17 Септември, 2024 17:26 898 25

Вендинг автоматите за лекарства може да са опасни за човешкото здраве, смята Александър Симидчиев

  • лекарства-
  • вендинг автомат-
  • аптеки-
  • александър симидчиев

Има две нива на контрол на безопасността на медикаментите, но вендинг машините не позволяват той да бъде осъществяван

Вендинг автоматите за лекарства може да са опасни за човешкото здраве, смята Александър Симидчиев - 1
Снимка: БГНЕС

Няма никаква спецификация за медикаментите и механизмите за контрол на безопасността им във вендинг автоматите. Парламентът прие на първо четене миналата седмица възможността да се поставят автомати за продажба на лекарства в населени места, където не достигат аптеки.

Това коментира пред журналисти в парламента Александър Симидчиев (ПП-ДБ), заместник-председател на здравната комисия в 50-ото Народно събрание, цитиран от БТА.

Александър Симидчиев обясни, че има две нива на контрол на безопасността на медикаментите, но вендинг машините не позволяват той да бъде осъществяван. Всички говориха в зала, че става въпрос за медикаменти без предписание, но това не беше специфицирано в закона, допълни той.

Относно недостига на аптеки в малките населени места, Симидчиев припомни, че са предложили решение с процедура по Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), като се дадат стимули от нейна нейна страна. "Ние направихме процедура, по която касата оценява гъстотата на аптеките, и ако тя е ниска, тоест хората имат затруднен достъп, се създават допълнителни стимули от самата НЗОК", обясни той.

По думите му в малките населени места хората, които имат нужди от лекарства, ги получават основно по здравна каса.

Според Симидчиев вендинг автоматите не могат да решат този проблем така, както са предложени, и за да бъдат пълноценни и да могат да се изписват медикаменти по каса от вендинг автомати, те трябва да позволяват видеовръзка с фармацевт, а такива автомати струват доста пари. Той допълни, че по този начин слабият оборот, който ще има в малките населени места, няма да може да позволи те реално да се изплащат.

Има такива апарати в света, които са познати в телефармацията, разясни Симидчиев и допълни, че те позволяват фармацевт с видеовръзка да осъществява този контрол над медикаментите, които се отпускат. Тези апарати са сложни машини, трябва да съдържат определен брой медикаменти и тяхното съдържание се обновява, посочи още Симидчиев. Според него машините имат ограничен обем, който трябва да е в съответствие с медикаментите, които се очаква да бъдат изписвани през тази машина.

Миналия петък от Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България обявиха, че смятат автоматизираната система за продажба на лекарства за опасна. Повод за позицията им са законодателните промени за въвеждане на автоматизирана продажба на лекарства от вендинг автоматите.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    14 2 Отговор
    Единствената опасност от вендинг машините за лекарства е ако откажат да ти пуснат животоспасяващото лекарство, щото например не си си платил данъците.

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    8 15 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Случвало ли ти се е, автомат за десерти да ти пусне вафла, вместо бонбонките, които си избрал? Ами, ако стане така и с лекарството? Не мога да разбера, едно време имахме работеща аптекарска система. Какво не й харесваха, че я промениха до едвам функционираща и напират да я превърнат в неработеща?
  • 3 Опасно е

    29 2 Отговор
    Намалява оборота им. Хайде да забраним и кафе автоматите, понеже някой може да предозира

    Коментиран от #14

  • 4 Цирк

    12 3 Отговор
    Сетиха се,някой хора вече станаха милионери от тия вендинг машини за лекарства
  • 5 Вредно,

    23 2 Отговор
    Опасно вредно е за белите престилки
  • 6 Безопасни лекарства

    13 0 Отговор
    Няма!
  • 7 Миризлив пор

    27 0 Отговор
    Тези апарати ги има от няколко години! Обикновено са заредени с това което се търси в извънработно време,главно лекарства без рецепта - обезболяващи, аспирин, парацетамол, и тяхните производни, нещо за успокояване на кашлица, превързочни материали,спирт, риванол, презервативи. Все неща които не е необходимо да има фармацевт.
  • 8 реалистъ

    20 0 Отговор
    Продавачите на лекарства се уплашиха, че може да станат безполезни - машините ще ги заместят. Преди много години фармацевтите са приготвяли сами лекарствата по рецепти, а днес продават готови търговски продукти. Какво различно ще ми каже един фармацевт от написаното в листовката? А за лекарствата с рецепта - отговорност носи и лекаря, който е запознат със състоянието на пациента си и е предписал съответното лекарство.
  • 9 Kaлпазанин

    2 2 Отговор
    Хич няма да са опасни ,заредете ги и с дрога и гледайте сеир,,,🤔🤔🤔🤔🤔то дали автомати ще останат до седмица ,,най много

    Коментиран от #11

  • 10 Хохо Бохо

    4 5 Отговор
    Кой има интерес от тези автомати? Коя фирма? В чия полза е това лобиране. Преди години пак имаше подобни идеи но бяха пресякани.

    Коментиран от #13

  • 11 Ами

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Kaлпазанин":

    Казват, че в Гърция вече имало такива автомати
  • 12 1234

    6 3 Отговор
    Хардвардските Измамници са опасни за вашето здраве....
    Такива медикаменти в ЕС и Великобритания се продават в Супермаркетите...
  • 13 1234

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хохо Бохо":

    Антилобирането е в полза на аптекарската мафия...Натрупаха коосални средства...

    Коментиран от #15

  • 14 Гост

    1 6 Отговор

    До коментар #3 от "Опасно е":

    Ако кафеавтомат предозира, просто ще прелее чашката. Ако автомат за хапове обърка лекарството, не ти трябва да знаеш какво може да стане.

    Коментиран от #19

  • 15 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "1234":

    С автоматите ще трупат още повече. Пак те ще ти продават хапчета, просто няма да се харчат за заплати на аптекарки.
  • 16 Всичко е Опасно за Човешкото Здраве!

    6 0 Отговор
    Всичко е Опасно за Човешкото Здраве!

    Включително и Беззаконието проявявано от Народното събрание ! И Структурите на Властта!
  • 17 спилий

    6 1 Отговор
    и аз мен те че вендинг машини са опасни ще вземат от бизнеса на мафията с лекарства в България :). това е единствения начин да има лекарства в отдалечените селски райони
  • 18 нннн

    13 0 Отговор
    Би трябвало лекарства без рецепти да може да се купуват и от автомат. За бинт или аспирин, например, няма нужда да търся аптека.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Пак неразбрал

    5 1 Отговор
    Леталната доза готварска сол е около 400 грама и се е използвала за самоубийство в древен Китай.Смъртната доза
    калиев хлорид (компонент на солта с ниско съдържание на натрий) е около 40 грама .Литър ракия изпита на екс
    също може да умъртви изпилия е.Какво пречи автоматите да са заредени с лекарства без рецепта и вместо някой да бие 40-50 км. път или да чака сутринта да може да си ги купи лесно и бързо.Ако не ги продаде фармацевт лекарствата можело да бъдат опасни ,щото пациента като се прибере в къщи не може да ги глътне всичките.
    Лекарства без рецепта , а също и ограничен брой с рецепта трябва да могат да продават и селските лекари.
  • 21 1122

    11 0 Отговор
    Лекарствата имат листовки за пациентите. Щом са достатъчно грамотни да си ги вземат от машината, трябва да са грамотни и да прочетат листовките!
  • 22 Гост

    6 0 Отговор
    Ей,днес само разказвачи на вицове и смешки.Не иска да отваря нощна смяна щото му било ,,скъпо,, ,ама не иска и вендинг автомат за лекарства БЕЗ рецепта. А примера с аспирина и извадения зъб беше върха на простотията.
  • 23 Анонимен

    1 1 Отговор
    Тези автомати са полезни в бели държави у нас ще ги разбият и ще се от ровят, трябва да си учил, а не да прибягва до"една съседка ми каза че се е излекувал с татул"
  • 24 вендинг автоматите

    1 0 Отговор
    са опасни за печалбите на бг аптекарите
  • 25 Д-р Хаус

    2 0 Отговор
    Много е опасно всяко нещо, което ще намали печалбата на фармакологичната мафия
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове