11 Септември, 2024 08:41 2 753 23

Атанаска Дишева: Борислав Сарафов е фаворит за нов главен прокурор

  • атанаска дишева-
  • главен прокурор-
  • борислав сарафов

Имам възражение по провеждането на избора за главен прокурор, призна членът на ВСС

Утре на Пленум във ВСС ще приемем времевия график за избор на нов главен прокурор. Номинации за главен прокурор ще се издигат в края на септември и началото на октомври. Борислав Сарафов е фаворит на Прокурорската колегия за нов главен прокурор и според мен е най-възможният кандидат. Не изключвам и номинацията на Мария Павлова - служебен правосъден министър.

Това обобщи пред "Тази сутрин" по бТВ Атанаска Дишева, член на Висшия съдебен съвет.

Имам възражение по провеждането на избора за главен прокурор, каза още тя.

Номинации за главен прокурор ще се издигат в края на септември и началото на октомври. Това стана ясно на заседание на Прокурорската колегия, която реши да предложи на Пленума на Висшия съдебен съвет да възобнови процедурата за избор на главен прокурор и да одобри график на нейното провеждане.

Според хронограмата номинации за главен прокурор ще се правят на заседанията на ВСС на 19 и 26 септември, както и на 3 и 10 октомври. Самият избор ще се състои на 16 януари 2025 г.

Изтичането на мандата на ВСС създава проблем с независимостта му, каза Дишева.

Ще има кворум и мнозинство на утрешното заседание, обеща членът на ВСС.

Очаквах процедурата да бъде стартирана още през август, разкри тя за избора на прокурор номер 1.

"Има политически зависимости - това се видя от всички бързи действия и избора на предишния главен прокурор (бел. авт. - Иван Гешев)".

Има опасност да има само един кандидат, но и да има още двама-трима, които само да създават усещането за състезание, смята Дишева.

"Борислав Сарафов (временно изпълняващ длъжността) е фаворит на Прокурорската колегия за нов главен прокурор и според мен е най-възможният кандидат. Не изключвам и номинацията на Мария Павлова - служебен правосъден министър."


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коиловци брадърс

    20 0 Отговор
    По-добре пеефски
  • 2 Блато

    32 0 Отговор
    пълно блато

    Коментиран от #19

  • 3 Ами да

    35 0 Отговор
    И Сарафов показа, че не прави нищо! Удобен е на крадците! Протести трябват! И много!

    Коментиран от #20

  • 4 факт

    34 2 Отговор
    Вместо процедура по избор на главен прокурор, да се започне процедура по избор на нов висш съдебен съвет, защото този не става за нищо и успя да сътвори един куп глупости за които ние плащаме. Да избереш толкова компрометиран човек като Сарафов за главен прокурор е равносилно на престъпление.
  • 5 Мнение

    20 10 Отговор
    Атанаска Дишева е единствената святна фигура, която е член на ВСС.
    Атанаска Дишева ще бъде чудесен Главен Прокурор на България или Атанас Славов!
    Всичко друго не става!!!
    Сарафов не става!

    Коментиран от #8, #21

  • 6 е не е ли редно да сложат неизвестни

    5 1 Отговор
    кандидати . и други да имат шанс . удобно е един и същи 10 г . но самите те казват за групички и приятелчета в йерархията . атанаска знае по добре . в кръг се въртят . проблеми , вдигат заплатите , проблеми , а никой не им помогнал , проблеми , а от 20 години било така . Логино е без много шум както в спецсъда .
  • 7 Не те ли е срам

    19 0 Отговор
    Две години плащаме за стока с изтекъл срок на годност, а сега и главен прокурор ще ни натрисат!!! Другарката Павлова не става за хигиенистка, щели да я номинират за Главен. Колкото и да е безмозъчна, все пак вчера излезе с изявление: « Не!», ама това Дешито май не го знае?
  • 8 Ами то по- добре

    8 10 Отговор

    До коментар #5 от "Мнение":

    Да изберат Бойко Рашков. Той отдавна драпа за този пост, а и на- добре ги разбира далаверите. Неговият девиз е:» Аз на тебе, ти на мен»!
  • 9 Демократ

    12 3 Отговор
    В съветска република гл.прокурор не може да бъде друг,освен милиционер. Това не е длъжност за гарантиране на правосъдието, а за репресия към несъгласните. Нашата прокуратура благодарение на сталинския модел вишински се обучава от руския гл.прокурор Чайка и затова върховенството на закона, задължителна ценност на демокрацията, няма никакво значение. В държава член на ЕС, битката за правосъдието е безрезултатна, защото целта е да няма правосъдие. Така мафията владее държавата.

    Коментиран от #14

  • 10 нннн

    10 0 Отговор
    Шиши избира.
  • 11 Седемте джуджета

    9 1 Отговор
    Съгласни сме
  • 12 Аз съм ЗА Атанаска Дишева!

    10 4 Отговор
    Атанаска Дишева - Главен прокурор на България!
  • 13 Сараф бей

    15 1 Отговор
    е не, това е скандално - човек ортак на Пепи Еврото и ДП няма как да стане главен прокурор титуляр, да се маха, ще започнат протести и ще бъде изметен, освен ако не сме умрело овче стадо, надявам се не сме.....

    Коментиран от #22

  • 14 ЕС перко

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "Демократ":

    а на нашия мил ЕС не му пука и грам за България...факт, замислете се..

    Коментиран от #16, #18

  • 15 Друго мнение

    5 0 Отговор
    Не е редно сега да се премине към избор на главен прокурор. Последните месеци явно се наблюдават зависимости в тази система, което от своя страна показва, че е необходима промяна в законодателството. По скоро трябва да се завърне държавата, като институция, която към този момент е абдикирала от задълженията си.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Корлеоне

    2 0 Отговор
    Най-добре Пеевски.Барем на 4 ката.
  • 18 Демократ

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "ЕС перко":

    На Българските управници не им пука, че в България няма върховенство на закона те имат нужда от това, за да са в затвора, а в Парламента. Няма сила, която да ги спре. Всяка година ЕС се бори, но без успех, защото това е вътрешна работа на държавата. Първи сме по корупция и беззаконие.- това искат управляващите.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Само?

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ами да":

    Питам за протестите? Само протести ще са достатъчни за пречистването на държава и народ от тази бълвоч?
  • 21 Революция трябва:

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мнение":

    И с нея нови постулати. Като: пряк избор от народа на: главен прокурор, съдии, прокурори, полицейски началници на РПУ-тата, на НЗОК, на висши държавни служители и администратори, същото и за общинските служители, началник затвори; ...Спорни лобистки закони задължително да минават през всенароден референдум без нуждата от 50+1... Иначе НИКОГА не ще успеем да отрежем безбройните глави на змея!!! А той вече задушава всичко в тази държава и въздухът лека полека започва да не ни достига
  • 22 Е, не е честно.

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Сараф бей":

    Забрави да споменеш Нотариуса. Що така бързо забравяме нашите заслужили съвременни Национални герои: Пепи еврото, Нотариуса, 8-те джуджета и Снежанката, Чували от Магистрали, Къщи за тъщи и Барселонски стил къщи, Трактори и трактористки, Следите остават в ЮАР, Наказателен урок за Иванчева, Златни кюлчета и пачки с Евраци и една хубава Мата Хари, ААА случаят Дебора и едномесечното мълчание на властите помогнало за прикриване на следите, ооо ма то много за писане имало. Няма да ми стигне и година за да ги изписвам всичките. И все пак: това лош сън ли е или действителност?
  • 23 мддаа

    1 0 Отговор
    Фаворит за една килия с Борисов.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове