27 Септември, 2024 18:41 638 8

Панчугов: Фокусът на тези избори стана битката вътре в ДПС

  • христо панчугов-
  • боряна димитрова-
  • избори-
  • партии-
  • дпс

С поведението си политиците привличат наказателен вот, посочи Боряна Димитрова

Панчугов: Фокусът на тези избори стана битката вътре в ДПС - 1
Снимка: бТВ

Все повече българи се чувстват отвратени, омерзени, демотивирани. Напоследък имаме все по-ниска избирателна активност, участват твърдите ядра, голяма част от средностатистическите българи се чувстват отвратени и няма да гласуват. Към кого остава да се обърнат партиите? Към крайно маргинализираните и сеирджиите. Опасният феномен е този политиците да не се обръщат към хора, които да представляват техни интереси, а към хора, които гласуват напук. Това заяви социологът Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч” в предаването „Лице в лице” по БТВ.

Това ще доведе до прескачане на изборната бариера на някакви екзотични образувания или радикални парти. Колкото си по-екзотичен и по-арогантно се държиш, толкова повече привличаш този вот не на хората, които търсят политическо представители, а на тези, които търсят чрез вота си да накажат, предупреди тя.

Според политолога Христо Панчугов голяма част от хората, които отпадат от процеса на гласуване поради разочарование, искат план за изход от тази ситуация. Избирателите искат човек, който е склонен да поеме отговорността да извади политическата система и държавата от тази безизходица. Към този момент не се очертава такъв политики, а виждаме хора, които не могат да надскочат себе си, не знаят какво да направят и се държат, както им идва отвътре. Те не смятат, че ще има последици. Категорично са се отказали да говорят на другите и да търсят изход от ситуацията.

Обществото е силно разделено, задача на политиците е да очертаят общите политики и допирни точки, които да обединят българските граждани и по които един ден, ако започнат да правят коалиция, ще могат да търсят. Хората виждат разликите, дистанцията, задача на политиците е да очертаят къде са общите каузи, подчерта Димитрова.

По думите ѝ политиците ни са неподготвени и това си личи, а е важно накъде ще ни поведат.

Фокусът на тези избори стана битката вътре в ДПС, уточни Панчугов.

Според Димитрова е възможно много неща да се променят в хода на кампанията. Към момента нямаме никакво основание да кажем, че някоя от партиите ще увеличи значимо своя електорат. Другото е, че отново регистрираме ниска избирателна активност, около 31 на сто. На въпрос ще се състави ли правителство, около 55% от хората не вярват това да се случи, тоест те са демотивирани да гласуват. За мен е ключов въпросът могат ли партиите да убедят избирателите, че ще постигнат едно стабилно управление, разкри тя.

Ние гледаме три компонента, на базата на които правим анализите си - участието в изборите, представителството и поемането на отговорност. Те са в тежък дефицит в последните години. В момента имаме нов проблем – за представителността или този, който носи отговорността. На този фон няма как да очакваме българските граждани да припознаят мантрата: „Ако не гласуваш – няма защо да мрънкаш” или „По-добре да гласуваш, иначе ще откраднат изборите”? Абдикацията на политиците е очевидна. Тоест, те не се чувстват представени, защитени и не виждат перспектива. В такъв момент започват да владеят обикновените емоции – страх, гняв и др., обясни Панчугов.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3315

    2 0 Отговор
    Баш ми е зор за ДПС!
  • 2 отврат

    4 0 Отговор
    Как разпалено защитават мафията и статуквото.
    Ами заминават си с нея защото.Цял месец ще ни увреждат психичното здраве тея.
  • 3 суйаи

    0 0 Отговор
    Тая лъжкиня вече се е тикосала. Устата и от лъжи вече е почнала да трепери. Въртят сучат и обработват хората пак да отидат при досегашните крадци и лъжци. С ограбените от българите пари са им платили на тези лози и аналЛизатори и насочват стадото пак да си избере крадците и лъцжи. Мафията е накупила всяка налична мисирка и всяка лъжкиня за да си запазят възможността да грабят. За Величие и Меч тая лъжкиня с половин уста говори, а българите масово ходят на срещите на Величие. Вълната се надигна.
  • 4 0001

    3 0 Отговор
    За когото гласувате значи го подкрепяте!!! Съответно сте съучастник в престъпленията му!!!
  • 5 Мафиотската Д-ва

    2 0 Отговор
    Голям страх от Меч и Величие.Какви гадняри са, а?
    ДПС се разцепило, пък Величие се разпаднало, затрило се, нямало го вече.И било мноого опасно за тях и мафията.
  • 6 ПАРИ НЕМА ДЕЙСТВАЙТЕ ...........

    0 0 Отговор
    РИПАЙ ЗЕМЛИО ШОП ТЕ ГАЗИ ЕЕЕЕЕЕЕ БРРРРЕЕЕЕЕЕ................
  • 7 Георгиев

    2 0 Отговор
    Толкова старание от всички анализатори да ни внушат да не гласуваме, за да останат същите на власт. Дано повече хора осъзнават опасността купените гласове да определят резултатите. Ще гласуваме!
  • 8 Това което стана вчера в НС е....

    0 2 Отговор
    Просто, това което всички знаят и очакват, сриване целенасочено на държавата, вече е напълно безсмислено да се гласува, никой да не го прави е най добре в момента, след това когато се съберат в НС всички на улицата и бесилки на всяко дърво, изобщо да не се чака някакво правителство по лошо ще е.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове