3 Октомври, 2024 12:52 1 108 21

Ново забавяне в доставката на двата медицински хеликоптера

  • медицински хеликоптер-
  • забавяне-
  • доставка

Това са съобщили от фирмата-производител

Ново забавяне в доставката на двата медицински хеликоптера - 1
Снимка: БГНЕС

За ново забавяне в доставката на следващите два медицински хеликоптера са съобщили от италианската фирма доставчик „Леонардо“ АД (Leonardо S.p.A.), информират от Министерството на здравеопазването.

Като причина изпълнителят посочва световната криза във веригата за доставки, съответно забавяния в осигуряването на ключови компоненти и на двата хеликоптера, които се отразяват и на останалите дейности по линията за окончателно сглобяване.

Очаква се вторият хеликоптер да бъде доставен у нас през януари 2025 г., а третият през февруари 2025 г. От фирмата-производител уточняват, че тези срокове също не са окончателни.

Според подписания договор за доставка на санитарни превозни средства за транспорт по въздух, вторият хеликоптер трябваше да бъде в България до 30 юни. През май обаче фирмата информира, че поради закъснение в производствения процес, доставката на втория хеликоптер ще се забави, като се очаква той да бъде в България през ноември. В същата кореспонденция се посочва, че това не би следвало да повлияе на срока за доставка на третия хеликоптер, който е до края на декември 2024 г.

В договора между изпълнителя и министерството е предвиден гратисен период за забава на доставка от 60 дни, по отношение на втория хеликоптер, като за всеки следващ се налагат съответните санкции.

До момента на „Леонардо“ АД са наложени неустойки в общ размер от 69 749,17 лв. Очакваната неустойка, която ще бъде наложена на изпълнителя, в случай, че доставката на втория хеликоптер бъде осъществена до 31 януари 2025 г. е в размер на 284 503, 22 лв.

Междувременно софтуерът на черната кутия на първия хеликоптер премина всички необходими тестове и се очаква финалното издаване на сертификат TSO (Technical Standard Orders). Докато това се случи от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ са удължили до 12 ноември 2024 г. срока, в който хеликоптерът може да бъде експлоатиран без CVR/FDR.

БТА припомня, че на 1 февруари 2024 г. в България пристигна първият хеликоптер от Системата за спешна помощ по въздух. Хеликоптерът е първият от общо шест машини, които България трябва да получи, като се очаква страната ни да направи заявка за още два. На територията на България се предвижда да бъдат изградени шест оперативни бази на бъдещата система за спешна помощ по въздух, а разположението им да дава възможност до всяка точка на страната да достигат два хеликоптера едновременно, спазвайки правилото за „златния час“.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    22 2 Отговор
    Самолети и медицински хеликоптери на хартия, страйкъри които са движещ се скраб.....а това което имахме отиде в Открадайдайдайна.....

    Коментиран от #8

  • 3 Данко Харсъзина

    15 3 Отговор
    Голем праз. То и от този дето е пристигнал полза никаква.

    Коментиран от #16

  • 4 Данко Харсъзина

    20 2 Отговор
    Самолети на чертеж, хеликоптери на хартия, чертежи на Страйкъри. В държавицата напоследък има някаква мания да се купувст чертежи.
  • 5 рециклират ги внимателно

    14 1 Отговор
    все пак ги плащаме на тройна цена нови
  • 6 ТаУмВзе

    12 0 Отговор
    Гепили са кинтите и хеликопери нема да има Изобще. То не че Лекари и Линейки има де!
  • 7 така е

    8 4 Отговор
    120 милиона лева ще платим за поредните извънредни парламентарни избори в България. Вторите за 2024 година. Колко такива хеликоптера можехме да купим с тези пари?

    ИЗЛЕЗТЕ и ГЛАСУВАЙТЕ

    Коментиран от #11

  • 8 верно е

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Да си призная, скраба е много кофти нещо!
  • 9 Чичака

    3 0 Отговор
    Ще летим🤏 без самолети и хвърчикоптери...
  • 10 Дебелата свиня

    10 2 Отговор
    Защо нищо не коментира?
    И Борисов и той мълчи!
    Нали по тяхно време се сключиха тези срамни договори!
    Прокуратурата! Нещо да сте чували за неизгодни сделки?

    Коментиран от #17

  • 11 На хартия...

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "така е":

    Някъде към Два

    Коментиран от #13

  • 12 Иво

    4 0 Отговор
    Тогава да си плащат неустойка за забавянето както трябва да си е

    Коментиран от #15

  • 13 или

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "На хартия...":

    или един чисто нов Boeing 737-700
  • 14 Обикновенно, чуждите фирми

    3 1 Отговор
    са много триктни. Май, цялата работа е, че нямя дотатъчно кинти и го увъртаме,.Парите изфирясали, де в Украйна, де по джобове
    Като моряк, се е случвало много пъти, корабът пристигнал в съответното ристанище, но не се товари. На капитана му отговарят, че стоката още не е платена. Тарикатлъци за баламите, като нас..
  • 15 Боруна Лом

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Иво":

    ДА ПЛАТЯТ ДВЕСТА, ТРИСТА ХИЛЯДИ ЛЕВА,А СА ВЗЕЛИ МИЛИОНИ!
  • 16 Директора

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Данко Харсъзина":

    Само да не ти се налага да го ползваш, че тогава друга песен ще запееш. Попитах хората, които са спасени с него до момента. Говорите си наизуст. Докато няма хеликоптер, защо няма. Като го има... защо го има?
    Само хейт.
  • 17 Ку-ку

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Дебелата свиня":

    Какво да прави Борисов, бе уважаеми многознайковци...??? Има договор, следователно неустойки за неспазване на срокове... Толкова ли сте малоумни тук, че не разбирате за какво става въпрос...??? Интересно е какво направиха(закупиха) красивите и умни от Промяната за тези години... а забравих... милиарди нови заеми и нищо друго!

    Коментиран от #18

  • 18 Кирчу

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ку-ку":

    За нас милиардите, за вас лихвите.
  • 19 Ехааааааа

    4 1 Отговор
    Кога нашите продажници ще купят нещо добро и полезно за народа ????? Самолети на хартия , въртолети на хартия стайкъри на хартия ......комисионните в джоба !!!!!!

    Коментиран от #21

  • 20 Хи хи хи

    5 0 Отговор
    Всеки политик , лъже , маже и гледа да се намъкне във следващия парламент за да ни доуправи.............и да напълни джобовете !!!!!!!!!!!!!!!
  • 21 и ас чух

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ехааааааа":

    И ас чух че самолети и вертолети продавали под моста на Горубляне. Имало и нови и малко употребявани. И нема хартии, нема нищо. Плащаш с карта и получаваш на момента. Даже ти помагат с регистрацията в КАТ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове