28 Септември, 2024 07:02 414 7

Боряна Димитрова: Поредните избори са в обстановка на нарастваща тревожност и демотивация

  • боляна димитрова-
  • избори-
  • социология

Около 30% от имащите право на глас искат да гласуват, заяви социологът

Боряна Димитрова: Поредните избори са в обстановка на нарастваща тревожност и демотивация - 1
Снимка: Евронюз България

Седми поред избори идват със седем политически сили в парламента. Върви процес на непрекъсната фрагментация на политическото пространство, на нарастващата апатия, отчуждение на хората и нежелание да се гласува. Това коментира в студиото на Euronews Primetime социологът Боряна Димитрова от агенция “Алфа Рисърч”.

Седем политически сили влизат в 51-вия парламент според последното проучване на агенция “Алфа Рисърч”, но повече от половината българи не вярват, че ще се състави редовно правителство. Проучването е направено в периода 18-24 септември и реализирано със собствени средства на агенцията. То е направено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети.

Хората отиват до урните, гласуват, но поредните парламенти завършват безплодно и без осъществяване на основната им задача – излъчване на правителство и реализация на управлението на страната, продължи Димитрова. По думите ѝ поредните избори се осъществяват в обстановка на нарастваща тревожност и демотивация на хората.

Към момента ние регистрираме около 30-31% убеденост на хората да отидат до урните, което е с 3-4% по-малко, отколкото на изборите преди няколко месеца. Това е първият много сериозен проблем – ще отидат ли избирателите до урните и каква картина може да се получи в парламента при положение, че все по-малко гласове са необходими на което и да е екзотично образувание да прескочи бариерата от 4%.
“Алфа Рисърч” регистрира седем партии на старта на кампанията, като те са с относително висока вероятност да присъстват в следващото Народно събрание.

Първо място според агенцията заемат ГЕРБ-СДС с 23,8%, а битката за второто място ще бъде между ПП-ДБ с 14,4% и „Възраждане“ с 14,2%.

Като една от големите Боряна Димитрова определи случващото се с разцеплението в ДПС. Към момента данните на “Алфа Рисърч” показват, че има високи шансове и двете крила да прескочат бариерата. Около 7,9% от гласовете ще получи коалиция "Алианс за права и свободи" (крилото около Ахмед Доган), а 6,1 ще вземе „ДПС-Ново начало“. 6,3 на 100 от гласовете ще получи БСП, а ИТН – 5,4%.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🎃+🐷+👮=🇹🇷🗳️

    4 5 Отговор
    турете глоба като преди 8 г бе ! ама то между задължително гласуване и тоталитаризъм разлика почти нема
  • 2 гжрфт

    9 0 Отговор
    Пари, стока пари прим. Така правят крадците от ГЕРБ. Грабят парите на българите, купуват стока""лози" и мисирки" на килограм, и правят кражба пари прим. Яздят българите и като им падне пълнят чекмеджета и каквото имат. Борето и другите "лози" и мисиряци е трагедия да ги гледаш и слушаш как лъжат за пари. Такова падение, жалка история. Да пробутваш най калпавата стока ГЕРБ, ПП и ДБ и ДПС и да се гледаш в огледалото си е цяла трагедия. Слава на Господ Иисус Христос, повечето дето лъжат вече са с тикове и изкривени от лъжи муцуни, та ги различаваме по лесно, мИрси.
  • 3 нашия

    7 0 Отговор
    тревожност -да ,при положение че има вероятност ЗГЛОБКАТА да се повтори ,НО -демотивация...??!!! няма причина за демотивация ,напротив при такава опасност всички са мотивирани да се противопоставя на повторение на трйното зло което се опита да досасипе България като държава....
  • 4 Веселяка

    1 1 Отговор
    Тъпанари, аз мисля този път да гласувам за Пеевски 🤪 ей така само за майтапа 😆 иначе ми е абсолютно все тая 😅 разбрахте ли, шматки загубени 🤣
  • 5 Михаил

    8 0 Отговор
    Каква мотивация може да има нормалния, честен гласоподавател? От 34 години се въртят едни и същи идеи, както и едни и същи охранени личности. Колкото и да мигрират в различни новосъздадени Партии , депутатите си остават едни и същи , със огромното желание да паразитират от Държавата и Народа. Несменяемоста на институциите и Държавната администрация , както и закони и начин на мислене от 60-те години на миналия век, отблъсква хората от желанието да гласуват. Вижда се ,че Политиците са с изчерпани идеи и нищо ново не се задава на хоризонта. Желанието на Партиите е пълен контрол върху Държавата, за да може да се краде. В това са много изобретателни и гъвкави, но никой не мисли за Народа.
  • 6 Гост

    2 0 Отговор
    Политиците и памперсите си приличат по това, че редовно трябва да се сменят. И то поради една и съща причина!
  • 7 КАТАГА

    1 0 Отговор
    Хората са демотивирани не от това дали ще има или няма правителство, а от това, че вече 35 години вървиме само на задна скорост.Едни и същи депутатстват по 3-4-5 мандата, едни и същи усвояват парите на ЕС и държавата, институциите не работят, народа обеднява и работещи и пенсионери, цените растат, корупцията се разраства, икономика няма, теглят се само огромни заеми, здравеопазване в колапс, изпразнени армейски складове и пр. и пр.За кого да гласуваш?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове