20 Септември, 2024 07:30 29 0

Цветелина Пенкова: Определянето на ресорите за еврокомисарите буди много въпроси

  • цветелина пенкова-
  • еврокомисари-
  • ресори

Евродепутатът, президент на Европейския енергиен форум и първи заместник председател на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП говори пред БНТ по важните теми за социалистите в началото на парламентарния мандат

Цветелина Пенкова: Определянето на ресорите за еврокомисарите буди много въпроси - 1
Снимка: Банкер

На живо от Страсбург евродепутатът Цветелина Пенкова коментира темата за финалния състав на Европейската комисия.

Според нея той ще стане ясен през следващите няколко седмици. Според нея съставът и начинът, по който са определени ресорите за съответните европейски комисари предизвиква повече въпроси, отколкото дава отговори относно приоритетите на следващата Европейска комисия. Не е ясно и по какъв начин ще протекат изслушванията във всяка една от ресорните комисии към Европейския парламент. Усеща се напрежение и има очаквани, че не всички комисари ще преминат през изслушванията безпроблемно.

По отношение на въпроса дали е удовлетворяващ ресорът, който запази България и удовлетворяващо ли е като позиция за нашата страна, българският евродепутат заяви, че ресорът свързан с иновации, технологии и стартъпи е важен и ключов за България и ЕС. Това е и причината в предходния мандат самата тя съвместно с екипа си да стартира и първото европейско законодателство за стартъпи и получава сериозна подкрепа от българския и европейския стартъп сектор. Г-жа Пенкова казва: „Това е начина да дадем на младите хора да се реализират и да развиват своите проекти в рамките на Европа, да намират финансиране в рамките на Европа и в рамките на България, а не да търсят възможности извън нашия континент!“ .

Въпреки значимостта на дадения на България ресор Цветелина Пенкова смята, че България е можела да се бори и да получи други ключови ресори, като ресор „Енергетика“, който е бил отреден за Източна Европа. Според самата нея основната причина да го получи Дания, а не ние е непостигане на съгласие от българското правителство.

По отношение на кандидата за комисар на Дания българският евродепутат заяви, че той е изключително опитен и подготвен, но не пропусна да напомни: „В предходния мандат на Европейската комисия и парламент са положени изключително много усилия, за да се гарантира, че ядрено-енергийният сектор е стратегически зелен и той има бъдеще в рамките на Европа и в рамките на България. Важно е тази политика да продължи, а не да стои изцяло и единствено като прерогатив на националните правителства. Необходима е общоевропейска политика.

Над 17 държави подкрепят развитието на ядрено-енергийния сектор и това задава посоката, че това трябва да е общоевропейска политика.“. По тази причина Цветелина Пенкова се надява новият комисар по енергетика да отстоява тези позиции и допълни: „Говорим за необходимост от европейско финансиране, за развитие на индустрия, която да произвежда компоненти за нови ядрени централи, която да поддържа съществуващите такива. Това е един ключов сегмент от бъдещата политика на Европа в сфера „Енергетика“.

Планът на Марио Драги за европейската икономика и конкурентоспособност, г-жа Пенкова определи като „План на здравия разум“, а самият него като изключително подготвен икономист и финансист. „Направи ми изключително силно впечатление, че все едно е запознат със седемте приоритета, които в края на изминалия мандат изведохме заедно с представители на българската индустрия и енергетика. “. В тези седем ключови елемента бяха заложени – енергетика, необходимостта от добив и законова рамка по отношение на критичните суровини и ресурсите, създаване на високоплатени работни места, развитие на технологиите и иновациите, подобряване на енергийната свързаност в рамките на Европа.

Българският евродепутат изрази категоричното си мнение, че трябва националните приоритети да са ясни и да се работи в посока България да се превърне в център за производството на компонентите съставени от цинк, олово и мед, защото към момента страната ни е само износител на тези суровини.

По отношение на зададения и въпрос: Икономическата или военната сигурност на Европа са приоритет, Цветелина Пенкова беше категорична, че ако искаме да имаме решаваща роля в рамките на развитие на Европа, трябва да има работеща индустрия и икономика, работеща енергетика и енергия на достъпни цени. Нужна е силна дипломация, а не просто въоражаване! „Конфликтът трябва да бъде решен чрез преговори и дипломатически канали, а не чрез допълнително въоръжаване и подкрепата на загуба на невинни животи и от двете страни!“, заяви Пенкава.

Във връзка с политическата ситуация в Германия и дали тя има връзка с Шенген, Цветелина Пенкова заяви, че според нея решението не засяга рамката на ЕС като политика, а е свързано с вътрешнополитическата ситуация в Германия. По отношение на бъдещето на България в Шенген, евродепутатът от групата на социалдемократите коментира, че България е изпуснала своя исторически шанс, в който трябваше да се договори пълноправното си и едновременно влизане по въздушен, сухопътен и воден транспорт в рамките на Шенгенското пространство. Въпреки това беше категорична: „Усилията ни ще продължат и занапред по всички възможни канали в рамките на европейските институции!“ .


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове