26 Септември, 2024 22:42 714 28

Специалист: Подмяна на вота е възможна само с човешко участие

  • златогор минчев-
  • вот-
  • подмяна

По отношение на доверието начинът, по който се брои, показва, че нещо не е както трябва. Решението е да броим по друг начин. Да гласуваме електронно. Тази машина може да го прави, но законодателят не иска, защото човешкият фактор е изключен

Специалист: Подмяна на вота е възможна само с човешко участие - 1

70% от хората не искат да гласуват. Не е толкова предсказуема изборната среда. Ако излезе някакъв нов политически субект, той би могъл да привлече тези 70%. Машините за гласуване са достатъчно сигурни, но по начина, по който вече се използват като принтери, има какво да се желае. Според фирмата доставчик хартията по някакъв начин създава проблеми. Софтуерът е достатъчно сигурен и надежден. Това заяви експертът по киберсигурност доц. Златогор Минчев в "Денят ON AIR".

"По отношение на доверието начинът, по който се брои, показва, че нещо не е както трябва. Решението е да броим по друг начин. Да гласуваме електронно. Тази машина може да го прави, но законодателят не иска, защото човешкият фактор е изключен. Трябва да търсим друга технология", добави експертът.

Избирателната комисия по някакъв начин е натоварена политически и е хубаво за избора да имаме различна, категоричен е той.

"Всяка една машина, когато отиде в избирателната секция в деня преди изборите, разпечатва една контролна разписка. Ако тя е разпечатана, няма как машината да има проблем. Хеш кодът се изписва на самата бюлетина, какво има да проверяваме предварително? На миналите избори имаше излишна истерия. Хубаво е да си разработим български софтуер. Караме наготово, защото това е изгодно на определени политически субекти. Решенията са две - нови политически формирования и технология за гласуване, която по друг начин да изглежда", допълни доц. Минчев за Bulgaria ON AIR.

По негови думи е очевидно, че машините вършат работата си донякъде, но стават прекалено скъпи.

"Производителят на машините казва, че заради хартията може да откаже да удължи срока на годност, защото принтерите са дефектирали, а всичко това е много скъпо. Ние ще се справим технологично. Не може да даваме над 10 млн. лв. на избори и да говорим, че това е правилното решение. Или трябва да ги махнем изобщо и да минем на гласуване с хартия, или да търсим друг вид технология", поясни гостът.

Според него кибератаките ще възникнат в медийното пространство.

"Ще свършим в срок, но дали ще има машинно гласуване, ще каже комисията. Идеята за оптимизация не е най-доброто. Трябва да се намери начин по-бързо да се приложи законодателството, а не можем да го променяме. Самата система за броене е достатъчно отработена и сигурна. Освен това се дублира - имаме две флашки с резултатите. Подмяна на резултата може да стане само на базата на човешко участие", категоричен е доц. Минчев.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    6 2 Отговор
    Човешкото участие е взело едни Кинти по мутренско-канадски да! Че не си знаем Номера ей!
  • 2 абе злогоре

    5 1 Отговор
    я питай Кирьето за скрития вот

    Появява се след 18 часа на изборния ден когато става ясно че ГЕПП / според тук пишештите / печели поредна победа

    Чака ви топъл скут
  • 3 да питам нещо

    7 2 Отговор
    Като как се получава така, че има значително разминаване между броя на принтираните квитанции и броя на отчетените от машината гласове? Да не би някой да записва флашките предварително? Или много питам.
  • 4 бе марче

    1 1 Отговор
    стига с тоя он аир
    Дай евродиков и оня Дремсизов от ТВ1

    дай да се надъхваме

    МНОГО СМЕ ...
  • 5 И на слугите на посолството

    3 2 Отговор
    Няма дебати , няма национална кауза , няма икономическа обосновка за прехрана и отцеляването на на народа. Чакат да ги избере някой на който са платили жълти стотинки и и администрацията. Като дойдат на власт само простотии , национални предателства , допедавство , лъжи , точене на пари.

    Коментиран от #7, #26

  • 6 ми както винаги

    3 2 Отговор
    галя съм, държа и всички медии
  • 7 така е

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "И на слугите на посолството":

    Като не искате да ви управляват тези с купените за жълти стотинки гласове, ИЗЛЕЗТЕ и ГЛАСУВАЙТЕ. Така купените гласове ще са нищожно малко и няма да стигнат за влизане в Парлаента.

    Коментиран от #9

  • 8 искам да гласувам за има смисъл

    0 3 Отговор
    но нема значение

    викито толкова можа да измисли
  • 9 За кой?

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "така е":

    На практика след като ги избереме си гледат само делаверата и привилегиите. Няма за кой.

    Коментиран от #11

  • 10 4772828263

    3 0 Отговор
    "Специалист: Подмяна на вота е възможна само с човешко участие"- заглавието направо изумява.Всички знаят и без да са специалисти че без човешка намеса няма как да се омеши тестето.В детската градина го знаят това и децата.Големо умозаключение ,ще го номинират за нобелова награда по логика.
  • 11 на практика

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "За кой?":

    След като не гласуваш ти е все тая кой ще те управлява.

    Коментиран от #14

  • 12 Cега

    2 1 Отговор
    По ме притеснява свинското участие!
  • 13 Чичака

    1 0 Отговор
    Ам, чи то, има човеци, може и да има човешка намеса. То човеците обичат да се мешат,нейде у нещо си.
  • 14 Не избирам никой.

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "на практика":

    Така трябва да се гласува. За да блеснат зависимостите.
  • 15 ИзбираТела

    3 0 Отговор
    Хаха тоя къв е селски тарикат, гласувайте електронно и само един човек за пет минути ще извади, какъвто му наредят резултат.
    Много по-евтино, и много по-сигурно.
    Всъщност няма особена разлика кои ще са избраните😁, но е нужна легитимация и тука идват принтерите.
  • 16 Тц тц тц

    1 0 Отговор
    Грам не вярвам на тези машинки откакто ги пипнаха с нечестовите си ръце и сами си признаха,че "Дневникът е подправен".

    Коментиран от #17

  • 17 Че хартията е по зле

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Тц тц тц":

    Водят ги под строй и им раздават правилните бюлетини.
  • 18 ...

    1 0 Отговор
    Не гласувайте!
    Така или иначе вие, които не гласувате нищо няма да промените.
    В парламента пак ще има 240 депутата.
    ЗАТОВА НЕ ГЛАСУВАЙТЕ!...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Про Стачка

    0 0 Отговор
    Странно ако аз пусна нещо което вие сте го писали ми изтриване писта а вашата простотия си стои - изключително тъпия и безсмислен бот
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Про Стачка

    2 0 Отговор
    Софийски градски съд регистрира партия КУ - Р - ЕЦ .(Коалиция за Успешно Развитие и Европейски Ценности).
  • 23 Напротив

    2 2 Отговор
    Ще гласуваме за Величие а не за шопара
  • 24 Бивш изрожденец

    1 3 Отговор
    Е нема да гласувам за копейчицата
  • 25 ТОЗИ МУШМОРОК

    1 1 Отговор
    ПОВЕЧЕ МИ ПРИЛИЧА НА ОНАНИСТИ ОТКОЛКОТО НА СПЕЦИАЛИСТ.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Айзомби

    0 0 Отговор
    Като знаем интелекта на нашите кандидат народни представители е по-вероятно да е с маймунско участие.
  • 28 нннн

    0 0 Отговор
    Всеки начин на гласуване може да с фалшифицира, ако няма контрол.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове