6 Октомври, 2024 10:04 1 203 40

Има ли проблем с един от парогенераторите в АЕЦ "Козлодуй"?

  • козлодуй-
  • аец козлодуй-
  • парогенератор-
  • планов ремонт

Течовете правят парогенератора по-неефективен, но все още не са толкова големи, за да са бъде опасен за съоръжението

Има ли проблем с един от парогенераторите в АЕЦ "Козлодуй"? - 1
Снимка: БГНЕС

АЕЦ "Козлодуй" ще се опита да реши проблема с един от парогенераторите на шести блок. Той остава нерешен вече две години и заради него блокът не беше натоварван на максимална мощност последните месеци. Преди това няколко пъти се наложи да бъде спрян.

От Агенцията за ядрено регулиране са издали предписания към централата. На 18 октомври ще бъде спрян шести блок за планирания си годишен ремонт и презареждане с гориво и именно тогава ще започне по детайлния анализ на състоянието на парогенератора, уточни БНТ.

От ядрената централа продължават и с анализ дали ще им е необходимо оборудването от АЕЦ "Белене" за евентуалната подмяна на части.

Агенцията за ядрено регулиране е поискала от АЕЦ "Козлодуй" да изясни каква е причината за появата на течове в един от парогенераторите на шести блок, както и да не ги допуска.

"Не очаквам това да бъде решено веднага. Очевидно става въпрос за доста сложен проблем и доста сложен процес. Но мисля, че в рамките на година две ще има окончателно решение, ще се знае състоянието на парогенератора", заяви Цанко Бачийски, председател на АЯР.

Течовете правят парогенератора по-неефективен, но все още не са толкова големи, за да са бъде опасен за съоръжението.

"Между другото винаги сме казвали, че пропускът, който се появява е в рамките на технологичните допускания и не представлява опасност за околната среда и хората", допълни Цанко Бачийски, председател на АЯР.

Според международните конвенции и правилата на Европейския съюз всяка една държава трябва да се погрижи за отработеното гориво от своята ядрена централа.

"Това че към момента няма избрани площадки е факт, това че към момента в България е установено, че има условия да бъде изградено такова хранилище - това е отговорност на всяка една държава", коментира Цанко Бачийски, председател на АЯР.

Въпреки че все още не е приета актуализацията на стратегията за управление на отработеното ядрено гориво страната трябва да намери начин да погребе своите отпадъци.

Русия си взима обратно използваното гориво от 1996 година с уговорката, че то ще бъде върнато след извличането на полезните съставки.

Страната ни трябва да намери къде да преработи и доставяното за пети блок американско гориво.

"Няма разлика дали е американско или руско гориво, характеристиките по отношение на обогатяването на урана са едни ѝ същи, така че дали е американско, дали е руско гориво, пътят му е един и същи", заяви Цанко Бачийски, председател на АЯР.

По изчисления на Агенцията дори да не изнасяме повече гориво за Русия в мокрото хранилище има място до 2032 година.

След това то може да бъде съхранявано по сух способ докато е нужно. В момента на територията на АЕЦ Козлодуй се съхраняват общо 4481 касети с отработено ядрено гориво.

Общото тегло тежък метал е малко над 996 тона. С изграждането на новите блокове в централата този обем ще се увеличи.

"Съхранението на горивото на площадката в момента е безопасно и дава достатъчно време, за да бъде решен окончателно въпроса с неговото окончателно погребване", каза още Цанко Бачийски, председател на АЯР.

Единствената държава, която до момента е решила проблема с погребването на ядрените си отпадъци е Финландия.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌

    5 10 Отговор
    дано Държавата реши проблема

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    20 0 Отговор

    До коментар #2 от "🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌":

    Да не го реши, като създаде два нови! Стана модерно, следващото правителство да се оправдава с решенията на предишното.
  • 5 Унищожете

    38 4 Отговор
    и 6-ти блок, като не викнахте руски специалисти. Ремонтът на един парогенератор, означава спиране на 6-ти блок и по-скъп ток за износ, защото евтиният ток негодниците в НС го изнасят от 30 г. и не стига до българските потребители. Унищожиха ПАВЕЦ, уникално съоръжение, заради русафобията си, отново българите ще им плащат слугинажа към чужди организации. 5-ти блок го унищожават с некачествоно гориво, амортизират реактора с него. Мариците по ПВУ засега, благодарение на ИТН и Възраждане не са спрени по ПВУ на Василев, искаш да прати българите на борса ток. За да си поделят техни фирми 2 милиарда лева. Като от 2 до 4 милиарда лева е изчислена за 2025 продажба ток ТЕЦ2, и то от ГЕРБ. Готвят се да подарят 2 чисто нови реактора и оборудване, пазарната им цена е поне 30-40 милиарда. Набутаха ни с 120 милиарда лева за Уестинг. И ставаме ядрено сметище на Балканите, още милиони за ядрено хранилище. ГЕРБ, СДС, ДБ, ПП, ДПС, олигарсите на БСП са проклятието на България. От 2026 Василев иска да праща потребителите на борса ток. Предатели. Референдум за еврото няма.

    Коментиран от #17, #27, #28, #30

  • 6 Последния Софиянец

    28 5 Отговор
    Американското гориво съсипа реакторите.

    Коментиран от #14, #35

  • 7 зеленчук

    15 0 Отговор
    Не пипайте оборудването от Белене - обещано ми е като подарък Вашите проблеми изобщо не ме интересуват ! До тия , на които платих за далаверата !
  • 8 НВа

    9 0 Отговор
    То дано има принципно гориво, че иначе ще се молим на миньорите да се върнат.
    Ако помагаше държата на хората по селата за соларни панели и електрички за къси разстояния друго. Само санираме градовете, да ги пълним още.
    Иначе, че грам не знаем какво ще правим с отработеното гориво, е ясно.
  • 9 Средно ТЕЦ

    16 1 Отговор
    носят между 2 и 4-ри милиарда лева годишно печалба, по изчисления на ГЕРБ. Има ресурси за 90 години напред. Смятайте какво правят ГЕРБ, ПП, ДБ, БСП, ДПС, СДС. Същият номер като Кунева. Ако се наложи нов парогенератор за 6-ти блок, ще чакаме докато го направят години. Повредата е точно на ъгъл, кофти място. Отделно 6-ти блок работи под капацитета си. 5-ти блок си отива с американското гориво. Закриват тецове. От 2026 Василев потрива ръчички за да ни прати на борса ток. Техни фирми от фото и перки, и фирми през които ще минат 2-та милиарда по ПВУ, смятайте комисионните им.. Безобразие. Същите тези ни навират в еврозоната, безумна инфлация още. Имаше референдум, на който Борисов ПРОТИКОНСТИТУЦИОННО промени същищаната на въпроса, като махна Белене от него. Гаврят се, гаврят се с този народ. Този път ще гласувам.

    Коментиран от #36

  • 10 Aвтора

    10 0 Отговор
    Мари,ти и от парогенератори ли разбираш?Ужас!
  • 11 Сандо

    18 2 Отговор
    35 години "демокрация" - 35 години съсипия.Здраво място вече няма останало на територията.Единственият растеж е само в бетонирани затъпели тикви.
  • 12 Kaлпазанин

    13 2 Отговор
    Има има ,ганьо няма право да има свое собствено производство .лоши не лоши руснаците каквото ни дадоха и построиха ,нито можем го поддържаме нито можахме и стопани да му станем ,ама да позволим да ни го унищожат и разкрадат можахме ,тъпи племе сме и това е ,по важното е банани и шарени знаменца да се развяват ,нека ни е весело .вода газим жадни ходим ,имаме си всичко ама и ток ще купуваме

    Коментиран от #16

  • 13 456

    10 2 Отговор
    В плана за възстановяване подаден от ПП за България са отпуснати около 20 милиарда ЗА ДА СЕ ЗАТВОРИ АЕЦ КОЗЛОДУЙ ДО 2028 година.
    ОФце, умишлено е това с хамериканското гориво и аварии те. След време ще ви кажат, че не могат да бъдат от ремонтирани и че трябва да спрат.
    След това и най-големите атлантици ще се отчаят, но ТЕ ЩЕ СА ВИНОВНИ. Защото за центчета сега се продават.

    Коментиран от #21

  • 14 Бай Митко

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Абсолютно кратък и точен коментар! Но не само, че е с лошо качество, а е и по скъпо от руското гориво! А ето какво подчертава 66-годишния послушко ЦБачийски председател на Агенцията за ядрено регулиране: "Няма разлика дали е американско или руско гориво, ..."! Руснаците като ни доставяха качествено и по евтино гориво взимаха обратно отработеното такова! А сега няма кой да го вземе и ще се строят площадки и хранилища! Е това са нашите зависими управници!
  • 15 Магнито

    5 0 Отговор
    Дебелият атлантически феномен, ще реши проблема, както решава всички останали проблеми в държавата!
  • 16 Бай Митко

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Kaлпазанин":

    Точно казано! Браво! Адмирации за коментара!
  • 17 Българка

    3 13 Отговор

    До коментар #5 от "Унищожете":

    ПАВЕЦ ЧАИРА не го унощожиха русофобите, а путинистите. Зависимите от енергийната мафия не допуснаха японските специалисти да извършат ремонт/профилактика на съоръжението, а извикаха руски хора, които саботираха и предизвикаха аварията и то след планов ремонт

    Коментиран от #23

  • 18 По принцип

    5 8 Отговор
    ядрената енергия е едно временно решение в рамките на цивилизацията. Световните запаси от Уран са около 4млн. тона и всяка година се добиват 40 хил. тона. Това означава, че скоро добивите ще намалеят и цената на урана ще скочи. Ето, нашите уранови рудници се изтощиха и добивът спря. На всичко отгоре ядрените отпадъци трябва да се съхраняват десетки хиляди години и знае ли някой кой ще живее на територията на България след 10 000 години и дали няма да са терористи които ще правят мръсни бомби с тия отпадъци. Уранът за енергодобив отдавна ще е свършил и трябва да охраняваш нещо от преди хиляди години, нещо много досадно за всички. Предполагам нашето време ще бъде наречено "ядрената ера".

    Коментиран от #29

  • 19 Бай Митко

    6 0 Отговор
    Като се огледа човек то нищо не остана в страната ни! Всичко което работеше и произвеждаше блага е изравнено със земята щото било построено от народа под ръководството на комунистите и с руска помощ! Останаха Мариците и АЕЦ-а, но нашите "мъдри" политици и държавници и на тях ще видят сметката, и то в най скоро време!
    Честито българи!
  • 20 А споделете сега....

    8 0 Отговор
    ....течността, която изтияа и седи в горивните блокове КОРОЗИОННА ли е или не? Да или не, моля, за да може всеки да си направи сметката каво става, когато тази течност прояде обвивката на реактора!
  • 21 така де

    3 6 Отговор

    До коментар #13 от "456":

    и що не обясниш как се справят японци и германци не без руски изобщо без атомни централи с по високо качество от руското То е ясно че руснаците са най умни и техните коли най здрави и т н

    Коментиран от #24, #26

  • 22 Политкоретен

    6 0 Отговор
    Така е. 2 години политиците се опитват да обяснят на инженерите какво да правят. Кирчо много разбира от ядрена енергетика.
  • 23 НВа

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Българка":

    ПАВЕЦ Чаира не са го сисипали. Там има 2 от 3, като третото никога не са го рпавили.
    Потрошиха го поради липса на поддръжка. От една страна японска фирма така или иначе трябва да го стяга и поддържа при замяна на основни неща, а там няма подкупи. От друга - по онова време пазарът беше такъв, че да се правят пари от него требеше се напъваш. А НЕК ги мързи, там винаги капе.
    Отделно - трябва да се модернизира да има стъпокото натоварване. Случвало се е да го пускат и в помпен, и в генерационен режим. Което е безумно, само щото им трябват 30-60 МВт "бързи".
    Да видим, може и да тръгне и да се използва логично и прозрачно.
  • 24 Бай Митко

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "така де":

    Остави японците, германците и руснаците, а кажи ние, ние българите за къде сме ...?!
  • 25 Коментатор

    5 1 Отговор
    Причината:

    Несъвместимо гориво от Уестингхаус!!!
    Поради продажни, престъпни и зависими от посолството политици!!!

    Дай Боже достойни хора да започнат да управляват България, които да опандизят всичката тая продажна паплач, съсипала страната ни за 3 десетилетия!

    Дано има справедливост и за нашия изстрадал народец! Крайно време е продаващите мнението си за кинти, изпълнявайки чужди интереси против България и нейния народ, да си получат заслуженото!
  • 26 456

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "така де":

    Мога да ти обясня, но много ще трябва да пиша. За целта вземи малко книги и прочети /а може и в нета да потърсиш/ как, кога и какво се трябва да се използва за отделните случай.
    Е, до това доведе дем0крацията - образование 0.
  • 27 ВЕЦ и особено ПАВЕЦ

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Унищожете":

    са смъртни врагове на черноелектроборсаджиите. Купуват енергия или спират производството когато е евтина и я пускат когато е скъпа. През деня примерно купуват излишната фотосоларня енергия и я бълват вечерта о 18 до 22 часа. Търгашите на еленергия предпочитат да работят с АЕЦ защото тя работи постоянно и създава излишъци когато консумацията е малка през нощта или през деня лятото когато има излишък от соларите.
  • 28 Някой

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Унищожете":

    Нали знаеш, че за такава грешна информация носиш отговорност на голям човек?! Някои хора са с по-малко мозък и от теб и ще ти повярват.
  • 29 Боруна Лом

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "По принцип":

    БРАТ,ОДИ СЕ ЛЕКУВАЙ! НЕМЕДЛЕНО!
  • 30 Феликс Дж

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Унищожете":

    Вече е ясно - без Директива за курс към въоръжена борба, няма да има ток. Ама те за това не искат да има еликтричество - "Електрификация плюс съветска власт е равно на комунизъм". Т.е. контрареволюционерите - антикомунисти от 89-та, че даже от 56-та ни унищожават.

    Коментиран от #39

  • 31 факуса

    2 0 Отговор
    нема,чакат да подарят беленския реактор на питеците,да не вземат от него,а ние ще теглим заем след заем докат не можем да връщаме вече и мвф да притежава земята ни и всичко в нея,затуй са тез банкови еврейски хиени,няма спасена от тях държава
  • 32 Мнение

    1 0 Отговор
    "Няма разлика дали е американско или руско гориво, характеристиките по отношение на обогатяването на урана са едни ѝ същи, така че дали е американско, дали е руско гориво, пътят му е един и същи"

    Тези подлоги на краварите за какви ни мислят?
    Аман от български олигофрени слагачи.
    Дано скоро да се продъни цялата западна "демокрация" и тези роби сатанисти като този да отидат в Белене на курорт за да почъкат малко камъни до живот.
  • 33 Ранбо

    0 0 Отговор
    Има проблем! Преди 12 години ги смениха с нови, някакви по усършенствани, което позволи да се увеличи мощността наблока. Само че 2 години случайно стна ясно, че заводът производител, не е произвеждалподобно оборудване, а материалът, от който са изпълнени е 10 по евтин, от този който е по спецификация. След кратки разсъждения бе решено, че и така става. И очевидно става, ама не съвсем. Единствения изход е, сега пак да бъдат подменени. Само дето вече има санкции срещу завода производител, а всеки един от четерите парогенератори струва 250 млн.
  • 34 Артилерист

    3 0 Отговор
    Този Цанко лъже и заблуждава. Аз не знам в колко други държави Уестингхаус зарежда с гориво руски АЕЦ, но със сигурност знам, че са изгонени от Чехия заради проблеми с горивото. Обръщате ли внимание, че за решаването на проблемите в АЕЦ Козлодуй този Цанко говори успокоително, но в сравнително далечно бъдеще. Нещо от сорта "Я камилата, я камиларя" дотогава. Иначе обстановката в АЕЦ Козлодуй е напрегната и стресираща. Има заплахи, смяна на персонал, заради бърникането на американците в руското оборудване на централата, хората са настръхнали и мълчаливо треперят от налаганата диктатура...

    Коментиран от #37

  • 35 сътрапезник

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Руската пропаганда ти съсипва мозъка. Ходи си направи един ЯМР да видиш има ли нещо незасегнато.
  • 36 Носеха печалба едно време.

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Средно ТЕЦ":

    Сега носят загуба. Пазарът се променя. Никой не търси Опел Кадет.
  • 37 Осъзнаваш ли какво четеш?

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Артилерист":

    В Чехия преди 2 години приключи търга за изграждане на нови мощности за АЕЦ Дуковани и АЕЦ Темелин 2. Спечели Korea Hydro and Nuclear Power. Другите участници бяха Westinghouse и EDF. Toва ако го смяташ за изгонване значи, че казармата още не те е напуснала. През 2022 CEZ подписва договор с Westinghouse и Framatome за доставка на гориво за Темелин. Доставката е започнала тази година. През 2023 CEZ подписва договор със същите компании за доставка на гориво за АЕЦ Дуковани. Доставката е започнала тази година. Двата договора са за 15 години.

    Коментиран от #40

  • 38 мъка си е да си журналист

    1 0 Отговор
    Да, втора година "експертите" не могат да го решат!
  • 39 историята учи

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Феликс Дж":

    Ако си фен на Дзержински, но и на американският стил на съкращаване на имената, е редно да се наречеш Феликс Е. На изключително много места по света е имало електрификация без съветска власт. В никоя държава не е имало комунизъм. Навсякъде е някаква форма на капитализъм - частен или държавен. В огромната си част държавите са с демократично управление. Не с диктатура. Комунизмът е утопия. Както казва Китодар "Виждал съм, но няма".
  • 40 Кой да знае

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Осъзнаваш ли какво четеш?":

    Делът на руския обогатен уран в световен мащаб достига 40 процента. На практика купуваме руски уран, минал през Уестингхаус. Нещо като с природния газ, пак е руски, ама от скъпия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове