24 Септември, 2024 22:32 548 15

Румен Радев: Моята позиция е ясна - България в Шенген

  • румен радев-
  • шенген-
  • оон-
  • българия

Държавният глава ръководи българската делегация и представлява страната ни в рамките на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН

Румен Радев: Моята позиция е ясна - България в Шенген - 1
Снимка: БГНЕС

"Моята позиция е ясна. Поредица правителства работят по тази тема - служебни и редовни. Крайно време е. Да напомня дипломатическите и технически усилия, които положихме.

Надявам се всичко това да даде резултат. Най-вече за разбирането на всички държави членки, че охраната на външната граница на ЕС е ангажимент на всички страни, а не само на тези, които имат обща граница".

Това припомни президентът Румен Радев в отговор на въпрос да коментира възможността на 10 октомври да бъде отправено предложение България да стане член на Шенгенското пространство и по суша.

Държавният глава подчерта усилията на служебното правителство с премиер Гълъб Донев за стартирането на пилотния проект за охрана на българската граница в партньорство с Австрия.

България отдавна е изпълнила всички технически критерии за членство в Шенген. Това отбеляза Румен Радев.

Като предизвикателства пред международната сигурност държавният глава посочи още транснационалната организирана престъпност, климатичните промени и рисковете, свързани с развитието на изкуствения интелект.

Румен Радев подчерта и думите на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който заяви в своето обръщение днес, че светът не може да продължава повече по този начин и са необходими дълбоки реформи в ООН.

"България има своята значима роля с участието, подкрепата и генерирането на много инициативи. На първо място това е необходимата всеобхватна реформа на Съвета за сигурност.

Нуждаем се от разширяване на категорията на участие. Нуждаем се от по-справедливо регионално представителство", посочи президентът. Затова, по думите на Румен Радев, България подкрепя предоставянето на допълнително място в Съвета за Групата на страните от Източна Европа.

Държавният глава открои участието на страната ни в общите усилия за намиране на важни решения към постигането на по-достъпен и сигурен свят в условията на съвременните технологични предизвикателства и развиващата се цифровизация.

Като пример за това президентът посочи съвместната инициатива между България и САЩ за постигане на безопасност на всички системи, базирани на изкуствен интелект.

Сред другите инициативи, в които България участва активно, президентът Радев открои изкореняването на бедността и проблема с водните ресурси, който е особен актуален за България през последните месеци.

Основният приоритет от миналата година, който беше обсъден на Общото събрание на ООН за укрепването на средата на сигурност не само не е постигнат, но дебатът сега се провежда в условията на взаимносвързани глобални кризи.

Към продължаващата и ескалираща война в Украйна вече се добавя войната в Близкия Изток с безпрецедентна хуманитарна криза в Газа, миграцията, насилственото разселване на хора, глобалната продоволствена криза и борбата със световния тероризъм. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Ню Йорк.

Държавният глава ръководи българската делегация и представлява страната ни в рамките на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН, чиято тема е: "Да не изоставяме никого: да действаме заедно за напредъка на мира, устойчивото развитие и човешкото достойнство за настоящите и бъдещите поколения."

"Като член на Съвета на ООН по правата на човека за периода 2024-2026 година България поставя фокус върху борбата с дискриминацията, антисемитизма, езика на омразата, както и овластяването на жените, равноправието между половете, закрилата на децата и защитата на свободата на медиите и на безопасността на журналистите. Една актуална тема за България, където наблюдаваме растяща автоцензура", посочи още президентът.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Точен

    12 6 Отговор
    Гласувал съм за Радев, но съм против България в Шенген. ЕС е свършила приказка. Сега се чете романът БРИКС.
  • 2 Шопо

    13 7 Отговор
    Не ви щем еврото не ви щем шенгено
    Референдум за ЕС и НАТО

    Коментиран от #8

  • 3 ЕдинОтМногото

    14 0 Отговор
    Най бедните в Европа той за Шенген се загрижил...
    Няма такава паплач като нашите ненаядени и крадливи политици..
  • 4 ТаУмВзе

    4 3 Отговор
    Позицията Партер Г, както ти диктува Галя от Посолството ли! Тоя не се е Усетил, че вече бивша Европа е Фалирала и е под Халифат. ХАХАХАХ
  • 5 Румка събуди се

    8 4 Отговор
    не ни тикай и ти в кошарата
  • 6 жггээтт

    5 0 Отговор
    Ооо блянове български ,някой си неизвестен щял да помоли унгарската страна като председателстваща ЕС в момента да каже на някой ,някъде че да приемат бгето в шенген....само тиквите политици в България се надяват и най-голямата тиква обяснява че граничния плет бил непробиваем и на ден хващат само 1000 емигранти и то в коли и бесове във вътрешността на страната
  • 7 Гражданин

    1 8 Отговор
    Добре ,че имаме един държавник на ниво защото всичко друго е голям леш.
  • 8 оня с коня

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Шопо":

    Няма проблем - ние останалите го искаме и зарад вас!
  • 9 Изчезни

    4 0 Отговор
    Аз лично като човек с опит в прескачане на огради мога да кажа че бетонни колони 20 сантиметра широки 5 метра високи са много трудно препятствие
    Като добавя и моя граничен опит като водач на следово куче..нещо като че ли не изглежда да сте предприели извънредни мерки за защита на територията според скромната ми преценка..трвбва ли да питам как е станало и защо не искате да пазите границите на суверенна България
  • 10 АУУУУУ

    3 0 Отговор
    АЙДЕ СТИГА БЕ........ НЕ ТРЯБВАШЕ ЛИ ДА ВЛИЗАМЕ В БРИКС 🤡🤡🤡🤡🤡🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 11 Опа

    2 0 Отговор
    Фуражкааа,ти вече си никой. Продъни държавата за 4 година твоите служебни правителства и протежетата от промяната. Преди 4 години 300 човека кандидатстваха за 1 учителско място. Тази година едвам се намират желаещи и затова са върнали над 1000 пенсионера да преподават.
  • 12 Малки малки предателчета

    0 1 Отговор
    Истината е че ГЕРБ и ДПС продадоха суверенитета на границата за да му е добре на Ердоган/за пари естествено/никога тия боклуци не са искали да пазят граница в реално време българска..има решение..купуват се хеликоптери Шинук дето возят по 100 човека и панаира спира
    Тиквата от ГЕРБ знае защо това не се е случило
  • 13 Няма нужда

    0 0 Отговор
    Тъпия летящ плужек дето приятелите му припаднаха като АСОВЕ иска да ми обясни аз как да си върша работата
  • 14 Оригинален български граничар

    0 0 Отговор
    Като се замисля възможно ли е предателската тъпа ТИКВА да е ползвана за натиск върху западна Европа..много е възможно човека лапа дебели "чекове"
  • 15 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    0 0 Отговор
    До кога ще търпим предатели в управлението на страната ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове