5 Октомври, 2024 15:17 934 24

Посланикът на Израел в България Йоси Леви Сфари: Голямата заблуда - един модел на омраза

  • израел-
  • посланик-
  • сфари-
  • леви-
  • газа-
  • хамас-
  • хизбула

Същите сили, които се насочват към Израел, се стремят да наложат своята радикална идеология далеч отвъд Близкия изток, пише дипломатът

Посланикът на Израел в България Йоси Леви Сфари: Голямата заблуда - един модел на омраза - 1
Снимка: Личен архив

Чудовищното нападение на Хамас срещу Израел на 7 октомври миналата година и останалите събития от изминалите 12 месеца разкриват една мрачна истина: същинската цел на враговете на Израел не е насърчаването на палестинските права, а унищожаването на Израел и разгръщането на борбата им срещу свободния свят. Тази неприязън се корени в дълбоко заложени, вековни антисемитски настроения, които надхвърлят границите и идеологиите. Това пише посланикът на Израел в България Йоси Леви Сфари в материал, изпратен до ФАКТИ.

Еот какво пише още посланикът:

След като Израел се оттегли от ивицата Газа през 2005 г., Хамас пое контрола върху Газа през 2007 г., отклонявайки международната помощ не за да помогне на своя народ да се изправи на крака, а за да финансира безмилостните си атаки срещу Израел, като същевременно налагаше репресивен джихадистки режим върху населението на Газа, лишавайки го от основни свободи. Жестокостите, извършени от Хамас на 7 октомври, не са произволни актове на насилие, а част от ясно заявена кампания на геноцид срещу евреите, открито прославяна от лидерите на терористичната организация. Дори когато Газа лежи в руини, Хамас отказва да се предаде, демонстрирайки, че техният приоритет не е благосъстоянието на палестинците, а непрекъснатият им стремеж към унищожението на Израел.

Имаше известни очаквания, че Палестинската автономия (ПА) на Махмуд Абас би могла да се дистанцира от Хамас и да предложи на света и палестинците алтернатива на пътя на геноцид, избран от Хамас. Вместо това, повече от година след кланетата, ПА не е осъдила зверствата. Всъщност ПА демонстрира солидарност с Хамас, обединени от общата си омраза към Израел – модел, напомнящ за исторически антисемитски съюзи, създадени срещу евреите, независимо от вътрешноидеологическите различия.

Същият модел на антисемитско сдружаване е очевиден сред шиитските милиции в Ливан, Сирия, Ирак и Йемен, всички подкрепяни от Иран. В исторически план шиитските и сунитските джихадисти са водили ожесточени граждански войни в целия Близък изток, но днес те са обединени от общата си цел: унищожението на Израел. Антисемитизмът се превърна в спойката, която държи тези иначе противоположни сили заедно, докато се стремят да заличат еврейската държава. С тези си действия, те обръщат гръб на благосъстоянието на собствените си народи, чиито страдания се увеличават, тъй като лидерите им дават приоритет на унищожението на Израел пред всичко останало. Хизбула, например, започнаха непровокирана атака срещу Израел на 8 октомври, изстрелвайки над 10 000 ракети и прогонвайки повече от 60 000 израелци от домовете им по ливанската граница. Иран, който вече е отговорен за опустошението на Ливан, заплашва да унищожи последните надежди на тази страна за възстановяване, превръщайки я в пионка в безразсъдната ѝ война срещу Израел.

Но опасността, породена от този джихадистки съюз, не се ограничава само до Израел. Същите сили, които се насочват към Израел, се стремят да наложат своята радикална идеология далеч отвъд Близкия изток, заплашвайки самите ценности, на които се основава свободният свят – демокрация, права на човека и върховенство на закона. Обрисувайки кампанията си като съпротива, джихадистките групи прикриват истинската си програма: разширяването на техния тоталитарен, теократичен контрол. Тяхната омраза към Израел е част от по-широкото отхвърляне на ценностите на свободния свят, превръщайки борбата на Израел в решаваща фронтова линия в защитата на глобалните свободи.

Израел, борейки се за своето оцеляване срещу този насилствен джихад, същевременно защитава ценностите, споделяни от свободните общества по света. Той стои като опора срещу сили, които целят не само да заличат еврейската държава, но и да подкопаят свободите на демокрациите и умерените държави. Устойчивостта на Израел е в защита на самия свободен свят, тъй като неговите врагове – независимо дали Хамас, Хизбула или Иран – представляват едни и същи сили, които заплашват свободата и стабилността навсякъде.

За съжаление този антисемитски дневен ред се простира далеч отвъд Близкия изток. В много страни от свободния свят демонстрациите, привидно в подкрепа на палестинците, са заредени по-скоро с омраза към Израел и съответно към евреите, отколкото с истинска загриженост за правата на палестинците. Тези протести не са само с цел противопоставяне на израелската политика - те са прояви на глобалното възраждане на антисемитизма, използвайки израелско-палестинския конфликт като двигател на вековни предразсъдъци. Самите хора, които твърдят, че се застъпват за благоденствието на палестинците, често се присъединяват към онези, които експлоатират палестинците като инструменти в една по-широка програма, насочена към унищожаването на евреите и дестабилизирането на свободния свят.

Антисемитските подбуди зад това движение са очевидни: не става дума за граници или политика; става дума за изкореняване на еврейското присъствие. Векове наред евреите са били белязани, били са изкупителни жертви, демонизирани от различни режими и идеологии. Днес Израел, родината на еврейския народ, е новият фокус за тази вековна омраза, като неговите врагове формулират стремежа си за геноцид с езика на съпротивата и справедливостта. И все пак, истинските им намерения се демонстрират явно в действията на Иран, Хамас, Хизбула и техните поддръжници по целия свят - групировки, които се грижат много повече за унищожаването на евреите и дестабилизирането на свободните общества, отколкото за подкрепата на палестинците.

Истинският път към мира не е в антисемитската омраза или демонизирането на Израел, а в лидерите, които дават приоритет на благосъстоянието на своя народ. Палестинците заслужават ръководство, което се грижи за тяхното бъдеще, а не такова, което ги принася в жертва на олтара на омразата към Израел. Истинската справедливост за палестинците ще дойде, когато те се откажат от реториката на геноцид на враговете на Израел и започнат да работят за бъдеще на съвместно съществуване, а не на унищожение. Свободният свят, ако иска да отстоява ценностите си, трябва да застане до Израел в тази битка и да признае, че силите, атакуващи Израел, са същите, които заплашват свободата в световен мащаб.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чорбара

    40 6 Отговор
    Убиици на съд.Нахални и нагли .
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 По подир

    38 5 Отговор
    Абеее вие си върнете палестинските земи според решението на ООН от 1948г. , пък тогаз да видим по подир.

    Коментиран от #7

  • 4 ТаУмВзе

    30 2 Отговор
    Австриецът се оказа Прав!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Да,бе

    30 7 Отговор
    Антисемитизма е разбираема реакция срещу ционизма,а приобщаването на последният към западните ценности само ги изравнява във фашизъм.

    Коментиран от #18

  • 7 Палестинците,

    11 20 Отговор

    До коментар #3 от "По подир":

    Са си продали земите, на братовчедите, евреи, след 1948 година! Продадена, къща, не се връща! Същата грешка направиха, комуни. Тата, с Камчия…
  • 8 свидетел

    28 2 Отговор
    евреите от жертва на "холокост" станаха палачи !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бийк

    26 5 Отговор
    Поредното разтягане на локуми и еврейски лакърдии!
  • 11 Интересно защо толкова много хора по

    22 2 Отговор
    Света мразят Еврейте??? За тяхната Алчност и Наглост!
  • 12 Боруна Лом

    19 3 Отговор
    ТОЯ ЗАЕДНО С ПАСИТО ДА ОДАТ НА..... ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ!
  • 13 Интересно защо толкова много хора по

    15 2 Отговор
    Света мразят Еврейте??? За тяхната Алчност и Наглост!
  • 14 Слава на палестинския народ

    16 3 Отговор
    Цион трябва да бъде изпепелен заедно с развъдника на тероризма - САЩ, а тази държава, превърнала тероризма в своя държавна политика трябва да изчезне от картата и да няма помен от нея.
  • 15 Анонимен

    2 1 Отговор
    Нека мошениците си намерят майстора.Нека истината възтържествува.
  • 16 Кръволоци

    1 1 Отговор
    С този благ изглед на насмукан вампир, няма да ме спечели за каузата си.
  • 17 Моше

    2 2 Отговор
    Няма прошка за враговете на Цион,за терористите от Хизбула и Ал Фатах Ще получат си заслуженото.
  • 18 Чети...

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Да,бе":

    Ти нямаш никаква идея нито какво е ционизъм, нито какво е фашизъм.....но важното е да се плямпа.
  • 19 Интересно защо....

    0 3 Отговор
    ...

    .....толкова много хора в България, а и по света са толкова отрицателно настроени срещу евреите.
    Отговор:
    Защото невежеството е много опасна болест, да не кажа неизлечима!
  • 20 Макробиолог

    1 0 Отговор
    Правата на човека,свобода и демокрация от държава устроила концентрационен лагер в тая ивица Газа от десетилетия е достатъчен повод за антисемитизъм.Така наречената религия-юдаизъм с идеята за богоизбран народ за който другите са гои е всъщност вид фашизъм..

    Коментиран от #22

  • 21 Анджо

    0 2 Отговор
    Тука пишат безмозъчни същества.
  • 22 Моше

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Макробиолог":

    Нямаше да тролиш и кометираш така за юдаизма, ако го познаваше или бе изучавал.
  • 23 Истината.......

    1 0 Отговор
    ДОКАТО МРЪСНОКРЪВНИТЕ СЪЩЕСТВУВАТ, МИР НА ТАЗИ ПЛАНЕТА НЯМА ДА ИМА.
  • 24 Лудия

    0 0 Отговор
    Ужас, някой като този пише и речите и официалните изказвания на президента Зеленски. 1 към 1 звучат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове