18 Септември, 2024 11:11 2 198 28

Най-накрая НЕК направи първа крачка за ремонт на ПАВЕЦ "Чаира"

  • нек-
  • ремонт-
  • павец чаира

Стартира обществена поръчка за два нови хидроагрегата

Най-накрая НЕК направи първа крачка за ремонт на ПАВЕЦ "Чаира" - 1
Снимка: БГНЕС

„Национална електрическа компания“ ЕАД стартира обществена поръчка за доставка и подмяна на генератори, турбини, основни и спомагателни съоръжения, системи за контрол, изпитвания и въвеждане в експлоатация на хидроагрегат 1 (ХА1) и хидроагрегат 4 (ХА4) в ПАВЕЦ „Чаира“. Компанията ще търси изпълнител за пълна подмяна на двата хидроагрегата, след като поредица от анализи и изследвания установиха, че използваните досега са силно амортизирани и оптималното дългосрочно решение е изграждането на нови.

ПАВЕЦ „Чаира“ е най-голямата помпено-акумулираща ВЕЦ в региона с ключова роля за сигурността и балансирането на електроенергийната система.

„Подмяната на старите с два изцяло нови агрегата в централата на базата на модерни високотехнологични решения ще гарантира нейната дългосрочна устойчива работа и ще подобри сигурността и ефективното управление на електроенергийната система“, каза по този повод министърът на енергетиката Владимир Малинов. По неговите думи, възстановяването на работата на ПАВЕЦ „Чаира“ е сред основните приоритети на правителството. „Изпълнението на мащабния проект ще допринесе за успешното интегриране на нарастващото производство на електроенергия от възобновяеми източници и осъществяването на декарбонизационните цели на страната“, допълни още той.

Обхватът на обществената поръчка включва проектиране, изработка, доставка на съоръженията, демонтаж на съществуващите и монтаж на доставените нови съоръжения, авторски надзор, настройка, изпитвания и въвеждане в експлоатация, обучение на персонала и отстраняване на дефекти в гаранционния срок на цялото оборудване, посочено в техническата спецификация. Прогнозната стойност на поръчката е 220 526 890 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение – 42 месеца. Срокът за подаване на оферти е 15 ноември 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    17 4 Отговор
    Първи проект на Захариева за някоя иновацийка тип "подпорна стена"
  • 2 жалка държава сме

    38 1 Отговор
    Виновните за аварията се покриха от съда и 60милиона отидоха на вятъра

    Коментиран от #8

  • 3 Фиууууууууу

    9 2 Отговор
    42 месеца срок.... Потрес.

    Коментиран от #5

  • 4 боеку

    25 2 Отговор
    Ремонта щях да струва 220 млн лева. На ден загубите от престой са 2,5 млн лева, самата електроцентрала е извън строя от 2019-та! За 1500 дена колко пари сме загубили, някой може ли да сметне?!? И да не би случайно ремонта да се бави, за да може някой да печели от екстремалните цени на електроенергията?
  • 5 Тьотя

    3 7 Отговор

    До коментар #3 от "Фиууууууууу":

    Ами подай оферта за по къс срок и ще спечелиш
  • 6 сетиха се

    17 4 Отговор
    най накрая, че това уникално съоръжение без аналог в световен мащаб,проектирано, и изградено само от български архитекти, инженери, и строители е незаменимо за баланса на енергийната система, зелените чудовища/под вотоволтаиците и трева не расте, а от перките на вятърните турбини годишно загиват хиляди птици/ на определени олигарси все повече завземат плодородна земя, и имат определен ресурс които непрекъснато се подменя и завзема нови териториии, ще дойде време пак да се разчита на ПАВЕЦ "Чайра", така както е било едно време, и когота зелените чудовища не бяха завзели плодородните ни земи
  • 7 Слава на Евроатлантическа България

    39 2 Отговор
    До 1950 г. у нас са изработвани водни турбини с мощност до 10 КW. През 1954 г. произведохме турбина и генератор с мощност 700 КW. В 1960 г. изнесохме в Китай 30 турбогенераторни комплекта за ВЕЦ. Към 1980 г. вече работеха 30 ВЕЦ с 80 български турбогенератори с обща мощност 840 МW. Венец на турбостроенето ни са трите агрегата за ПАВЕЦ “ЧАИРА”, всеки с мощност 215 МW .

    През 1974 г. в НРБ е построен един от най-големите хидроенергийни комплекси в Европа.
    Той е най-големият язовир на Балканския полуостров с насипна стена и е част от каскадата „ Белмекен – Сестримо – Чаира“ с обем 140 млн. м ?.
    Това е един от най-големите хидроенергийни комплекси в Европа.
    С изграждането на язовир „Белмекен“ започва строителството на каскадата.
    Построени са 3 язовира, 2 дневни изравнителя, 4 електроцентрали, обвързани помежду си чрез сложна мрежа от напорни тунели и тръбопроводи, каптажи и канали.
    ПАВЕЦ Чаира е най-голямата помпено-акумулираща централа в Югоизточна Европа.
    ,,
    А знаете ли днес какво построи евроатлантическа България в ЕС и НАТО?!? Една огромна НУЛА, нищо, само разруха. Даже не могат да поддържат и поправят построеното от НРБ.
    И това е факт- ПАВЕЦ "Чаира"

    Коментиран от #10, #13, #14

  • 8 ЧЕКМЕДЖАРЯ не пропуска

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "жалка държава сме":

    МИЛИОНИТЕ ОТИДОХА В ЧЕКМЕДЖЕТО НА РАЗБОЙКО. ТИ НЕ СЕ КАХЪРИ ТОЙ Е НАЙ ГОЛЕМИЯТ УНИЩОЖИТЕЛ НА АЕЦ БЕЛЕНЕ И БГ ЕНЕРГЕТИКА.
  • 9 Питане

    11 2 Отговор
    "Хдровеличието" присъства ли на откриването, или е пратил "осиновеният"...?
  • 10 Шайката и АТЛАНТИЦИТЕ са унищожителите

    11 3 Отговор

    До коментар #7 от "Слава на Евроатлантическа България":

    На България. Унищожиха АЕЦ КОЗЛОДУЙ цели 4 РЕАКТОРА. унищожиха АЕЦ БЕЛЕНЕ, ПАВЕЦ ЧАИРА, НАПОИТЕЛНИ СИСТЕМИ, КОРАБОСТРОИТЕЛНИЦА ВАРНА, КОРАБОСТРОИТЕЛНИЦА РУСЕ, И ДРУГИ КРУПНИ ОБЕКТИ.

    Коментиран от #18, #27

  • 11 Само питам

    1 1 Отговор
    Проекта Яденица кога ?
  • 12 Ама и вие сте едни....

    15 2 Отговор
    ГЕРБ нарочно го счупиха за да могат да им вървят ФЕЦ-овете. Това и баба го знае. Тоя ПАВЕЦ е смърт за зелените, затова им е трън в очите.

    Коментиран от #16

  • 13 ВЕЦ

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Слава на Евроатлантическа България":

    Съгласен съм само да кажа че ВЕЦ-овете не са с турбогенератори а явнополони такива.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Асен

    3 7 Отговор
    Бойков и са пуснали и руска фирма при ремонта.Гамизов каза саботаж,както при самолета и с Гебрев и пр.
  • 16 Винкело

    4 6 Отговор

    До коментар #12 от "Ама и вие сте едни....":

    Чети бе! Казват ти хората: не са счупени, амортизирани са, а това е естествен процес на износване. Имам някакви смътни спомени, ама не помним толкова.
  • 17 Всеки ВЕЦ

    5 1 Отговор
    Може да работи на 100% без да се хаби вода, т.е. водата да остава в язовира.
    Необходимо е изграждане на фонтан на Хирон
  • 18 Другарю,

    6 7 Отговор

    До коментар #10 от "Шайката и АТЛАНТИЦИТЕ са унищожителите":

    Четирите блока на Белене ги увижожи "другарката" Меглена Кунева - ПРЪМОВА !!!
    Нищо не споменаваш за безсмислията Кремиковци, Червена могила, мотокарните заводи дето се гордеехме , че ги изнасяне за Япония, а те ги копували за скрап....
    За трите фалита на България по време на комунистите....

    Коментиран от #21

  • 19 ПАВЕЦ Чаира го Потрошиха, не от

    8 1 Отговор
    Амуртизация се налага смяната на Агрегатите!! Тея от Енергийната мадия му видяха Сметката!!
  • 20 Русофил

    4 4 Отговор
    Това което помтроиха комунистите, демократите Дори да го прддържат не могат
  • 21 Русофил

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "Другарю,":

    Трите фалита са само всороските ви гладки мозъци. Дори Япония и да Ги е купувала за материал, целия останал свят Ги за да Си Ги кара. Анадънму.?

    Коментиран от #24

  • 22 До19 Енергийната мафия

    5 0 Отговор
    Енергийната мафия го Потрошиха!
  • 23 Пенчо

    3 1 Отговор
    Някой знае ла как точно се амортизира генератор на ток, демек едно огромно динамо. Единствените части дето се износват са лагерите на оста. Друго нещо ?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тия

    3 1 Отговор
    ..дпс 1 и 2...с техните марионетки за министри, 30 год ни съсипват евтините и доходните предприятия, ако не е печалбата за тях...
  • 26 Русофил

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Избърши":

    Комунистите много грешки имаха, но за най важното бяхаправи- запада са диви крадци и убийци!!!
    ,
  • 27 стоян

    0 3 Отговор

    До коментар #10 от "Шайката и АТЛАНТИЦИТЕ са унищожителите":

    До 10 ком - унищожението дойде от простите кумунисти дето фалираха България другар - а сегашното унищожение е от тяхните некадърни деца и внуци дето станаха собственици на 90% от заводите и ги разпродадоха за скраБ
  • 28 Факт

    0 0 Отговор
    Интересно. Но как са изчислили цената на оборудването. Има ли предварителни разговори?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове