11 Септември, 2024 10:21 2 265 12

Даниел Стефанов: Етническият елемент позволяваше на ДПС да прави каквото си иска

  • дпс-
  • бсп-
  • избори-
  • цик

Ако се спазва Изборният кодекс няма опасност изборите да бъдат обявени за невалидни

"Институциите казват, че казусите в БСП и ДПС не са тяхна работа. Не те трябва да разрешават вътрешните им проблеми. Всяко едно решение на РИК може да бъде обжалвано в местните административни съдилища от двете фракции на Движението, което ще блокира работата им. Досега етническият елемент позволяваше на ДПС да прави каквото си иска".

Това заяви в ефира на "Здравей, България" по "Нова телевизия" политологът Даниел Стефанов. Според него е абсурдно една партия да има двама съпредседатели и те да могат да действат поотделно.

По думите му, ако се стигне до повдигане на бариерата за влизане в НС, тя трябва да е над 7%. "Нотариално завереното писмо на Пеевски може да даде възможност друга коалиция да носи името на партията ДПС", допълни той.

От своя страна изборният експерт Ваня Нушева смята, че проблемите в ДПС и БСП са вътрешнопартийни. "Няма как да се решат финално, ако не видим каква е думата на избирателя и какви са решенията на ръководните органи. Тези случаи ще се развият когато се свикат колективните органи. Хипотетично е възможно да няма ДПС на изборите. Ако продължат да внасят и изнасят заявления за регистрация, може ЦИК да реши да не ги допусне, защото случаят може да се повтори и в различните РИК", коментира тя.

Според нея стабилно изглеждащите политически партии са колоси на глинени крака, но това не може да продължава повече така. "Нови политически проекти може да тласнат парламента към абсурдни законодателни предложения, а също и да затруднят сформирането на коалиции. Важно е и дали няма да влязат прокси партии, които да служат като патерица. Промяна в Изборния кодекс не значи автоматично по-висока активност, пример е идеята за мажоритарния вот", посочи Нушева.

На свой ред бившият член на ЦИК Красимир Калинов подчерта, че ако се спазва Изборният кодекс няма опасност изборите да бъдат обявени за невалидни. "Двама представляващи с равни права са решили да регистрират свои проекти, но ако изпълняват всички изисквания на ЦИК, не би трябвало да има проблем. Няма законови ограничения Пеевски или Чакъров да възложат на районни представители да регистрират листи в РИК", отбеляза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    6 2 Отговор
    ДПС отече
  • 2 Последния Софиянец

    6 2 Отговор
    Ексклузивно! Гонят 500 български роми от Дуисбург.

    Коментиран от #4

  • 3 ТаУмВзе

    8 1 Отговор
    Мъпетите по телевистан не могат да се Усетят, че дпс е Незаконно Движение, не е Партия! Конституцията си пише, че Партия не може да се създаде на Етно Религиозна Основа. Съответно не е ясно кво се лае и Защо де. ХАХХАХАХ

    Коментиран от #5, #9

  • 4 Що толко малко

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Само толко ли са там диваците
  • 5 Е да ама зад дпс стоят

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Хардлайнерите от дс и комунистическите служби

    Коментиран от #6

  • 6 ТаУмВзе

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Е да ама зад дпс стоят":

    За пример, колко сме Затънали - Дори новородените на територията са със 23 000 евро ДЪЛГ. Естесвено натам става още по Палаво. Турски поток със Руски Газ го държи Султана, съответно сме Заложници и нищо повече. Бонус 2 брая краварски бази на територията, без Пари. Не се знае кво има във тях, съответно сме нищо повече от Роби. Натам през 6 месеца Уж Изборчета за некви Милиони. Как да стане Фокуса със бонус Демографски Срив. Последна Национална Катастрофа, без да сме Нация де.
  • 7 Дренка Шекерова

    3 1 Отговор
    ДПС и БСП трябва да се забранят

    Коментиран от #8

  • 8 Дори да ги забраниш

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дренка Шекерова":

    Тарикатите и хиттреците дето стоят за тез партии ше се трансформират в други партии и ше продължат с грабежите си..това не помага трябва съмрт
  • 9 Аталай Нанай

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Един е Ахмед Доган и Джевдет е неговия председател.
  • 10 1111

    1 0 Отговор
    Неслучайно Конституцията забранява етническите партии!
  • 11 Демократ

    1 0 Отговор
    Питам се как 34 години съществува партия на етнически принцип, което е забранено по Конституция? Отговарям си, че създател на тази партия е КГБ и начело е техния агент Сава,Сокол,Алексей- Ахмед Доган, офицер от ДС, официално обявена за филиал на КГБ от Живков. Политиката на КГБ е да подчинява хората чрез страх от насилие. Етническата карта е заплаха за честните и работливи български мюсюлмани от нов възродителен процес. Доган е превърнал във феодални владения смесените райони, защото изпълнява правилно стратегията на КГБ 34 години . Пеевски е син на офицер от ДС и е вкаран в политиката 2001 г. преди 23 години с определена цел. Страшното на проектите на КГБ е ,че са винаги с далечен прицел. Справка трагедията Македония. Ахмед Доган посочи Пеевски като феномен, посочи 2-ма председатели на ДПС + Джевджет Чакъров. Всички се чудеха защо , ама чак сега се разбира, разцепление уж в ДПС, но касае държавата. Това трябва да обясняват
    аналлизаторите на хората- ИСТИНАТА. Сега, когато маските са паднали след агресията на Путин в Украйна, България трябва да избере отново както преди 35 години- диктатура ,или демокрация. Путин олицетворява диктатурата и отрочетата на КГБ, които сега се правят на евроатлантици, трябва да заблудят народа и света, за да продължат да изпълняват ролята си на троянски кон на Кремъл вътре в ЕС И НАТО. Целта на Кремъл е в България да има политически хаос, за да бъде най-слабото звено в тези съюзи, които иска да разруши отвътре. ДПС в моме
  • 12 Ерсте банк

    0 0 Отговор
    Пеевски ми хареса как разби етническия вот и партията на мюсюлманите в България. Отдавна трябваше някой да го направи, но нямаше политици и представители на институциите с топки.

    ДПС, която е отворена за етнически българи, агитира на български и в редиците й са поне 45-50% българи-християни - това звучи като модерна партия!

    Не може цяла една българска партия да бъде преимуществено пълна с турци, помаци и роми и да си позволява да провежда официални събрания и митинги на турски.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове