за падането на борда? Той си е такъв послушко и ще го събори със замах. Следващото НС ще е също пожертвано. Особено, ако "евроатлантиците" не съберат гласове за правителство.
  • 17 СЛОНА

    9 1 Отговор
    ДА НЕ ДАВА ДЕДО ГОСПОД ...
  • 18 Проф Дуранкиев!!!

    8 2 Отговор
    Върви на М. А. Й. Н. А. Т. А. С. И!
  • 19 Абе

    11 1 Отговор
    Правителствата в ЕС са свръхзадлъжняли. Добре е да се изчака 5-10 години да се разбере дали ще съумеят да стабилизират финансите си останалите държави в блока. Иначе ще ни завлекат към дъното и нас.
  • 20 Ами

    10 1 Отговор
    Много държави в еврозоната са със силно влошени показатели на правителствените финанси - Италия, Франция, Белгия, Гърция... все цъкащи бомби. Дълговете се увеличават, че и в Германия, бюджетните дефицити растат, а икономиките им стагнират. Това не може да е добра новина за еврото. Хубаво е да не се бърза, само за да се наредим на някаква маса, в края на угощението когато келнерът току що е донесъл сметката.
  • 21 хахаха

    3 2 Отговор
    ти луд ли си е дуранкулаков
  • 22 Сега е като

    4 2 Отговор
    Септември 1989....идват големи промени новия ссср го чака същотот като х15 републики
  • 23 Стенли

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Нормално":

    Ама той човека дава само пример за инфлацията както и бутилка мента от пет лева стана десет лева и нагоре спрях да я купувам
  • 24 Само да напомня

    9 1 Отговор
    Влизането в еврозоната без референдум не е демокрация, а диктат, насилсвен акт.
  • 25 Порно

    4 0 Отговор
    Айде , нема нужда за кефа на банкерите да ни пресушите джоба
  • 26 Порно

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Нормално":

    Да давам ли пример с цените на бензина, тока , водата, парното. Не ги произвеждам. Или ще ме посъветваш да си закрия прозорците с волтаици и да освободя една стая за кондензатори и другата техника.
  • 27 Не съм пророк

    3 1 Отговор
    Ама догодина месец април..май след края на войната в Украйна..и края на Украйна,следва разпада на ЕС ...така ,че не се Силете много
  • 28 Референдум

    4 0 Отговор
    За или против оставането на България в отан и ес! Ако народът се произнесе За, така да бъде, но хората сами да са го решили, не да им бъде налагано от една престъпна върхушка. Това е демокрация, другото е измама и терор, които са ни добре познати в източна Европа.
  • 29 И Дуранкев

    1 0 Отговор
    ли го купиха? Референдумът къде е? Не че ГЕРБ нямаше да промени същината на въпроса, както направи с Белене. Полза от еврозона имат политици: падат бариери заеми и част от резерва ще бъде опоскан от обръчите им от фирми. Банкери: пада резерв банки за послещане на финансови кризи. Обръчи от фирми на властта, пестящи от превалутиране, смешните половин милиард. Но цените на стоките им няма да паднат, нито ще повишат заплатите на служителите си. Печалбите от превалутиране ще отидат в офшорки, имоти извън България. Банките ще компенсират загубите от превалутиране с повишени такси. От цялата врътка губят 5 милиона българи. Като спекулативната инфлация, цени ще се повишат драстично. Ще ни бъде наложено цифрово евро, следва директно блокиране на сметки в реално време. Левът и Кеша са свобода.
  • 30 Насилствената обмяна

    1 0 Отговор
    на частни депозити в евро е Национализация на сметките на българите, дори при комунистите не е имало подобно чудо.Неприкосновеност на банковата тайна ще се нарушава грубо, без съдебна заповед и дела. Гледай видео на Агустин Карстенс - директно говори за КОНТРОЛ и ЦИФРОВИ ПАРИ. Карстенс 2019 се среща с ББ и Радев шеф на БНБ на 4-ри очи. Резултатите от срещата не се огласяват. Веднага след това 2020 Борисов ЕДНОЛИЧНО ни вкарва в ERM2, на следващото утро цените на храни скачат с 30%. Дания е в ERM2, но със специално писмено споразумение, че ще влезе в еврозоната, когато е готова. Подобно споразумение Борисов не подписва. Човекът еднолично решава да не се допита до Българите. Цифровите сметки стават достояние на една шепа хора в ЕЦБ, поема финансов контрол на България. Протестираш, блокират ти търговските банки, като в Гърция. Няма излизане от Еврото.

    Коментиран от #34

  • 31 Сорос причини вреди

    2 1 Отговор
    Британия, точно защото Британия беше в ERM, черната сряда. Тази е причините Британия да запази единицата си по-късно. Тогава врътката стана чрез Германия. И Дания, и Британия си взеха поуки. Едната подписа ERM2 със специално споразумение. А Британия изобщо не влезе в еврозоната, докато беше члена ЕС. Богатите държави Швеция, Швейцария, Дания, Исландия, Лихтенщайн, Румъния, Полша, Унгария, Чехия, Норвегия, изобщо не бързат да приемат фалиралото след 2008 евро. Всички държави в Еврозона са с над 90% до 220% задлъжнялост спрямо БВП. Което е страшен показател. Но Банкянският, който ни натика в този АД, винаги е гледал собствените си интереси. Като преди това, според слухове си изнася кеша извън България с правителствен авиоотряд. Защото много добре знае, какво ще се случи с цифровото евро.

    Коментиран от #33

  • 32 Всеки,

    1 2 Отговор
    който крещи срещу еврозоната, помага на сивия бизнес да процъвтява, съзнателно или не. На нашата главна копейка се плаща от съмнителни бизнес среди, да отлага влизането ни, за да си изперат парите. Който иска да им помага. Аз няма!
  • 33 Алтернативата

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Сорос причини вреди":

    е да ме ограбват местните дерибеи. Мерси!
  • 34 Руските

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Насилствената обмяна":

    опорки звучат убедително за неграмотната част от населението ни. Въпросът е да се спре интеграцията с Европа, за да бъде по-лесно и бързо връщането към руско-монголската орда.
  • 35 Половин Европа

    1 0 Отговор
    и то богатите държави, не приемат еврото. Факт. В пъти по-кадърни финансисти в държави с векове развит капитализъм са писали и обяснявали защо? Но ГЕРБ са по-велики и от Великобритания и САЩ, техните финансисти и експерти, с едни от първите ЦБ в света и Борси. С вашите сметки правете каквото искате, но нямате право да бъркате в частните депозити на българите. Като искате да борите сива икономика, закрийте офшорките и държавите перачници на пари. Много кредитни милионери избягаха в ЮАР, нещо по въпроса с МИЛИАРДИ. Опряхте до левчетата на бабите за погребения. Това си е чист комунизъм, в най-авторитарният му вариант, Китай номер 2.
  • 36 Нали?!

    2 0 Отговор
    Тоя алчен дъртак по - добре да се готви за скорошна среща със Създателя, а не да точи лиги за допълнително, лично обогатяване. Не им пука на та тея сатаняги, че погубват държавата и народа, само и само да откраднат повече пари.
  • 37 Местните дерибеи

    0 0 Отговор
    въвеждат и настояват за еврозоната, ГЕРБ и ДПС. Те са първите, които ще теглят заеми като паднат бариерите на ВБорд и ще оспоскат част от освободен резерв, част от него отива в ЕЦБ.. Не, благодаря. Като махнете ГЕРБ и ДПС от управлението и червените олигарси, тогава въвеждайте еврото. Но първо референдум. Какво ви пречи да емегрирате в държави с ЕВРО. Но не налагайте на милиони българи еврото. В България лев, на който му пречи лева, да отиде в евродържави.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ПОРЕДНИЯТ ПР ОС Т ФЕСЪР-- ПЛЕШИВ;КЬОРАВ ;ПОБЕЛЯЛ -ПО ЛУ У МР ЕЛ ЯК --САМО ЦИ ЦАЛ !!!!?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол