27 Септември, 2024 08:49 775 16

Евелина Славкова: Политическата криза няма да се реши

  • евелина славкова-
  • кабинет

По думите на социолога чисто математически ще бъде трудно да има кабинет след изборите без ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Евелина Славкова: Политическата криза няма да се реши - 1

Политическата криза няма да се реши. Това мнение изрази в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия социологът Евелина Славкова.

Седем сигурни формации в следващото Народно събрание. Две партии имат шанс да преминат бариерата. 2 милиона българи заявяват, че ще упражнят правото си на глас. Това сочат данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа", посветено на нагласите на българите на старта на предизборната кампания. Изследването е реализирано в периода между 17 и 24 септември 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.

Социологът от „Тренд“ Евелина Славкова коментира в студиото на „Здравей, България“, че е интересно да бъдат анализирани данните в началото на предизборната кампания, защото най-вероятно ще претърпят промени.

Очакваната избирателна активност, според данните от проучването, е между 2 милиона и 2 милиона и 200 хиляди души, които биха упражнили правото си на глас. „Най-важното е, че 38% от българите посочват, че ще отидат да гласуват, което показва много ниска избирателна активност, това са около 2 млн. и 200 хиляди души – по-малко от миналата година“, каза Славкова.

ГЕРБ-СДС запазват лидерската си позиция с 24.8% от всички гласуващи. Битката за второто място остава с неясен край. „Възраждане“ отбелязва лек ръст спрямо последните парламентарни избори през юни и се подрежда на втора позиция с 15.6% от гласуващите. Плътно след тях е „Продължаваме Промяната-Демократична България“ с 15.1% от гласуващите. Коалицията около Ахмед Доган „Алианс за права и свободи“ се ползва с подкрепата на 8.5% от гласуващите. С изравнени позиции са „БСП-Обединена левица“ (6.9%) и „Има такъв народ“ (6.9%). Формацията около Делян Пеевски „Движение за права и свободи – Ново начало“ се ползва с подкрепата на 5.8% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори.

„Възраждане“ имат шанс на тези избори да бъдат втора политическа сила и това се дължи на много лошата кондиция, в която се намират „Продължаваме Промяната-Демократична България“ към този момент“, подчерта социологът.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    10 3 Отговор
    Ще се реши като се закрият политическите партии. Това ще им е и съдбата.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Въй

    6 1 Отговор
    Политическата криза няма да се реши,трябва ни голям гребен да я решем.Голямо решене ще пада.
  • 4 Няма шанс!

    8 1 Отговор
    Територията е в будна кома!
  • 5 въпросче

    5 2 Отговор
    Ако е праснеш отпред няма ли да е по-добре?!
  • 6 гост

    13 0 Отговор
    Хора, ГЛАСУВАЙТЕ! Всеки неподаден глас вдига процента на Шиши, Боко и Кокорчо! Ако не иската да живеете н кочината на първия - ГЛАСУВАЙТЕ !
  • 7 Човек

    4 11 Отговор
    Има само един изход от всички кризи - масово гласуване и пълно мнозинство на ПП-ДБ. До края на мандата им Боко и Шиши ще са в затвора, а България ще е влязла в правия път. Това веднъж като се случи, после ще е лесно.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 аритметика, 3 клас

    3 1 Отговор
    Няма никаква криза. Просто хората живеят чалга. Така са създадени, така са възпитани, за друго не искат и да чуят! Ние не сме геи, за да паркираме само на определените за това, места, "санираме" по отделно, и си хвърляме боклуците през прозореца.
    Тука е така! И политика е отражение на общество, неговото възпитание и култура!
  • 10 Точен

    4 1 Отговор
    Възраждане носят сигурност и стабилност, единственета партия без вътрешни конфликти, както е в ДПС-тата, ПП/ДБ, БСП, че дори и в ГЕРБ.
  • 11 нука мас

    5 0 Отговор
    Няма политическа криза в България, защото ние нямаме политици имаме нещо друго добре платено !
  • 12 ЕСХАЧ

    2 0 Отговор
    Ще гласуват 1.9млн от 4.9 млн реални гласоподаватели или 39 % избирателна активност.. Ще влезе и Величие може и МЕЧ.
  • 13 Чичо

    3 0 Отговор
    Да се узакони при каква избирателна активност ,изборите са нелегитимни.
  • 14 ристю

    2 0 Отговор
    Този ИЗход в Канадеца ли го видя? Пак ще се изхо-дят по закони и правила. Ще набутат хората в мазето.
  • 15 Последния Софиянец

    2 0 Отговор
    Ох като си спомня Евка какво в правех в стаичката на заведението ми...сега е вече превъртяна, но пак става
  • 16 ох, тези анализи

    0 0 Отговор
    Социолози , политолози, журналисти. Всеки бърза да сложи на масата своята гледна точка.
    Ако пък водещата е Лора от Нова нюз, може и да не разбереш, за какво става дума. Защото тази, толкова симпатична и мила журналистка, не спира да говори, не се научи да не прекъсва гостите си. Постоянно иска да покаже, че знае всичко , че е подготвена, че тя дърпа конците в момента. И смятам, че трябва да си смени професията и да мине в групата на анализаторите, та да се наговори. Често пъти има интересни гости и любопитни теми, но хората не успяват да кажат и дума, тя просто не млъква.
    Днес, не остави професионалистите да разяснят правилата за данъчното облагане. Има ситуации, в които някои от анализаторите видимо се изнервят защото вместо да говорят по темата, биват прекъснани безцеремонно и се налага да слушат какво има да им каже Лора.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове