Last news in Fakti

31 Март, 2014 08:59 10 361 7

Бивш шеф на КАТ: Мобилните камери са напълно законни

  • полиция-
  • кат-
  • алекси стратиев

Алекси Стратиев поясни, че тези камери не могат да издават електронен фиш, но са законни

„Няма дума, буква или препинателен знак, който да казва, че мобилните камери на пътя са незаконни. Решението на ВАС гласи, че мобилните камери не могат да издават електронен фиш. Надявам се депутата да се извини официално”, обяви в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия Алекси Стратиев – бивш началник на „Пътна полиция”. Поводът за изказването му бе гостуването на Явор Куюмджиев миналата седмица в сутрешния блок на Нова телевизия, при което той оправда нарушението на пътя, направено от него, с думите, че мобилната камера, която го е снимала е незаконна. Стратиев обясни, че видеото от мобилните камери е доказателство в съдебната зала.

„Чувствам се страшно обидена от думите на депутата Явор Куюмджиев. Неговите думи бяха: „Бързах за работа. Имах важно заседание. Имаше ли знак, нямаше ли, това ще го решим в съда. Дори с лека ръка той се обърна и каза, че знака не го е видял. Аз страдам, както и много други майки като мен, заради това елементарно отношение на пътя”, заяви пред камерата на Нова телевизия Мария Димитрова, майка на 12-годишната Валя, която бе убита на пешеходна пътека.

„Аз чакам точно от тях, от законотворците, чакам защита, някой да защити нашите идеи и когато чух неговите приказки, които са толкова елементарни, тогава каква справедливост чакам аз. Питам се служителите на КАТ да не са банда без команда, че слагат нещо нелегално в колата и тръгват да правят актове? В крайна сметка кое е позволеното? По думите на депутата миналата седмица в публичното пространство в крайна сметка се чува: „Карайте, няма кой да ви хване, защото камерите са незаконни!”, допълни Мария Димитрова.

„В цялата страна има 20 стационарни камери и 135 мобилни, които издават електронен фиш, който ни изпращат по пощата. Върховният съд отмени електронния фиш. Но процедурата да те снимат и да те поканят, за да ти връчат фиша, остана. Прави се видеоклип и той се показва и в съда”, заяви от своя страна Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

И двамата бяха категорични, че мобилните камери могат да установят нарушение на пътя. По думите на Стратиев, от финансова гледна точка покупката на една мобилна камера за една година се изплаща 5-6 пъти.

„Докато има такива депутати, като този господин, да казва, че не е видял знака, не зная как ще накараме обикновените хора да спазват правилата за движение по пътищата”, заключи Мария Димитрова – майка на прегазената Валя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 lyubosa .

    1 2 Отговор
    Да, за мобилните камери съм съгласен, че закона е ясен. Но, той е ясен и за дневните светлини. Съгласно чл. 17 от НАРЕДБА № 86 ОТ 8 ЯНУАРИ 2004 Г. ЗА ОДОБРЯВАНЕ ТИПА НА ГАБАРИТНИ СВЕТЛИНИ, СТОП-СИГНАЛИ И ДНЕВНИ СВЕТЛИНИ НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И ТЕХНИТЕ РЕМАРКЕТА Издадена от Министерството на транспорта и съобщенията Обн. ДВ. бр.24 от 23 Март 2004г., изм. ДВ. бр.92 от 14 Ноември 2006г., изм. ДВ. бр.77 от 25 Септември 2007г., доп. ДВ. бр.77 от 3 Септември 2013г. Техническите изисквания към дневните светлини са описани в Правило № 87 на ИКЕ/ООН, т. 2, 6 до 11, и приложения № 3 и 4

    (3) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) През деня моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.

    59. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) "Дневни светлини" са светлини, предназначени за подобряване на възприемането и видимостта на предната част на пътно превозно средство при движението му.

    5.2. Съдържание на маркировката за одобряване:

    Маркировката за одобряване трябва да се състои от:

    5.2.1. международна маркировка за одобряване, която включва:

    5.2.1.1. Кръг, ограждащ буквата "Е", следвана от отличителния номер на страната, която дава одобряване;

    5.2.1.2. номер на одобряване;

    5.2.2. Допълнителен символ "RL"

    5.2.3. Двете цифри от номера за одобряване, които показва серията поправки, които са в сила, в момента на издаване на одобряването, се поставят близко до горния допъ
  • 2 lyubosa .

    1 2 Отговор
    Не е излязъл целият ми коментар, но накратко ще кажа, че в съда акта ми падна, и ищеца, в случая полицая не знаеше за описания от мен закон. Съдията просто се усмихна. Но, останаха нервите, времето и тормоза, които изгубих. 5.2.3. Двете цифри от номера за одобряване, които показва серията поправки, които са в сила, в момента на издаване на одобряването, се поставят близко до горния допълнителен символ.

    Второто условие е да са разположени на точно определени места спрямо определени изисквания:

    Външният край на светлините не трябва да бъде на повече от 400 мм. от най-крайния външен ръб на превозното средство. Разстоянието между вътрешните краища на двете дневни светлини не трябва да бъде под 600 мм. или 400 мм., когато общата ширина на превозното средство е под 1 300 мм. Височината от земята трябва да бъде между 250 мм. и 1 500 мм. Светлината не трябва да е на по малко от 40 мм от мигача.

    Тук добавих и другата част от закона. Но, никъде не пише кой, къде и как да постави светлините или какъв цвят, размер и форма да имат. За което най-често се заяждат полицаите. Няма ли кой от висшестоящите да излезе и каже, може или не маже да се кара на дневни светлини? Според закона може, според много от полицаите не може. Какви са нашите права?
  • 3 Stone Kold

    2 6 Отговор
    оставете ни да караме както си знаем а който трябва да умре на пътя ще умре с знак или без...със светлини или без виждате 4е всеки ден умират глупаците на улицата...целия кат е мвр са една организирана мафиотска престъпна група...в крайна сметка пътя е за колите а не за разни луди дето не знае къде се намира и ние не идваме в спалните ви да ви газим а вие лудите се хвърляте да тър4ите обезумели през улицата да хване рейса или просто ей така да не е балък и да 4ака колите...кой не му харесва самолета и у европа тука е така

    Коментиран от #5

  • 4 sam plam

    0 4 Отговор
    Може да е законно но е неморално......
  • 5 Симеон Тасев

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Stone Kold":

  • 6 Petar Petrov

    0 1 Отговор
    bez komentar
  • 7 гошо прупрунков

    1 0 Отговор
    работата на полицията е превенция на първо място това го пише в закона за мвр
    защо тогава стоят след пешеходна пътека и глобяват ако не дадеш предимство на пешеходец
    защо катастрофи стават на натоварени кръстовища а патрулките висят по храстите на входовете и изходите на населените места
    а относно темата ще кажа че в габрово имаше един изгнил форд ескорт който няма как да мине преглед по законен път обаче беше оборудван с камера и събираше кинти за премиите на катаджиите на места където няма нито къща нито пешеходна пътека ама е в рамките на града и ако включиш на трета за да спестиш гориво си изгорял с 50 лева
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове