30 Септември, 2024 10:51 2 000 46

Проф. Михаил Константинов разкри формулата на следващото правителство

  • проф. михаил константинов-
  • разкри-
  • формула-
  • следващо правителство-
  • машинен вот

Машинният вот е напълно опорочен, а продължаващите разпри около него единствено намаляват допълнително и без това много ниската изборна активност

Проф. Михаил Константинов разкри формулата на следващото правителство - 1
Снимка: Архив


Математикът и изборен експерт проф. Михаил Константинов е категоричен – формулата със сигурност трябва да включва очакваната първа политическа сила ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, които обаче може и да не са втори, както и ДПС. Това заяви той пред „Труд“

“ДПС има само едно – това около Делян Пеевски. Тези, които направиха “Алианс за права и свободи” фактически се самоизключиха”, добавя експертът.

Машинният вот е напълно опорочен, а продължаващите разпри около него единствено намаляват допълнително и без това много ниската изборна активност. Той коментира поредните неразбории около машинния вот – първо “пазаренето” между ЦИК и фирмата, която поддържа устройствата, както и последната драма около това кой и колко да плаща за склада, където те се съхраняват.

“Надявам се, че и последният българин вече разбра защо Европа не гласува с машини. Толкоз. След всички скандали хората изхвърлиха машините, а ние в момента се занимаваме с тях, вместо с политики. И после се чудим, че политическата ни система е скапана, докато постоянно се занимаваме с глупости. Машините не повишават доверието в изборния процес, а напротив – разрушават го”, отсече той.

Макар и вече държавата да е дала десетки милиони за въпросните изборни устройства, те би трябвало да бъдат “пенсионирани”, смята професорът: “Милионите, които ги дадохме за машините, някой си ги прибра, халал да са му. Нали знаете – не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава.”

Константинов излезе и с иновативна идея – да въведем гласуване с пръстов отпечатък, каквато е практиката в някои африкански държави, а и каквато е била тя в Европа в ранните години на демократичното ѝ развитие.

“Имам едно предложение – да вземем машини, каквито има в африканските държави. Там има таблети, отива човек, слага си палеца на таблета, ако има право да гласува го прави, ако няма – не. Тогава няма и списъци, няма двойно гласуване. А комисията се състои от един човек, а отвън стои полицай с автомат и пази. Това е изборът – или да гласуваме както в Европа с хартия, или се доверяваме на техниката и гласуваме както в Африка. Впрочем така – с палец, се гласува и в българския парламент. А колко ще струва – един таблет струва около 500 лв., а всички общо около 15 милиона. Тези разходи ще се спестят още при първите избори заради по-ниските средства, които ще се дадат за заплати на комисиите”, предлага Михаил Константинов.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Червената шапчица

    18 1 Отговор
    Ужас... голям ужас....
  • 2 Колониална администрация

    21 1 Отговор
    За варенето на ракия има формула, за това нещо - не.

    Коментиран от #36

  • 3 Новичок

    35 9 Отговор
    Много е умен "гербера" все за пари говори като всички от ОПГ герб.Пфу ...
  • 4 ТаУмВзе

    21 3 Отговор
    Кво правителство на територийката ги гони врачките по телевистан брееее! ХАХАХАХАХах
  • 5 Ейй

    28 7 Отговор
    Много готин тоя. Ако искате правителство трябва да е от Боко, Шиши и шарлатаните. Пък вие ходете си гласувайте, не ни пречите... Закривай!
  • 6 Червената шапчица

    24 1 Отговор
    Впрочем така – с палец, се гласува и в българския парламент.... Ами ако преди това този палец е бил в... ето защо депутатите гласуват като гъ - зове...
  • 7 Гергана

    25 4 Отговор
    Все се правят на неразбрали! Нямаме доверие на хартиите, защото се видя пред камерите комисиите как броят, дописват и лъжат, а машинния вот, понеже брои автоматично се чудят всеки път как да го съботират. Първо оная глупост с хеш кода, после по - дебелите ролки на хартията, сега да видим какво ще измислят. Каквото могат да повредят ще е с нестандартната хартия, останалото може би да спрат тока. Важното е да броят комисиите с "наши хора"!

    Коментиран от #20

  • 8 Гражданин

    30 4 Отговор
    А тоз е единственият професор в света по нищо приказваме.

    Коментиран от #14

  • 9 Палечко

    9 4 Отговор
    Впрочем така – с палец, се гласува и в българския парламент.
    Ясно е , че с машини-компютри далаверите се правят наедро от малцина посветени в софтуера.
    ЦИК е само наблюдател на процедури, а по съдържание разчита на добросъвестните малцина.
  • 10 сакън

    13 12 Отговор
    Вайййй , ама как бе ?! Как ще гласуваме без Мадурошинки ?! Ми , ако стане така ... ми те ПП/ДБ ще са извън НС , бе !!! Ние как ще се забавляваме без Кики , Коки , Дамаджанчо и ЕугЛенПарапетчето в НС ???!!! Не , не , не ! Искаме си ги !!! Ми те са кажи-речи НОВИ /само терта ръка на 11 г. и без какато и да било гаранция/ и са правени в братски Виетнам , а са и с тооолкова защитен софт /и хард/уер , че нито един петолкасник не може да ги хакне !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 сдефд

    28 5 Отговор
    Мишо - "професор" е доказан мазен мръсник и манипулатор. Мишо не са виновни машините бре калпав лъжец. Не е от машините а от такива като теб дето са в Информационно обслужване. Сами по себе си машините са добри ама мошениците като теб и това опорочихте. Що не си изхвърлиш телефона, или зашо не изхвърлите касовите апарати, или защо не изхвърлите компютрите, всичките са машини. Не е от машините бре Мишо-калпав "професор", от такива като теб е. Слава на Господ Иисус Христос, машините помагат в живота на човека, но е друга работа като ги пипне някои мазен лъжец, тогава е друго, мИрси.
  • 13 Моше е гадателсвал

    7 2 Отговор
    На сух гряздей. Неговият.
  • 14 Палечко

    8 12 Отговор

    До коментар #8 от "Гражданин":

    Професора (имащ представа от провеждането на избори) ясно и директно изразява мнението си против машинното гласуване, за разлика от ала-бализмите във фразите на политиците.
  • 15 Смех!

    19 4 Отговор
    Тоя пияница бил "експерт" 🤪
  • 16 Искаме си тенекиите,

    7 1 Отговор
    За да гепиме, по десет милиона, за всеки избор!
  • 17 Здрастии копейкиИИ 🤪🤡

    6 14 Отговор
    Ще гласуваме за костя късото и цомчо мекото, за да гледам маймyнckи цирк в Парламента, под вещото ръководство на дресьора боко тиквата.
  • 18 Гласувай срещу мафията !

    11 6 Отговор
    Kъм негласуващите, които вместо да си стоят у дома, могат да отидат да гласуват за малка незначителна партия, която няма да мине 4%. Така резултатът от това гласуване ще е еквивалентен на негласуването - гласът ще се изгуби... , НО
    ...тези гласове ще увеличат избирателната активност и базата, върху която се изчисляват 4%. И Пеевски може да не влезе! Малкото ДПС на чалгарите, също няма да мине 4% и няма да разиграват маймyнckи сценки в Парламента ! Патерицата на бойко-разбойко Копейкин ще е на санитарния минимум и няма да пълни Парламента със сервитьорки, шпакловчици, бакшиши и всякакви неyдачници!....
    Пеевски ще е първият опит в историята партия да влезе в парламента само с купени и контролирани гласове. Обикновено купените гласове са около 120-130 хиляди гласа. Това е купеният вот общо. Досега се разпределяше между патериците на ГЕРБ-ДПС, но сега е необходим на Пеевски.
    За да влезе, Пеевски трябва да го купи изцяло, т.е. да избута всички останали. Дори да го направи, тези гласове плюс корпоративния е около 5-6% с настоящата активност .. НО ако вдигнем активността, може границата от 4% да е 160 или 180 хиляди гласа.
    И Пеевски изгаря...От там изгаря васала му Борисов, който ще бъде пресиран от Пеевски, от там лъжливото Коце, бастуна на Бойко .... Нека опитаме да разплетем мафиотската кошница.

    Коментиран от #21, #24

  • 19 Аман

    10 1 Отговор
    от математици и криви сметки !
  • 20 Европеец

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гергана":

    Такъв е материала на партиите, който излъчват членовете на избирателните комисии, въобще българска му работа..... Абе какво да коментирам всичко е опорочено.... Регулатори с изтекъл мандат, виш съдебен съвет също, върховни съдилища и конституционен съд политически обяздени, полиция и прокуратура в слугинаж на партията ГЕРБ, по телевизиите едни и същи измислени експерти,, които се опитва да промиват мозъци... Абе скапана държава, всъщност грешка, няма такава държава, ima bg територия....

    Коментиран от #25

  • 21 Некой си

    8 3 Отговор

    До коментар #18 от "Гласувай срещу мафията !":

    Никакво гласуване! За тия продажници - нищо!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Как няма да знае

    12 2 Отговор
    Формулата, като той я измисли ? Колко избора изманипулира в полза на ГЕРБ?
    Този измамник е готов за затвора!
  • 24 Европеец

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Гласувай срещу мафията !":

    Добре си го написал, Пеевски да не влезе, ама Боко да влезе.... Аз смятам, че и двамата са политически мафиози, изпълно право за тях се отнася това с което бившият главен прокурор Иван Гешев охарактеризира политическата класа на бг територията-политически боклуци....
  • 25 Моряка

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "Европеец":

    Колега,изоставаш от живота.Всички тези органи вече не са на ГЕРБа на Шиши.Ега ти държавата,щом мистър Магнитски я управлява.

    Коментиран от #33

  • 26 ЯСНО БАКО

    5 0 Отговор
    че партия /партии / с представителност под един милион гласоподаватели / ще казват кой да кара влака е нема такава държава и такъв народ и тази партия ще ни дава наклон на живота ни за някакъв срок и това го измислиха такива като този/умен / професор дето се е възпроизвел сам....
  • 27 876543коиуйхътр

    4 3 Отговор
    Чакам ЯСНО и КОНКРЕТНО обяснение какъв е проблема с "машинния вот" и как бил "опорочен"...

    - машината Е САМО ПРИНТЕР, нищо повече
    - всеки си получава бюлетината и ВИЖДА С ОЧИТЕ СИ какво е отпечатано
    - ВСИЧКИ бюлетини от машините СА ВАЛИДНИ, там няма "случайни" грешки и драскания
    - никой не се интересува какво е отчела машината като гласове за този или онзи, това НЕ СЕ ПРОВЕРЯВА
    - единственото което се проверява е ОБЩО КОЛКО бюлетини са отпечатани, толкова трябва да има и в урната
    - накратко: манипулация Е НЕВЪЗМОЖНА

    Та КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА ВИ С МАШИНИТЕ???

    Коментиран от #38

  • 28 Коня Солтуклиева

    6 2 Отговор
    Има и друго предложение:
    Да вземат бай Мишо и да го пуснат на главата му от 15тия етаж!

    Коментиран от #30

  • 29 Българин

    3 3 Отговор
    Формулата за бъдещото правителство е ясна! г-н Пеевски се разпорежда, кой каква роля ще играе, ппдб, герб и дпс изпълняват. Така работи нашата държава от десетилетия и всички са доволни! Само сороските плачат на жълтите павета, ама на никой не пречат. Макар че са досадни!
  • 30 седрфтгъхуй

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Коня Солтуклиева":

    И що от 15-я етаж? Дайте да е от 3-я етаж и то няколко пъти- да се мъчи... Като оздравее- пак... И така докато е жив... Я издържи 5-6 такива процедури, я не...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 така е

    4 1 Отговор
    Пеевски можел да купи между 80 и 120 000 гласа. Математиката показва, че за да влезе в парламента му трябват 80 хиляди при два милиона гласували, 120 000 при три милиона гласували или 160 000 при четири милиона гласували българи. ИЗЛЕЗТЕ и ГЛАСУВАЙТЕ за да оставим купувачите на гласове да гледат парламента по телевизията.
  • 33 Европеец

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Моряка":

    Не знам, може и да си прав, но ще поживеем и ще видим....
  • 34 Петьо Петков

    2 1 Отговор
    Този Ферналдел ,от много години мамеше в имформ. обслужване......машините биле виновни.....
    един път не съм го чувал да говори за купен,манипулиран вот......инфантил.......
  • 35 Защо не съставят

    0 0 Отговор
    Редовно правителство? За да има нови избори и да си поделят едни сто милиона, за веки избор!
  • 36 Посетител

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Колониална администрация":

    От ракията ще вземат акциз, от машинките какво?
  • 37 милиционер

    2 1 Отговор
    Мишо "професорчето" - стар, изпитан мош... ник!
  • 38 Палечко

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "876543коиуйхътр":

    Проблемът е във възможността да се нагласява резултатът от машините (т.е. във флашките, който резултат се отчита при предаването на чувалите в РИК) Пример от реално проведен местен избор за кандидат ХХ премахнат от списъка законно чрез съдебно решение, НО НЕ Е премахнат във софтуера на машината и гласуващите за него си получават разпечатката, че са гласували за ХХ, а в флашката се отчитало: гласувал за никого!! т.е. Изводът от този реален случай е , че посветените по поръчка могат желаното да го нагласяват.

    Коментиран от #40, #43

  • 39 Павел пенев

    3 1 Отговор
    Този е математик и изборен измамник- доверен агент на Боко тиквата и за това ГЕРБ винаги са на първо място. Решението е да се гласува с хартиени бюлетини, а недействителните бюлетини да се разпределят между всички партии без първата на изборите.
  • 40 Бъркаш

    0 2 Отговор

    До коментар #38 от "Палечко":

    Няма такова нещо, флашките изобщо не играят роля при отчитането на гласовете.
    То никога не е имало проблем с флашките, но при тях няма как да фалшифицират изботите пеевски-борисов, поне не в такива мащаби, както го правят сега.

    Коментиран от #41, #42

  • 41 Палечко

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "Бъркаш":

    Щом ЦИК изисква от РИК флашки с разпореждане, те не са за красота, а описаният случай е реално реализиран, което е по-важния пробив.
  • 42 Палечко

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "Бъркаш":

    За протокола: Случаят с различно отчитане спрямо разпечатеното е обявен в предаването Референдум на 22.11.2022 от адв.Валери Цолов председател на 25 РИК София.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Палечко

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "0о9и8у7ът5р4е":

    Е начини са измислени много, а ролята на застъпниците е да заснемат и подадат достоверен сигнал, пък в посочените мащаби не го правят. И те също са купени от Пеевси е лесно , но плоско обяснение.
  • 45 Ком

    1 0 Отговор
    Въртят, случат само и само да сглобят някакво правителство на глутницата. (ПП, ДБ, ГЕРБ и някаква форма на ДПС). Но гладните от ПП пак ще искат цялата власт и ще се сдавят отново. Което очертава нови избори през март.
  • 46 А каже, пари йок

    0 1 Отговор
    На този герберски професор не му стиска да каже за опорочените машини от далаверите на тиквата и пернишкият шеф на "Сиела норма"! Мишел, нали щеше да се изселваш от Софето бре, какво стана!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове