14 Септември, 2024 20:13 2 354 37

До три се свиха основните версии за авиокатастрофата в "Граф Игнатиево"

  • граф игнатиево-
  • авиокатастрофа-
  • версии

В петък двама пилоти загинаха по време на тренировка

До три се свиха основните версии за авиокатастрофата в "Граф Игнатиево" - 1
Снимка: БГНЕС

Дни на траур в структурите на Военното министерство. В петък двама пилоти загинаха по време на тренировка на авиобаза „Граф Игнатиево”. Днешният ден е траурен и за Разлог, и за Лом, от където родом са двамата отишли си без време летци. Долна Митрополия, където военните работели, също обяви ден на траур.

Часове след злополуката черната кутия на самолета беше открита. Не се знае обаче дали тя може да бъде разчетена тук, или трябва да бъде изпратена в Чехия, от където са машините. Според експерти тя е сравнително запазена.

Работи се по две версии - техническа неизправност или пилотска грешка, обяви военният министър Атанас Запрянов. Какви са причините за катастрофата обаче все още не се знае официално. От Военната прокуратура в Пловдив допускат и трета версия - грешно подадени команди. Разследването обаче ще отнеме време, обясни нейният ръководител майор Христо Анчев. „Дали е пилотска или техническа грешка, или неправилно зададени команди от центъра ще установим, но няма да стане бързо. Ако има грешка в командването, едва ли ще ни съдействат изцяло. Ако има такъв момент, ще трябва да го установим по трудния начин”, закани се той, цитиран от "Нова телевизия".

Бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов поиска разследване, което точно да установи какво е довело до катастрофата - неизправност, пилотска грешка или неправилна команда.

"Тези причини трябва да се намерят, надявам се да не бъдат намерени по лесния начин за техническа неизправност или летателна грешка, а да бъде решен истинският проблем на българската авиация", посочи той.

Според него под сериозен въпрос е дали провеждането на подобни авиодемонстрации е добра идея на фона на малкото летателни часове на пилотите и старата техника.

"Обществена тайна е, че нашите пилоти нямат необходимите часове. Причините са три - нямаме достатъчно самолети и хеликоптери, нямаме достатъчно пари да ги поддържаме в състояние и имаме много повече на брой летци, отколкото е необходимо", смята Шаламанов.

Според друг бивш военен министър - Красимир Каракачанов, причината за инцидента може да е много ниската височина на полет.

"Самолетът е бил на 50 метра, което е много под допустимата долна граница. Според мен това ще е причината за катастрофата. Дори при една неволна малка грешка, на полет с близо 500 км/ч и изпълняване на лупинг, всичко става за части от секундата", подчерта той.

Минутите преди 10 часа пред входа на базата дойдоха фенове на авиацията, които не бяха разбрали, че шоуто е отменено.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз да кажа

    14 0 Отговор
    Във Флагман има видео на инцидента. Забива се в земята.
  • 2 Мнение

    7 17 Отговор
    Няма версия за умишлен взрив, за да не обидим руските другари. То и за военно-разузнавателния комплекс "Камчия" се мълчи на нашето чудно Черноморие...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Д-р Менгеле

    5 24 Отговор
    Двамата некадърници се забиха в земята,а може и да са искали да се самоубиват

    Коментиран от #7, #14

  • 5 опала

    8 0 Отговор
    Причината за случилото се трябва да се знае до 72 часа. Оттам нататък нещата за размиват и почват измислиците и стъкмяванията на историята.
  • 6 На видеото

    10 5 Отговор
    при изпълнение на втората фигура, когато самолета тръгва надолу се вижда ВЗРИВ във самолета, след което самолета тръгва да пада и после се виждат още два по-малки ВЗРИВА!!

    Коментиран от #8, #25

  • 7 Нещастник

    11 4 Отговор

    До коментар #4 от "Д-р Менгеле":

    Да гориш в Ада
  • 8 Може ли

    5 8 Отговор

    До коментар #6 от "На видеото":

    експлозива да е поставен във самолета и да е взривен с дистанционно?!

    Коментиран от #21

  • 9 Мнение

    11 3 Отговор
    Ако чехите ще разчитат данните от черната кутия, няма да е техническа неизправност.

    Коментиран от #17, #37

  • 10 ТаУмВзе

    2 3 Отговор
    Матряла има геномна Грешка, щото е издеянил само 700 годин Робия! Са не е по различно де. ХАХАХХАХА
  • 11 Налудник

    7 2 Отговор
    До утре ще е само една - пилотска грешка. После забрава. А за близките - по една студена вода.
  • 12 ЕВРОНЮЗ

    12 1 Отговор
    По време на комунистическия режим всеки имаше дневник и си пишеше вътре на предварителната подготовка за полет или скок с парашут задачата която ще изпълнява. Описваше след това с подробности от доближаването на самолета до неговото напускане след кацане всяко свое действие. Запускане, контрол, рулиране, излитане, маневри, височини, скорости. Началника те проверява какво си писал и преценява в състояние ли си утре да изпълниш задачата.... Та моят въпрос е от какъв зор се натовариха двама в тоя самолет. Къде по светът на демонстрация има двама в кабината. Кой командва.?? Има ли време команда и отреагиране. Кой им проведе предполетната подготовка и каква задача им постави.?? На каква височина е трябвало да започне лупига и с каква скорост. Коя трябва да е маневрата след излизане от лупига и на каква височина.... Ей това всичкото трябваше едно време да сте си го написали черно на бяло. И като стане катастрофа прокурора започва да чете от там.

    Коментиран от #15, #27, #29

  • 13 Шах

    2 0 Отговор
    Шоуто трябва да продължи. Спре ли, няма пари.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Много си зле!

    4 8 Отговор

    До коментар #12 от "ЕВРОНЮЗ":

    Кой в днешно време,пък най-малко- съвременни военни пилоти ще се занимават с информация на...хартиен носител...?!
    На колко години си...дядка...?!?!

    Коментиран от #26

  • 16 Роза

    6 0 Отговор
    Наистина е жалко и трагично това,което се е случило,но когато си избираш такава професия,съзнателно поемаш риска,че може да загинеш!Лошото става един път,за съжаление!А после никакви приказки за храброст,героизъм,дълг към родината,цветя и венци-няма да върнат човешкия живот,който е единствен и неповторим!
  • 17 Ами ДА...чехите ще са!

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мнение":

    Само те имат софтуера и правата за разчитане на тяхната черна кутия...!
    Нарича се -,,Ноу-Хау"...

    Коментиран от #28

  • 18 редник

    10 0 Отговор
    Ало, журналистите, а спрете се!
    Станалото - станало, когато разследването приключи, публикуваите резултатите!
    БНТ - в По света и у нас" отделиха 17 минути! да повтарят едни и същи кадри и да слушаме никому ненужни предположения! Срам!
    Почти всеки ден има катастрофи по пътищата със загинали обикновени хора - за тях почти нищо...
    Ама това били инструктори и най-добрите пилоти - не ми се мисли какви са останалите...
    И последно - летенето, особено със военен самолет, е високорискова професия и се избира доброволно и съзнателно и не е случайно, че е първа категория труд...

    Светла им памет на загиналите!
  • 19 Полк. Владимир Миленски

    1 3 Отговор
    Адаш... Давай яко далекобойни ракети за цяла Украйна ПО ВЪЗДУХ... А ТАКА... МОЖЕ И ПОВЕЧКО ОТ НЕОБХОДИМОТО...
  • 20 Имер

    8 0 Отговор
    Не е пилотска грешка или техническа неизправност, А УПРАВЛЕНСКА ТЪПОТИЯ! Какво авиошоу с авиация на хартия? Реклама на ефки? Министърът в затвора!
  • 21 Какъв взрив

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Може ли":

    Ви гони... Това са парашути те.... МНОГО СТЕ СМЕШНИ

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ????

    0 1 Отговор
    Имало е дрон в района,това ще не се разследва
  • 24 Тогава,

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Какъв взрив":

    да се проверят тези от командния пункт!!! Които е задали командите??!!
  • 25 Хохо Бохо

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "На видеото":

    Тва в сънищата си ли го видя или е плод на увреденият ти мозък? Видя се проблясък от фаровете на самолета, на друг клип сниман странично нито отблясъци нито взривове има. Удоволствие ли ти доставя да лъжеш???
  • 26 Хохо Бохо

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Много си зле!":

    Ти кога за последно видя самолет на живо? От къде знаеш как се води подготовка за полет??? Сигурен ли си, че не се пише на хартия??? Сигурен ли си? Точно това, за което говори "дядката" го има и в НАТО, пише се, после се подписва от пилота и от този, който ги допуска до полет, преди всеки полет и листът се ПАЗИ. Ама ги разбираш нешата. НАЛИ???
  • 27 Интересно...

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "ЕВРОНЮЗ":

    Човек си задава въпроси, но определено твоите ме карат да се замисля. Явно имаш опит в тази област и знаеш какво е предподготовка, подготовка, летене. Има логика всичко това, командири които вземат решения на база опит, психическо и физическо състояние.

    Коментиран от #34

  • 28 Хохо Бохо

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ами ДА...чехите ще са!":

    Ай стига ве? Верно ли само те имат софтуера и ноу хау да промият и разчетат фотолента от руска система за запист параметрите на полета? Ама верно ли със софтуер се чете фотолента??? Умен си по цялата глава и ръсиш мозък
  • 29 Хохо Бохо

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "ЕВРОНЮЗ":

    Двамаа са щото самолета е двуместен и вече не връзват коланите, командва този, който пилотира, другият е щурман и се вози. Не беше точно лупинг. Грешката им започна още като тръгнаха нагоре, с голямо претоварване, с откъсване на потока, на тресене, излезнаха горе с малка скорост и на малка височина, после надолу го задържаха за части от секундата, което беше фатално. Поне това видях на клиповете
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Пецата

    0 2 Отговор
    На кой му пука за некви тъпи фуражки разбираш ли 🤣

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ЕВРОНЮЗ

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Интересно...":

    😂 😂 😂 Да, имам. Някакъв нагоре ме нарече дядка. 😂.. Дядка съм, имам четири внучета. Но пък демократичните недоносени знаят всичко, нямат нужда от чужди опит.
  • 35 тнпхт

    0 0 Отговор
    Катапулта не е сработил на тези стари,никой не го казва... талиги,язък за пилотите,
  • 36 ПРИЧИНА

    0 0 Отговор
    грешна преценка на възможности при такава скорост е фатална бог да ги прости...
  • 37 СИГУРНО

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мнение":

    но само чехите могат да свършат тази работа птичката и кутията са техно изделие това са правила в авиацията смятам че ще са достатъчно коректни а и от видеото много неща стават ясни ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове