2 Октомври, 2024 11:42 513 18

"Зелено движение": България няма актуални планове за управление на речните басейни

  • зелено движение-
  • реки-
  • водни басейни

Правителството спешно да преработи представените некачествени проекти

"Зелено движение": България няма актуални планове за управление на речните басейни - 1
Снимка: БГНЕС

"Зелено движение" настоява за бърза и качествена преработка на плановете за управление на речните басейни в България, съобщават от пресцентъра на партията.

На 30 септември 2024 г. изтече 6-месечният срок за становища по обществената консултация за проектите на Световната банка за Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ)за периода 2025 - 2027 г., а към момента все още действат ПУРБ, валидни за периода до 2021 г., посочва "Зелено движение" и обръща внимание, че проектите за водните планове на Световната банка бяха досега неведнъж критикувани. Процесът по изготвяне на актуални планове е забавен с години, като дори през 2022 г. се наложи с изменение на Закона за водите срокът да се удължи официално.

От партията посочват, че тези планове са важни, понеже те постановяват къде са водите и водните басейни на България и какви са управленските мерки по осигуряване на достъп до ползването им и опазване на количеството и качеството им и припомнят, че през тази година в страната 620 населени места с приблизително 520 000 жители са нямали гарантиран достъп до питейна вода.

Анализ на "Зелено движение", изготвен през 2023 година, показва, че част от щетите и жертвите на наводненията в община Царево се дължат и на липса на картиране и планиране на водните обекти в общината - тъй като те не фигурират в ПУРБ, не са отразени и речните им тераси като забранени за застрояване, както и публичната и пътната инфраструктура не е съобразена с наличието на водни обекти. Все повече райони на България страдат както от засушаване, така и от проливни наводнения. Климатичните модели предвиждат тези тенденции да се задълбочават.

В бъдещите Планове за управление на речните басейни трябва да бъде заложено картиране на всички водните ресурси на България, средства за теренна и документална работа за тях, ясни мерки на забрани и ограничения в прилежащите им терени, както и засилен контрол са ключови за бъдещето на страната, категорични са от "Зелено движение" и отбелязват, че към момента становищата, подадени към Министерството на околната среда и водите, са силно негативни. Мерките, предложени за управление на водите на регионално ниво, са важни за природата, като тя се отразява пряко на здравето и поминъка на хората. Управлението на териториите на крайречните гори и заливните тераси са под силен икономически натиск - за сеч, добив на инертни материали, заустване и изхвърляне на отпадъци.

"Зелено движение" настоява правителството спешно да преработи представените некачествени проекти, като аргументирано отговори и възприеме предложените в подадените становища мерки от експерти. Според тях е недопустимо с 4 години закъснение и с 24 милиона лева похарчени България все още да няма адекватни инструменти - мерки за управление на водите и контрол върху тях, - с които да защити здравето и достъпа до вода на гражданите.

В прессъобщението се уточнява, че първоначално плановете за управление на речните басейни (както и за риска от наводнения) е трябвало да започнат действие през 2022 г., като настоящите са приети с действие 2016-2021 г. Заплатени с щедро финансиране от Европейския съюз и с четиригодишно закъснение, проектите обаче са силно критикувани. Проектът BG16M1OP002-1.017-0001-C01 "ПУРБ 2022-202 с бенефициент дирекция "Управление на водите" и партньори басейновите дирекции е финансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." и се изпълняваше с консултантска помощ от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) по споразумение от 2018 г. Заради завареното забавяне екипът на ЗД в екоминистерството в края на 2021 г. удължи срока с една година, но се вижда, че общото забавяне е от над 4 години, а качеството на проектите е повече от ниско, въпреки щедрото финансиране - Общата стойност на проекта е 24 000 000 лв., от които 85% или 20 400 000 лв. са средства от Кохезионния фонд (КФ) на Европейския съюз (ЕС) и 15% или 3 600 000 лв. са национално съфинансиране.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    6 3 Отговор
    Некой да им нарисува на соросоидчета, че България вече не съществува!

    Коментиран от #4, #6

  • 2 Скоро на

    4 0 Отговор
    тея г. Л. Исти ще им дойде Краят
  • 3 гордост

    5 0 Отговор
    Но пък има магистрали до Луната!
  • 4 на теб трябва да ти рисуват

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Бъдещето, на което се надявахте, вече не съществува. Злобата няма да промени този факт!

    Коментиран от #7

  • 5 Язовирите са непотребни вече

    2 1 Отговор
    Населените места ше изчезнат хората от там или в гроба или в градовете гета да копат за бетоновата и банкерска мафия а коритата на язовете слънчеви централи фотоволтайци
  • 6 Хаха хаха ха

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Недей само да мрънкаш!
    Направи добро!Засади дърво!
    Бъди промяната, която искаш да видиш в България!
    Бъди промяната с бюлетина №26 - „Продължаваме Промяната – Демократична България
    Усмихни се на живота, за да ти се усмихне и той!

    ЗАВИНАГИ с ЕС и САЩ!
    НИКОГА с ВАРВАРСКА Русия!

    СЛАВА на сегашната ВЕЛИКА Украйна!
    Някогашната ВЕЛИКА България на Кубрат, Бат Баян и Аспарух!

    Коментиран от #11, #12

  • 7 ТаУмВзе

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "на теб трябва да ти рисуват":

    Не се надявам да установиш, че сме Приключили Вчера, защото си пример!

    Коментиран от #9

  • 8 Гост

    7 0 Отговор
    Планът на България и, по специално, на няколко човека, е да се граби възможно най-много и най-нагло. Други планове няма....

    Коментиран от #14

  • 9 антитрол

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    Всички сте с психични отклониния, заради което сте приключили отдавна.
  • 10 Роден в НРБ

    5 0 Отговор
    "Зелено движение" го интересува да вървят грантовете от Козяк, а другото е без значение
  • 11 Смея ти се много

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хаха хаха ха":

    Тежки времена да си евро-жидо-атлантид. От всякъде само голям и мазен получават атлантидите.
  • 12 ТаУмВзе

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хаха хаха ха":

    Красотата на Менталното Оръжие е, че Пациентите не се усещат кво става! Докато сте си тръкнати нищо няма да се промени, защото сме Приключили Вчера де.

    Коментиран от #13

  • 13 до "менталното оръжие"

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "ТаУмВзе":

    Комунизмът приключи.
  • 14 хе хе

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Останки от комунизма.
  • 15 име

    6 1 Отговор
    Всички тези карти, както и планови дейности по подръжката на речните корита ги е имало през камунизма, вкл до началото на демокрацията. Но костов решава че общените сами трябва да се занимават с това, а не на държавно равнище. И резултата е на лице. Сега има банани, яжте ги с кеф и не го мислете!

    Коментиран от #17

  • 16 Боби

    2 0 Отговор
    Живеем в заблуда.1.Купени дипломи за последните 35год е масово явление.Всичко що работеше го нарекоха болшевишко остаряло и било загнило.ОК добре,Така САС всичко останало БДС не било добре салам Камчия да е еднаква вкус и мирис от Балчик до Кулата и започнаха да внасят добавки за месо продават ни смятат със 65 имена на месари,Сиренето е със над 100 имена на мандри или селски махали.Но това не е ОК,, разболяха ни отровиха ни но това е демокрация ,Не само у нас Германия ,Зелената учудващо едра фрау Ланг се оказа без образование но това не и попречи да хвърли 80 милиона германци в рецесия и съсипа цялата индустрия.Купените дипломи никога няма да направят реките,язовирите,и водните басейни ефективни и служещти на обществото.Чак директно по телевизията показаха как университетски даскал как иска ласки срещу диплома и какво от това девойката сега може да е завеждаш гл.секретар на водна дирекция 10,000лв държавна заплата и здравеи живот а че няма вода тя и не е ЧУЛА........
  • 17 Аха

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "име":

    Костов не управлява от 2001 г., вие какво ги правихте бананите след това? Само не ми казвай, че не сте се упражнявали в управление!
  • 18 Баце ЕООД

    0 1 Отговор
    Тоест, една от основните им цели им е непозната.
    Изключително слабо!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове