8 Септември, 2024 15:56 2 714 29

Демерджиев: Крайно време е правоохранителната система да стъпи на краката си и да вземе функциите в ръцете си

  • иван демерджиев-
  • правоохранителна система-
  • крака-
  • ръце-
  • функции

"Ако отново ще избираме някой подобен на Гешев или Сарафов, мисля, че това води до един омагьосан кръг и няма да доведе по никакъв начин до даването на справедливост и предвидимо правосъдие, каквото очакват българските граждани. Това се превърна в блян за гражданите", коментира бившият вътрешен министър

Демерджиев: Крайно време е правоохранителната система да стъпи на краката си и да вземе функциите в ръцете си - 1
Снимка: БНТ

"Дори не е необходимо да има такъв законопроект, за да осъзнаят членовете на ВСС, че нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор, при положение, че мандатите им отдавна са изтекли".

Това заяви пред БНР бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"Такъв орган с отдавна изтекъл мандат трябва да осъзнава, че той може и трябва да извършва минимално необходимите действия, за да поддържа сферата на управление, в която участва - в случая в съдебната система, но той няма нито юридическото, нито моралното право, да избира главен прокурор, който ще управлява българската прокуратура в следващите 7 години", коментира той. И добави:

"Става ясно и разбираме всички колко важно е това за Пеевски - да има нов главен прокурор и той отново да бъде избран по някакъв начин под неговия контрол".

"Той театралничи неумело, като всъщност критикува хора, които до голяма степен не изпълняват това, което той иска от тях, но не в цялост. Той иска да има пълен контрол. Той очевидно иска хората, които стоят отсреща, да не могат да кажат "Не" по нито един въпрос. И практически да получи цялата власт в държавата - това очевидно е неговата цел. И всеки, който не отговаря на тези изисквания, независимо че дълго време и много неща е направил в линията, която чертае Пеевски, става неудобен за него, става пречка", разясни Демерджиев в интервю за предаването "Неделя 150".
Според него сега по команда отвън ВСС стартира нова процедура за избор на главен прокурор. Но:

"Ако отново ще избираме някой подобен на Гешев или Сарафов, мисля, че това води до един омагьосан кръг и няма да доведе по никакъв начин до даването на справедливост и предвидимо правосъдие, каквото очакват българските граждани. Това се превърна в блян за гражданите".

По думите му тук е мястото на всички други партии и техните лидери да се противопоставят категорично на това, а институциите да осъзнаят отговорността си, да запазят авторитета си и да не се поддават на влияние.

Много критики има към правоохранителната ни система, които са основателни, смята бившият вътрешен министър. Според него ако тя не се събуди, не отвори очите си и не даде справедливостта, от която обществото има нужда, това може да породи още по-голямо напрежение и още по-големи трусове в държавата.

"Крайно време е правоохранителната система да стъпи на краката си и да вземе функциите в ръцете си", категоричен е той.

Демерджиев е категоричен, че партиите и лидерите им трябва ясно да се разграничат от модела "Пеевски". Те трябва да разберат, че пътят на България напред минава през това на българските граждани да се даде сигурност и справедливост, добави той.

Според него ключово важно е МВР да запази неутралитет и да работи активно срещу купения вот. Бившият вътрешен министър смята, че бързо трябва да има промени, защото в редица области се вижда сериозно изкривяване на вота. Ако там не бъдат взети мерки и не бъдат направени промени, които да противодействат на тези явления, те ще се повторят, което ще покаже, че влиянието на Пеевски в МВР остава и след смяната на Калин Стоянов, обясни Иван Демерджиев.
Той обяви, че сегашните схеми за купуване на гласове предвиждат разплащане след изборите, което затруднява МВР. Според него обаче служителите знаят как да противодействат на това, но те трябва да имат политическа подкрепа и свобода.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Умен по цялата глава

    18 3 Отговор
    Да назначиш адвокат,който защитава престъпниците,които МВР арестува за министър на Вътрешните работи - това какво е???

    Коментиран от #5

  • 4 Имее

    16 3 Отговор
    МВР е някакъв свят на отнесени от вихъра.
  • 5 Р. Овч

    20 8 Отговор

    До коментар #3 от "Умен по цялата глава":

    МВР-то ли ни хвалиш? Демерджиев им разби схемите за трафик на мигранти, и ги караше да дават тест за дрога преди започване на работа. Та почнаха да реват че тестовете не показват вярно. Ама като тестваха шофьорите с тях бяха ОК
  • 6 6Х6

    13 0 Отговор
    А колко пъти беше крайно време... Старата песен на нов глас.
  • 7 Kaлпазанин

    15 0 Отговор
    Коя коя система ,че не разбрах имаме ли такава независима неподкупна система ,ако имахме нямаше да имаме първото лбгт паради и затворите трябваше да са препълнени
  • 8 Р. Овч

    5 3 Отговор
    Главните прокурори трябва да са 4-ма и всеки да има право да разследва другия.
  • 9 ХАКАН

    15 9 Отговор
    Правоохранителната система е на ГЕРБ основно, и тя скоро няма да стъпи на краката си. Не работиш, изпълняваш поръчки и взимаш тлъста заплата - кой ще върви против това? Правоохранителната систма охранява власта и богатите. Трудно ще се демонтира.
  • 10 Аква

    12 15 Отговор
    ГЛАСУВАШ ЗА ГЕРБ И ПОЛУЧАВАШ ПЕЕВСКИ!

    Коментиран от #16

  • 11 Мнение

    21 5 Отговор
    57000 полицаи в държавата?!!! Толкова много! Първа категория труд, огромни привилегии, отпуска двойна, клас прослужено време - двоен, всичко по две е за тях, по два пъти в годината им се увеличават заплатите, а от Нова година се очаква огромно увеличение на заплатите им отново. И какво от това? Резултатът от работата на тази огромна армия от 57000 човека е нула. Нула. На 90% са там за да добутат времето до пенсия, 20 заплати на куп, ранно пенсионирсне и после "шапка на тояга". Тези хора, два и половина пъти повече от армията ни, не искат да работят, а искат само пари, пари и притискат слабата държава за пари със стачки, заплахи и каквото се сети човек. Необходим е огромен рестарт в цялата държава.

    Коментиран от #12, #22, #27

  • 12 Р. Овч

    14 6 Отговор

    До коментар #11 от "Мнение":

    22000 полицая трябва да бъдат преместени в армията като строителни войски.
  • 13 ха ха

    12 3 Отговор
    явно се бори за още един апартамент на жълтите павета , много обичат "правото" да им пълни джобовете
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Абсурдистан

    15 5 Отговор
    Странно е един бивш служебен министър, известен с това, че не е свършил нищо значимо (припомнете ми, ако бъркам), редовно да се появява в медиите и да радава нещо, което няма. Жалка марионетка!
  • 16 Странно

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "Аква":

    , но да те попитам: ГЕРБ ли го вкараха в политиката? ГЕРБ ли го предложиха за шеф на ДАНС? ГЕРБ ли го избраха за съпредседател на ДПС? Не съм защитник на ГЕРБ, но ми се струва, че нещо изпускаш.

    Коментиран от #25

  • 17 Вуте

    11 0 Отговор

    До коментар #14 от "Захари":

    БРАВО Захари, Браво за напомнянето - БЯХ ТОЧЕН С ПАРИТЕ!!!! До кога ??????
  • 18 И Какво?

    6 0 Отговор
    И Какво? Всичко Остава в Ръцете на Мизерните Депутати!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Владко Кузов /последния софиянец/

    11 2 Отговор
    Крайно време е ти и такива като теб да бъдат вкарани в затвора и конфискувано цялото имущество, комунета долни
  • 21 Ддд

    11 5 Отговор
    Този беше един от най скапаните министри на МВР!
  • 22 Мунчо

    13 2 Отговор

    До коментар #11 от "Мнение":

    От тия всичките само 7000 са истински. И ги ползват предимно за охрана на ДПС - Тата сега. Другите са чиновници и престъпници на хранилка. Ако се замисли човек, нито едно голямо престъпление през последните 30 години е без участието на бивш или настоящ служител. Нужно е преосноваване а не реформи.
  • 23 Майора

    8 3 Отговор
    Жалкото е акъл да дава адвокат , известен с “Бях точен с парите..” и никой досега да не предприема действия!
  • 24 Хектор

    5 4 Отговор
    Бившия министър на другаря Раде Дерменджиев. Първо да каже дали е приключило делото срещу него за подписа които е сложил той за една сделка на МВР за 80 милиона лева. Явно Пловдив е привлекателен за някой кадри на Радев които са част от кръга от обръчи от фирми и подставени лица най видни са двамата секретари на президента, а именно Копринков и Узунов. Докато Пеевски разкрива далаверите и гафовете на двамата най видни руски агенти Ахмед Доган и президента Радев Решетников Кеша ще има подкрепата на много българи. Пеевски трябва да спре руския проект на Леонид Решетников последния резидент на Кгб в България а именно неговото протеже Румен Радев.
  • 25 Ветеран от Протеста

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Странно":

    Разчитат,че хората че знаят или са забравили.Пеевски е МИНИСТЪР в злощастното управление на тройната сглобка - БСП,ДПС,НДСВ начело със руския гражданин Сергей Станишев...След тях управлява правителството на Орешарски и Мая Манолова предлага за шеф на ДАНС - Пеевски и той е назначен..Мая Манолова е в Правната комисия от БСП,шеф на Правната комисия е Татяна Дончева пак от БСП - двете с печално известната поправка в НК - Ванко1 Следват 400 дни ежедневни Протести...Пеевски приватизира Булгартабак и го Унищожава...И така нататък....Та къде тука видяха ГЕРБ,като те не съществуват още ...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ЛЪЧАО

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Мнение":

    57000 полицаи от които над 7000 са на пенсия и заплата. Взима пенсийката на 54 години и до 60 години е на пенсия и заплата. Това го направиха ГЕРБ и ББ и го нема в никоя друга държава на ЕС и НАТО. Първо не е морално, второ е срамота и алчотия, трето се източва бюджета на МВР и НОИ, четвърто вече няма приемственост. Това е МВР.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    ПРОБУТАН ЗА МАЛКО --НИЩО НЕ НАПРАВИЛЕЦ ---СЕ ПРАВИ НА " ГУРУ " !!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол