10 Септември, 2024 08:49 4 115 7

Христо Панчугов направи прогноза за изхода от битката в ДПС

  • христо панчугов-
  • дпс-
  • бсп-
  • пеевски-
  • ахмед доган-
  • корнелия нинова

Корнелия Нинова и самото БСП направи всичко възможно да ограничи своята подкрепа до една специфична група избиратели в България

"За добро или за лошо изборите катализираха процеси в ДПС, които със сигурност ще оставят партията в много по-лошо състояние, отколкото сме свикнали да я виждаме. Освен че е важно на Доган да покаже, че би могъл да се справи с подобна ситуация и да запази при себе си етикета, името, марката ДПС. За другата страна това е доста по-наложително, тъй като без името ДПС в оставащия месец много силно бих се изненадал, че която и да е коалиция с какъвто и да е финансов и организационен ресурс около Делян Пеевски би могла да получи политическо представителство, което да е смислено, да има влияние и да успее да съхрани лидера си Пеевски, която е финалната цел. Отсрещната страна е в доста по-лесна ситуация – тя няма толкова нужда от етикета ДПС, има нужда от плакат, на който има лика на Доган".

Това заяви пред БНР политологът Христо Панчугов.

В предаването "Преди всички" политологът изказа мнение, че тази ситуация е опит да се разгради модела "Пеевски". Той напомни, че това е започнало още през 2014 г. 10 години по-късно продължаваме да не можем да излезем от подобни институционални отношения и в крайна сметка да разградим този модел като общество и политическа система, отбеляза Панчугов.

Според него най-важният въпрос е да се стигне до причините за конфликта, който в момента наблюдаваме. Той не смята, че те са политически или свързани с въпроси на представителството, а корпоративни. Ние наблюдаваме разделянето на едни корпоративни активи, обясни политологът.

Христо Панчугов коментира и казуса с БСП. Според него ЦИК няма основания да приеме регистрацията на партията с пълномощно, което е издадено от човек, който не представлява партията.

"Очевидно заради този катализатор съдът ще се принуди много по-рано, иначе вероятно би отнело много повече време, да се произнесе по това дали решението за изключване на Делян Пеевски е легитимно спрямо устава на партията и в крайна сметка кой представлява истински ДПС. Дали това ще се случи навреме, за да видим регистрация на партията ДПС на тези избори, към този момент като че ли няма достатъчно данни, за да можем да кажем".

Според него битката няма да приключи нито с решението на ВАС, нито с решението за отхвърляне или регистрация на ДПС от страна на ЦИК. Той не е сигурен дали решението на ВАС би излязло преди изтичането на крайния срок за регистрация. В крайна сметка ще видим една процедурна схватка между двамата представляващи към този момент, прогнозира той.

Дали ще успее новият председател на БСП да регистрира коалиция с участието на БСП вътре – предстои да видим, каза той и предположи, че ще успее. "Много изненади ни се струпаха тези дни, така че не предпоставям нищо категорично".

По думите му по-важният разговор, свързан с БСП, е електорален. Той не е оптимист за по-добър изборен резултат на новото ляво обединение. А за него Панчугов каза: "Това не обединява избиратели, не разширява подкрепа. То разширява хората, които влизат в листите".

"Опасявам се, че Корнелия Нинова и самото БСП направи всичко възможно да ограничи своята подкрепа до една специфична група избиратели в България. Съмнявам се, че това подлежи на разширяване. Колкото и голяма коалиция да виждаме около БСП , тя е много далеч от това да създаде усещането, че се случва нещо ново, силно, модерно, ляво".

По думите му до изборите БСП не може да отгледа нов разказ, който да изглежда по-автентичен и в някаква степен по-модерен. В този смисъл сближаването или не с президента към този момент не носи нищо на БСП, смята политологът.

Според него обаче след тези избори ще се направи всички възможно, за да се състави правителство и да се запази някаква относителна стабилност.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    12 1 Отговор
    "Отсрещната страна е в доста по-лесна ситуация – тя няма толкова нужда от етикета ДПС, има нужда от плакат, на който има лика на Доган." Браво, Панчугов. Всички сме наясно с култа към личността на Ахмед Доган. Знаем и че неграмотните му последователи винаги ще гласуват за него (независимо че не излиза от вкъщи), защото култът към неговата личност е споен с фанатизъм. Добър анализ правиш.
  • 2 1111

    11 0 Отговор
    Двете нови ДПС-та нямат регистрация в съда, следователно нямат и право да участват на изборите.
  • 3 Последния Софиянец

    12 4 Отговор
    Козяк унищожи проруските партии ДПС и БСП.Сега е интересно какво ще прави с ГЕРБ.
  • 4 анти дерибей

    9 3 Отговор
    Тия пишман анализатори,нямат ни представа колко много турци мразим и сме мразели доносника.
  • 5 е кой го направи

    2 2 Отговор
    8-9 месеца флашки, списъци и сигурност . трактора . после всичко пеески управлявал . той бил държал . той бил навсякъде . дърпал конците на сигурността . петров щял да е боса на дансерите . после как имало 2 атентата . Сега е друго . дидо има подръжници и ще получи на изборите процент от вота . отцепниците с меди ще вземат и те процент . има 2 вида помаци и мохамедани в българия . високо в сигурноста си има български турчета . али, себахатин, мюмон, мехмет и т.н. цик лапа от 100 милиона повече от 40 . за 2 дни избор .

    Коментиран от #6

  • 6 Последния Софиянец

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "е кой го направи":

    Държавата се управлява от Козяк.В момента на нашата територия се води гигантска битка между Козяк и Турция, Сърбия и Русия за Турски поток 2.
  • 7 инж. Ганчо Илков

    5 0 Отговор
    Вместо Дебати по Реформаторски Програми и предоставяне Действия за Обществена Подкрепа чрез Гласуване, на Общественоста се показва Проектно Боричкане за Докопване на Депутатски Места. Такова боричкане прави Парламента като Център за Събиране на Организирани Престъпни Групи. Това Обяснява и Причината България в Цялата си История на Съществуване да има Образа на най-поробваната Държава в Европа (Византийско Робство, Турско Робство, Болшевишко Комунистическо Робство). В Резултат, Българинът е Обществено Разединен и най-беден Европеец. Съдба формирана от Управленци Псевдо Политици и внедрени Агенти Народни Предатели.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове