13 Септември, 2024 19:09 1 804 45

Катастрофите в бойната ни авиация през последните години

  • българия-
  • бойна авиация-
  • военна авиация-
  • катастрофи-
  • авиокатастрофи

Само един от инцидентите завършва без жертви

Катастрофите в бойната ни авиация през последните години - 1
Снимка: БГНЕС

Седем са катастрофите във военната ни авиация за последните 21 години. Три от тях са с военни самолети, останалите - с хеликоптери. Само една от катастрофите, с учебен самолет Pilatus край Долна Митрополия, завършва без жертви.

9 юни 2021

В нощта срещу 9 юни 2021 година военният пилот майор Валентин Терзиев загина по време на нощно учение. Тогава изтребителят му „МиГ-29” се разби в морето край Шабла, след като поразил пусната мишена, която обаче е била прекалено ниско. По досъдебното производство бяха обвинени двама военни за причиняване на смърт поради немарливост. През септември миналата година Военно-окръжната прокуратура прекрати наказателното производство, но през март тази година разследването на смъртта на военния пилот отново беше възобновено.

11 юни 2018

Военен вертолет „Ми-17” се разби край летище „Пловдив” при планов полет. Той падна от около 50 м височина в района на авиобаза „Крумово”. Екипажът на борда на вертолета се състои от трима военнослужещи, като при падането на машината двама от тях загиват.

9 юни 2017

Вертолет „Пантер” пада във водите на Черно море при изпълнение на задачи по време на тактическо учение. При инцидента загива 38-годишният командир на екипажа. Другите двама членове на екипажа са ранени и настанени във Военномедицинска академия – Варна.

29 ноември 2010

Учебен самолет „Pilatus” от авиобаза „Долна Митрополия” се приземява аварийно, след като при излитане губи мощност. Двамата пилоти вземат решение за аварийно кацане. Това са и първите български военнослужещи, наградени от държавния глава с орден за заслуги, защото са запазили самообладание и са успели да приземят летателната машина, като са спасили село Горна Митрополия от сериозни последствия при евентуално катапултиране.

24 юли 2003

Вертолет „Ми-17”, с бордови № 433, от авиобаза „Крумово” се разби край Разлог. При инцидента загина командирът на екипажа, вторият пилот, бордният техник и още един висш офицер.

16 май 2003

Изтребител „МиГ-21 БИС” от авиобазата в „Граф Игнатиево” се разби в района на Панагюрище. Самолетът се удари в дърво и експлодира по време на тренировъчен полет над местността Манзалото. Пилотът загина.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пецата

    6 16 Отговор
    Не ми дреме за глупавите фуражи
  • 2 То да е сам ввс

    19 3 Отговор
    Цялата страна е катострофирала.от много ценности.трийсет години.само възраждане
  • 3 Бравос

    9 3 Отговор
    на НАТО - то !
  • 4 Тагаренко

    9 3 Отговор
    НАТО - то ще ви оправи !

    Коментиран от #19

  • 5 Има и още

    16 0 Отговор
    Има и още една. По време на учение на НАТО през 2012
  • 6 хххх

    19 0 Отговор
    Случаят "Чешнигирово" по времето на Гълъба къде го отписвате? Тогава трябваше да се снишим пред господаря, а военният министър за нахлуването на американците в Пловдивско беше "повишен" в американски посланик във Вашингтон!
  • 7 три дни и са забравили

    15 1 Отговор
    Важното е, че парламент кьопеците метнаха по някоя храчка всички са виновни само те НЕ. Един отвори народния съд, Белене и тричането, друг си бил дал старата руска техника на чужда държава, пълни неадекватници.
  • 8 тотал

    15 1 Отговор
    щета е цялата ни армия всички министри са крали та са се забравили еле па тагатенко и тоя ни натресе боклуци на 40 години като тези самолети дето са на 40 години заради комисионните на по ниско ниво в армията се крадат парите за ремонти като минават за обществени поръчки куче влачи танк.... жалко за пилотите бог да ги прости...
  • 9 Блогър от Москва. Крим е Руски завинаги.

    7 5 Отговор
    КАТО дойдат Ф- ките и ща съ управите

    Коментиран от #18

  • 10 покруса

    14 1 Отговор
    Старата летателна техника взима своите жертви. Военните не трябва да плащат с животите си за небрежността на политиците. Некадърността във властта дава своите страшни резултати. Платили сме милиарди,а Еф-ките още ги няма в Българските ВВС.Идотия отвсякъде.

    Коментиран от #25

  • 11 ДоЦент

    20 3 Отговор
    България е пропаднала евроатлантическа колония с васално правителство на дистанционно управление, което я подържа умишлено в кома на ръба на смъртта!
    Всичко българско и родно, което любим тачим и милеем трябва да бъде унищожено и заличено - армия, индустрия, енергетика, инфраструктура, образование, здравеопазване, земеделие и много други....както и българския Лев!
  • 12 мдаа

    7 9 Отговор
    Ех по татово време какви пилоти имахме направо като падаха трепеха и бабичките по къра.
  • 13 Катастрофирала е държавата

    16 0 Отговор
    и пътниците в нея
  • 14 Момчил

    12 5 Отговор
    Още помним славните години на българската военна авиация без НАТО, когато имахме 400 самолета 200 хеликоптера и 20 военни летища. Тогава когато на всеки 15 секунди излиташе или кацаше самолет и не смогвахме да ги обслужим. И тогава давахме свидни жертви, но техниката не изстиваше и се натоварваше на максимум, а пилоти и самолети имахме в изобилие. 40 години по-късно, благодарение на евроатлантизма, катастрофата във ВВС е тотална.

    Коментиран от #40, #42

  • 15 Бог да ги прости

    6 0 Отговор
    Бе нямат ли катапулти тези самолети хеле пък учебните?
  • 16 Черна кутия

    5 0 Отговор
    Да не е от калпав керосин?
  • 17 Милен

    7 0 Отговор
    Ако съпоставим километрите и машините които се използват от "военните ни пилоти" с машинистите от БДЖ имам чувството, че машинистите ще имат осезателно предимство над пилотите. А те са не по-малко важни от управляващите на хвърчила. Обаче ако някой от тях загине по време на работа няма да има такива драматични статии, а ще ги обявят за "пияници" и "безхаберници".8848

    Коментиран от #23

  • 18 Град Козлодуй

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Блогър от Москва. Крим е Руски завинаги.":

    стига си провокирал лъжи
  • 19 Що бе приятелю???!!!

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Тагаренко":

    В московията авио катастрофи няма ли, а не са член на НАТО МАЙ???
  • 20 ТаУмВзе

    5 3 Отговор
    Прекратиха договора за Ремонт със Русия, са кво стана ли! Що краварите не са ни сготвили Фъ 16 още е друга тема за Гепията на Монтаж. Във мирно време жертви даваме а при Война срещу Русия ще е още по Палаво де. Светъл им път на Мъжете!
  • 21 Перо

    10 0 Отговор
    Защо има пълно информационно затъмнение, по чия инициатива се организира това шоу, името на човека, групата или организацията!!! След като се знае, че цялата бойна техника е от 60-те и 70-те г. и е амортизирана, изключително е от времето на Варшавския договор, кое налага провеждането на такова шоу, на кого и какво ще показваме? Има не само преки виновници!
  • 22 ЯМБОЛИЯ

    3 8 Отговор
    Защо не пишете за авиокатастрофите от 1944 до 1989 година в тогавашната съветска България. Аз съм виждал на живо как се взривява самолет край ЯМБОЛ през времето на Тодор Живков. Само в ямболската авиобаза Безмер,къде веднъж ме взеха запас има паметник с имена на загинали пилоти от 1951,когато е създадена базата,до времето през 1984,когато бях за седмица запас. Да не говорим за другите бази тогава.А пътнически самолети,доста паднаха през ,,зрелия социализъм,, ,като зрели круши.

    Коментиран от #28, #45

  • 23 Перо

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Милен":

    Когато не бяхме в НАТО пилотите имаха много повече часове нальот!

    Коментиран от #27

  • 24 Ромчо

    6 0 Отговор
    ЦиганизацияТА завърши успешно
  • 25 Пенчо

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "покруса":

    Няма нова/стара летателна техника, а има поддържана и неподдържана. Американските В-52 са по на 70 години и ще ги държат поне още 20
  • 26 Даже не сте информирани

    9 0 Отговор
    28.09.2022г. авиокатастрофа със су 25. Пилота е жив.
  • 27 Милен

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Перо":

    Туй какво общо има с темата. Можеш ли да сравниш стреса на един машинист дето навърта по няколко стотин километра на дежурство и не знае кой ще премине затворен прелез, с пилот дето прави дестина полета в година. Да не приказваме с каква техника разполагат едните и другите?
  • 28 Ти да видиш

    6 4 Отговор

    До коментар #22 от "ЯМБОЛИЯ":

    Нерде Ямбол, нерде Стамбул....
    Тогава пилотите налитаха хиляди часове и облитаха дори вражеска Гърция и Турция с риск за живота си....
    Абе какво да коментирам със скъсан галош като теб..
  • 29 С толкова, толкоз

    5 0 Отговор
    При повишаване на часовете се получават и авиокатастрофите. Едно време много бази, много часове. Сега малко бази, а искаме много часове. А имаме само 4 ескадрили.
  • 30 Благодарение на Герб

    4 0 Отговор
    Докладът за състоянието на отбраната за 2021 г. отчита, че за една година има 43 авиационни произшествия. От тях 37 авиационни инцидента, пет сериозни инцидента и една катастрофа. Това е с девет повече, спрямо 2020 г. и бележи най-критичния период за последните 10 години. Тежките авиационни произшествия (катастрофа и три от сериозните инциденти) са свързани с проявата на субективния фактор. Същевременно се запазва тенденцията повечето от авиационните произшествия (65%) да са вследствие от откази на авиационната техника.
  • 31 мдаааа

    1 8 Отговор
    Абе , като фърчите само на рузки трошляци , така ще да е ...🤭😁

    Коментиран от #37

  • 32 Зада

    3 0 Отговор
    Има смисъл написаното, следва да се направи съпоставка с по предните 25 год, да се извади някакъв процент за сравнение и да се търсят причините. Катастрофи е имало и ще има, въпроса е да се намалят, да се намалят и жертвите
  • 33 Иии

    2 0 Отговор
    Защо забравяте разбилия се МиГ-29 край пловдив? Тогава командващ ВВС бе КЕлеШа.
    2012 г. - МиГ-29 се разбива край с. Голям Чардак, Пловдив
    Изтребител МиГ-29 УБ се разбива край Пловдив по време на учебен полет. Двамата пилоти са катапултирали секунди преди самолетът им да падне в нива между селата Царимир и Голям Чардак.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Статистика

    4 0 Отговор
    3 катастрофи има на учения при изпълнение на маневри на малка височина което говори че пилотите са неподготвени за такива неща..проблема се решава с хора и финансов ресурс нещо което в България силно липсва в момента
  • 36 Трагедия

    8 0 Отговор
    Разпадащата се армия. Няма вече БНА. Потъпква се масово Устава на ВС на РБългария. Ако това продължава, разпадащата се държава няма как да има БА.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 хммм

    4 4 Отговор
    Това е 4-ти убит генерал докато кРадев командва държавата!
  • 39 мдаааа

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "!!!?":

    Ти да видиш па СУ 57 , един нема кацнал ...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Иво

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Момчил":

    За да имаме пак 400 самолета като тогава, трябват пари. Съгласни ли сте да плащате за 10 пъти по-голям военен бюджет?
  • 43 МНОГО,МНОГО ЖАЛКО!

    2 0 Отговор
    Бог да прости пилотите! Честно казано като научих тези дни, че някой планира в петък 13-то число авиошоу бях много учуден! На пръв поглед това са глупости, но я питайте космонавтите и в САЩ и Русия какво мислят за числото 13!!! Това особено ескалира след случката с Аполо 13, но и руските космонавти са със същата фаталистична нагласа.

    Коментиран от #44

  • 44 Файде ! Хайде!

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "МНОГО,МНОГО ЖАЛКО!":

    Файде ! Хайде! 13 ! 13 е е самовнушението което блокира Мисълта ти!
  • 45 .НАД СЕЛО ЛЕТЯХА И СЕ ГОНЕХА

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "ЯМБОЛИЯ":

    ДЕНОНОЩНО ПО ДВАЙСЕ МИГА ЕДНОВРЕНЕННО?!?!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове