14 Септември, 2024 11:51 1 151 40

Шаламанов: Дори и в НАТО пилотите ни нямат достатъчно летателни часове

  • велизар шаламанов-
  • пилоти-
  • авиокатастрофа-
  • граф игнатиево

Поемането на необосновани рискове в небето не е редно

Шаламанов: Дори и в НАТО пилотите ни нямат достатъчно летателни часове - 1
Снимка: Архив

Трябва промяна. Обществена тайна е, че нашите пилоти нямат необходимите летателни часове спрямо стандартите, установени от НАТО. Причините са поне три. Първо – нямаме достатъчно самолети и хеликоптери. Второ – нямаме достатъчно пари, за да ги поддържаме в изправно състояние и за гориво. Трето – поддържаме много повече на брой летци от необходимото за използването на ограничената техника.

Така бившият военен министър Велизар Шаламанов коментира в студиото на „Събуди се” по "Нова телевизия" трагичния инцидент.

При инцидента смъртта си намериха двама военни пилоти. Той изказа съболезнования на близките на загиналите летци край авиобаза "Граф Игнатиево".

„При това много тежко състояние на българската авиация, особено бойната, трябва да си зададем въпроса дали демонстрации и авиошоу са най-добрият начин да използваме ограничените ресурси, когато до месеци очакваме да пристигне F-16 и бързо ще освободим старата техника, която се ползва с повишен риск”, допълни Шаламанов. По думите му поемането на необосновани рискове в небето не е редно.

- - -

ФАКТИ припомня: През последните 35 години българската политическа класа бавно и със садистична методичност унищожаваше Българската армия и в частност Българската бойна авиация.

Българските политици нямат право да съдят никого, освен себе си за загиналите в инциденти български бойци.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    40 1 Отговор
    Една окупирана територия няма нужда от армия.
  • 2 Пич

    32 1 Отговор
    За НАТО знаем !!! Всички са некадърници !!!
  • 3 поклон пред пилотите

    17 1 Отговор
    но, българската любителска авиация е приземена, и се е превърнала в секта, а авторитетите, и командващите на ввс, са изпаднали в "безстрашие и очарование" - състояния недопустими за тази професия. Ако искате да летите, идете в чужбина. Гражданската ни авиация, ще не ще, е под международна юрисдикция, и там нещата, все още са читави. Една система, когато се капсулира в себе си, деградира. Видимо е.
  • 4 Хапче за памет

    35 1 Отговор
    "През последните 35 години българската политическа класа бавно и със садистична методичност унищожаваше Българската армия и в частност Българската бойна авиация."
    Изнесоха самолетите на части на безценица на укрите и вчера не е имало на какво друго да летят...
  • 5 Делян Пеевски

    14 2 Отговор
    Като нямаме пилоти и механици, що купуваме самолети последно поколение.
  • 6 Летяща скраб

    27 0 Отговор
    Дори и в НАТУту пилотите ни летят на 34-38 годишна скраб и Шарлатанчо има съществен принос за това.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 НАТО граби и убива

    25 1 Отговор
    Промяна може да има, само при напускане на нато.
  • 9 ТаУмВзе

    25 0 Отговор
    Кви български пилоти у натУ бре, при положение, че на територията има 2 Окупационни Краварски бази! Оставям, че още Паси нареза Българската Армия и му ръкопляскахте бесно!
  • 10 Роки

    23 0 Отговор
    За 17 години членство в ЕС България е "усвоила" 48 милиарда евро за земеделие. Каква армия, като не сме държава, а територия пълна с крадливи политици и "бизнесмени". Едни пусти говорещи глави с празни приказки. Трябват истински лидери, родолюбци, дето не продават Родината на всеки предложил 30 сребърника.

    Коментиран от #33

  • 11 Шарлатанов

    23 0 Отговор
    Пилотите ни са обслужващ персонал, слуги и подлоги на нато.
  • 12 Шарлатанов

    20 1 Отговор
    Ако стане нещо пилотите са длъжни да защитават интересите на нато, и ще се бият за интересите на нато, а не на българите.
  • 13 ЕВРОНЮЗ

    26 0 Отговор
    😂 😂 😂 По време на " кошмарите" 45 години, 17-18 годишните деца в аероклубовете правеха по 80-100 часа нальот годишно.... Вчера окупаторите са останали с двама наемника по малко.
  • 14 Лазо

    15 3 Отговор
    Промяната може да стане факт много лесно - вдругиден в понеделник министърат на отбраната внася искане в народното събрание за 1 млрд. лв. да се платят допълнително за ВВС - само за подготовка на пилоти и поддръжка на техника. Откъде пари? Ами ще се обложат допълнително олигарсите, банките, застрахователите, енергийните дружества, печалбата на ТЕЦ-овете и АЕЦ "Козлодуй". На монополистите - Виваком, А1, Теленор. Лукойл Нефтохим.
    Да видим малко смелост. Но най-вероятно ще е пак обичайното - ами това не може да стане.

    Коментиран от #39

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Шаламанка и ти си от нея

    20 0 Отговор
    През последните 35 години българската политическа класа бавно и със садистична методичност продължава да унищожава българския народ, единичност, бит и култура и българската държава.
  • 17 ПЕНКО

    23 2 Отговор
    ВСЕЛИЗАР ШАШМАЛОГОВ- - ОБИКНОВЕН ДРЪНКО ПЛЯМПЪР !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 18 Не "дори"

    13 0 Отговор
    , а в резултат на НАТО !
  • 19 Почнаха

    16 1 Отговор
    масово разни мижетурките, като тоя да ни обясняват как се кара самолет. А, началникът им преди две години обясни, че е като шофьорлъка само, че е по просто.
  • 20 Деций

    20 0 Отговор
    Какво значи дори и в НАТО? НАТО са бедни държави,те нямат ресурси,а това което имат е откраднато! НАТО имат печатница за хартии.Като дете помня ежедневните прелитания на двойка учебни самолети по няколко пъти .Най близко беше Щръклево.Та онази държава е разполагала с ресурс с който да обезпечи подготовката на пилотите,за разлика от днешното неопределено нещо наричащи се натовска държава.
  • 21 Жададык

    20 0 Отговор
    По времето на скапания социализъм българските бойни пилоти бяха най-добрите във Варшавския договор, признаваха го и руснаците. Имаше строг подбор и жестока програма за подготовка, и много чесове във въздуха.
  • 22 ШарлВелизаров

    18 0 Отговор
    Шарлатанов, шарлатанов, нищо умно не излиза от устата ти.
  • 23 Шаламанов, Боклук си!!

    17 0 Отговор
    Голям Боклук!?
  • 24 Велизач Шаманов

    15 0 Отговор
    Като има алчни, прости и корумпирани военни министри евроатлантици, така става.
  • 25 Какво НАТО,бе

    14 0 Отговор
    Освен да ни ползват за техни бази без 1 стотинка не им пука за армия,пилоти,липса на въоръжение!Не дай Боже да опрем до тях или да ни "пазят"!!!

    Коментиран от #34

  • 26 съжалете невръстния запад

    2 3 Отговор
    Руснациге свалиха самолета с ракета от Москва.
  • 27 ноухау

    12 0 Отговор
    Кога най накрая ще предложите за плащаме на САЩ за да използваме летищата си?
  • 28 Безпартиен

    15 0 Отговор
    "Трето – поддържаме много повече на брой летци от необходимото..."
    То простотията е безгранична. Със сигурност депутатите ни са мноооого повече от необходимите. За качествата им да не говорим.
  • 29 Попето

    17 1 Отговор
    Нямало пари, за да им осигурят по-вече летателни часове. Но за Украйна пари има, да платим на американците авансово пари има. Шаламанов що не се скрие!
  • 30 Пешо

    10 1 Отговор
    Колко години училището беше закрито?Кой го закри и защо.Искаха по същия начин да постъпят и с Морското училище,но то някак си оцеля,възроди се и днес е на световно ниво.Дипломите важат в целия свят без никакви презаверки или стажове.Десетина генерали са окупирали ВВС и не го дават на никой друг.Това е истината.
  • 31 Защо при комунизма

    9 0 Отговор
    Юимаха леттелн3хчасжве и НРБ имаше 712 летателни бойни единици.
    Колко има сега?
  • 32 Хохо Бохо

    14 0 Отговор
    Нямат нальот заради такива като тебе бе шамандурков. Направихте всичко възможно от голяма и силно въоръжена армия да я превърнете в малка и не въоръжена. НАТО ни пази, защо ни е армия? Пимниш лу го тва бе шамандурков? Ти и подлогите от козяк сте виновни, атлантически съюзи, АзаБъ и прочие чуждестранни БОО сте виновни.
  • 33 уйко калеко

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Роки":

    Откъде изрови тази информация за 48 милиарда евро.За периода 2007- 2021 г за БЪЛГАРИЯ СА ЗАДЕЛЕНИ ОТ ЕС общо 23 милиарда ЛЕВА като вноските ни в европейския бюджет за този период са 14 милиарда ЛЕВА.Чисто сме получили за 14 години ДЕВЕТ МИЛИАРДА лева(НЕ ЕВРО.).
  • 34 уйко калеко

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "Какво НАТО,бе":

    САЩ за 20 години потрошиха в Афганистан над 950 милиарда долара.Накрая след бягството си от тази държава оставиха на талибаните оръжие за каквото нашата армия може само да мечтае.(като количество и качество.)Ние платихме за самолети които трябваше вече да са тук, но договора е тотално компроментиран. Иначе сме съюзници ,ама само на хартия, като самолетите ни.
  • 35 Още един предател

    10 0 Отговор
    Когато изпразвате военните складове и подарявате всичко не ваше, а народно, защо не помислихте да продавате. Защо унищожихте казармите, жилищата, военните бази, защото американците така нареждат, а този е един от надупените пред тях, да го издигат. В какво се клехте, да защитавате България или да разрушите държавата. Тя стана един разграден двор, от който се възползват некадърници като този шопар.
  • 36 ШАЛАМАНООООВ

    6 0 Отговор
    Точно защото сме в НАТО , пилотите ни нямат достатъчно летателни часове. Едва ли ще ти стиска да признаеш, че когато бяхме във ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР нямаше проблем с горивото, боеприпасите, летателни часове, учения и натренираност , да не говорим за броя летателни единици, машини за сухопътните войски , танкове, ПВО , ракети…. Да продължавам ли бе предател?
  • 37 Джамбаз

    6 0 Отговор
    Шалом-аналов е гнусен червяк.
  • 38 Дрън дрън

    9 0 Отговор
    Шалом-аналов започнаха да го преекспонират от посолството, сякаш го готвят за поредният министър на войната, който ще доунищожава българската армия, ще подарява на киевския райх всичко мило и драго, купувано с милиарди, дори останалите учебни самолети Л-39.
  • 39 Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Лазо":

    Да бе, да! То ако става така, за колко жизненоважни за страната могат да се поискат милиарди, за строеж на язовири, напоителни системи, подмяна на водопроводната мрежа, за детски болници, за нов подвижен състав на железниците и т. н. Идете си търсете отстъпка поне 1 милиард за Страйкърите, дето ви пробутаха краварите, че са остарял модел и 3 пъти по-скъпи! Всеки тук иска по милиард!
  • 40 Русенец

    1 0 Отговор
    Не дори, а ЗАРАДИ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове