18 Септември, 2024 07:43 1 261 30

Кузман Илиев: В българската политика е проблем, че повечето хора спряха да се борят. Всички са много тихи!

  • кузман илиев-
  • политика-
  • българия-
  • българия може-
  • консерватизъм

"България може" предлага модерен, пробългарски консерватизъм

Кузман Илиев: В българската политика е проблем, че повечето хора спряха да се борят. Всички са много тихи! - 1
Снимка: БГНЕС

"Това е хубава, истинска, органична, българска инициатива, която се доказва вече година и половина. Нашата идея не е нещо да бъде спуснато като с парашут, или някое посолство да каже – това е най-хубавото. Ние се чувстваме непредставени политически и вече смятаме, че това е опасно."

Това каза пред БНР икономистът Кузман Илиев, след като стана ясно, че инициативата "България може" прераства в партия и започва да се структурира политически.

"Тези 70% които не гласуват, ще бъдат повече сега. Голямата причина за това е, че хората не се припознават и не се чувстват представени. Алтернативата ни в България е краен евроатлантизъм или съветофилия, романтика от Съветския съюз. Двете са безумни, опасни алтернативи. Затова ние предлагаме нещо друго – модерен, пробългарски консерватизъм, който иска да защити това, което имаме, иска България да е модерна и да има свобода в икономиката", коментира той в предаването "Преди всички".

Според Илиев в момента има залитане в крайности – или "дай да национализираме всичко, което може", или "война в Русия".

"Това, което говорим, ни е мисия и политиката е само инструментът", подчерта Кузман Илиев. Той изрази убеденост, че макар и бавно, идеите на "България може" ще привлекат последователи.

"Януари-февруари бихме били готови", декларира той. По думите му, сега целта е техният отбор да създаде здрава основа. Онези, които се включват активно в новата формация, се пресяват по възгледите им, обясни Кузман Илиев.

"Пресяването е много сериозно, защото политика и политическа формация се прави със съмишленици. Които и в добро и зло, и вън от парламента са заедно. Голямата ни мисия е да сме стълб на стабилност, на разум, на нормалност, с който хората да се отъждествяват."

Винаги, когато има политическа нестабилност и сблъсък на силни политически фигури, това резонира и се създават напрежение и несигурност – както сред хората, така и в икономиката.

Пеевски е продукт на системата. След сблъсъка между Костов и царя се появиха партии, които този човек го издигнаха до позиция той да има изключителна сила в държавата. Някои хора, които искаха да го свалят, му седнаха в скутовете. (…) Не бих казал, че съм фен на г-н Пеевски. Обективно погледнато, ако трябва нещо позитивно да се каже, е, че Пеевски се бори мъжки. А в българската политика е проблем, че повечето хора спряха да се борят. Всички са много тихи. Почти няма отпор. Другият човек, който се бори мъжки и защитава тези, и стои мъжествено, е Радев.

Това отбеляза още икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 3 Отговор
    модерен консерватизъм🤔🤔🤔🤔

    Коментиран от #3

  • 2 Последния Софиянец

    17 4 Отговор
    Партиите са тихи защото Козяк се е развихрил.В момента се води страшна битка на наша територия между НАТО и Русия, Турция и Сърбия за Турски поток 2.БСП и ДП С вече пострадаха.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Нов пример за ПОЛИТИЧЕСКИ ОКСИМОРОН 😀
  • 4 Някой

    16 2 Отговор
    В българската политика никога хората не са се борели. Борят се само Шиши, Боци, Сокола и тем подобни агенти. Агенти на чуждо влияние, де.
    Нормалните хора не са допускани до политиката. Или ако случайно са допуснати, то при опит да се направи нещо положително за страната, веднага са дискредитирани и омаскарени от гореизброените агенти. И така обикновения човек губи губи интерес към политика и избори.
    Всъщност, това е и целта на агентите - ниска изибирателна активност, за да може с по-малки манипулации да постигат по-голям ефект.

    Коментиран от #12

  • 5 Точен

    8 8 Отговор
    Единствено Възраждане е модерна българска консервативна партия, този е отровна гъба, за да се цепят гласове от Възраждане.
  • 6 защо

    7 7 Отговор
    Кузмане,
    Армията е на НАТО, полицията - на ГЕРБ, законите на Бойкикев, пардон на Иванов, а парите разпределя Асен. Как да се бориш? Остава и ние като палестинците.
  • 7 Ще се само заличим

    6 2 Отговор
    За какво да се борят, за тази овладяна мафиотска държава ли? Срещу нея със законни средства няма как да се борим... Закривай
  • 8 бою циганина

    4 2 Отговор
    унищожих всичко, дпс-гроб сме огромна мафия
  • 9 Посткомунизъм

    6 1 Отговор
    Като ги пратят на острова на стоте гривни (Белене), ще се борят и още как.
  • 10 Момченце,

    2 2 Отговор
    Това никой и за нищо да не се бори е цел на глобалистите, а не функция на българската политика. Овце им трябват на тях, не борци. И на - вече всички само блеем!
  • 11 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 2 Отговор
    КУЗО ! ............... ПОВЕЧЕТО БЪЛГАРИ , СПРЯХА ДА СЕ БОРЯТ И СА "ТИХИ" , ЗАЩОТО ................ СА ДОВОЛНИ ОТ ДОХОДИТЕ СИ И СТАНДАРТА НА ЖИВОТ ..........,... АНДРЕЙ РАЙЧЕВ ВИ ГО КАЗА ............, ФАКТ !

    Коментиран от #14

  • 12 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    ПРОПУСКАШ .............. (П)РЕZИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ - КРЪСТНИКА НА МАФИЯТА (МИСТЪР КЕШ) И НЕГОВОТО КОТИЛО .........,.......... ФАКТ !
  • 13 отново 6..6

    2 1 Отговор
    Политичевския катарзис в момента ражда борци за каузата, КоЙ да бъде Али Баба?

    Коментиран от #19

  • 14 провинциалист

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Андрей Райчев може да каже каквото си иска, кой му обръща внимание? Давам ти сега друга причина хората да са "тихи" - както е казал народът, колкото повече шаваш, толкова повече ти влиза.
  • 15 каквото сам си направиш...

    4 0 Отговор
    След като сами не сме в състояние да се обединим около обща кауза и да въведем приличен ред в държавата си, все ще се намери някой да го направи. Дали мафиот, диктатор или чужд окупатор, на нас пак няма да ни хареса, но няма да имаме избор. Разединението на десетки или стотици враждебно настроени фрагменти в обществото, разделени от членове, фенове и симпатизанти на многото партии до друго няма да ни доведат.
  • 16 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 1 Отговор
    БЪЛГАРИТЕ НЕ ПОДКРЕПЯТ ........,....... ПАЛЕСТИНСКИТЕ ТЕРОРИСТИ ( ХИСБУЛА) .............., ФАКТ )
  • 17 Ком

    3 0 Отговор
    Никой не иска да плаща за гласове на партии, които не могат да направят правителство. (и да върнат направените инвестиции).
    На второ място партиите защитават кухи фраз, а не решават проблемите на хората, те им отвръщат с убийствено безразличие.

    Коментиран от #18

  • 18 Ха сега де...

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ком":

    Убийствено за кого? Май в по голяма степен самоубийствено. Според една народна поговорка: "Вола рие с рога, а пръстта на гърба му пада!"
  • 19 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "отново 6..6":

    В МИСТЪР КЕШ .............. МОЖЕ ЛИ ДА ИМА "КАТАРZИС" ................ ВСЕ ЕДНО ДА ОЧАКВАМЕ ............... ВЪЛКА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В АГНЕ ................ ФАКТ !

    Коментиран от #22

  • 20 рубльов

    1 2 Отговор
    Айдеее наполитическия хоризонт се пръкна още една копейка .
  • 21 Как е?

    2 1 Отговор
    Вървят ли фондовете? Грантовете добре ли са? Има ли за всички лаладжии? На минус 75% негласували е кофти, а? Няма грант, няма сорос, мъка!
  • 22 я се дръж като мъШ

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Писането с главни букви не те прави по умен!

    Коментиран от #26

  • 23 Мдааа

    2 0 Отговор
    Всички в България са много тихи, освен тези, които все още не са се нагрухали с партийна субсидия от бюджета. В България да се занимаваш с политика стана общонароден метод за препитание. Въпросът е кой ще изработва брутния вътрешен продукт?
  • 24 Милениум

    2 0 Отговор
    в България Политици няма
  • 25 Що за хора сте

    0 2 Отговор
    Български полицаи ме убиват в Виена Австрия по особено жесток начин! Помощ помощ помощ! Мирослав Станиславов Германов - до Катедрала Мария Хилфер стоя моля за помощ, бедства и ме тероризират Пернишки полицаи и роми!
  • 26 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "я се дръж като мъШ":

    КАТО НЯМА КАКВО ДА КОМЕНТИРАШ ............. ПО ДОБРЕ НЕ ПИШИ НИЩО ............. ФАКТ !
  • 27 То това е целта!

    2 2 Отговор
    Има цяла стратегия, която е насочена да доведат един народ не до тишина, а да го доведат на състояние на апатия. Може би не се изразявам точно, но това е смисъла! Както беше казал Радой Ралин… докараха ни ДО ЖИВОТНО!
    След толкова лишения, унижения,потъпкване на човешките ни права, ни докараха да се избиваме за коричка хляб! В същото време, разни мазни и дебеловрати се възползват от труда ни, разделиха България на тегиони, няма на кого да се оплачеш, правосъдието е на страната на по- заможния, цари пълен хаос!
    Избори?! Какви избори, като всичко е предначертано?!
    Кой вярва на МВР- да си вдигне ръкатата. Няма вдигати ръце.
    Кой вярва на ЦИК, да си вдигне ръката- няма вдигнати ръце.
    Кой вярва на правителството- няма вдигнати ръце.
    Кой вярва на ЕС и НАТО- няма вдигнати ръце.
    Кой вярва на Президента- ГОРА от РЪЦЕ.
  • 28 Абе човеко

    1 0 Отговор
    Един не мъж, как може да се бори мъжки?
  • 29 нннн

    2 0 Отговор
    Ако броим по няколко партии в коалиция, на изборите ще има над 50 партии. Леви, десни, средни, че и шарени. Човек, който не може поне малко да одобри някоя от тях, е по капризен и от принцесата върху граховото зърно.
  • 30 И ти ли Бруте?

    0 0 Отговор
    Щял да прави партия?! Под 2 %!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове