15 Октомври, 2024 18:35 997 36

Атанас Запрянов: Черната кутия показва, че самолетът е управляем. Пилотите са предприели прекомерен риск

  • атанас запрянов-
  • черна кутия-
  • самолет-
  • пилоти-
  • риск

В момента тече по-комплексна проверка, която да провери подготовката на летците. "Ще можем да разгледаме други аспекти на подготовката на летците. Искам да видя как работят командирите, как се работи с пилотите", коментира служебният военен министър

Атанас Запрянов: Черната кутия показва, че самолетът е управляем. Пилотите са предприели прекомерен риск - 1
Снимка: bTV

Настоявахме данните от черната кутия на самолета да бъдат цялостно прочетени, за да може да се възпроизведе целия полет. Това заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в "Лице в лице" по bTV, по повод резултатите от черната кутия на падналия самолет на авиобаза "Граф Игнатиево", цитиран от novini.bg. При инцидента загинаха двамата пилоти.

"Днес представихме полета от излитане до настъпване на това нещастно събитие. През цялото време пилотите са управлявали самолета, няма момент, в който да има технически отказ от машината", обясни Запрянов.

По думите му пилотите са предприели прекомерен риск. "Мотивът е, че това упражнение е изпълнявано много пъти", каза още той.

"Черната кутия показва, че самолетът е управляем. Пилотът управлява и той взема решения как да завърши фигурата. Предоверил се е на опита и експертизата, които има и може да предприеме риска", посочи министър Запрянов.

Министър Запрянов потвърди, че пилотите са имали достатъчно летателни часове. "Абсурд е да се надписват летателни часове", категоричен бе той. Той обясни, че пилотите са изпълнявали упражнение, което е част от бойната подготовка.
"Можем да разчитаме на пълна обективност при експертизата. Убеден съм, че какъвто и екип да анализира данните ще види същото. Тези данни пресъздават полета, те не могат да бъдат променени и манипулирани", категоричен бе Запрянов.

По думите му в момента тече по-комплексна проверка, която да провери подготовката на летците. "Ще можем да разгледаме други аспекти на подготовката на летците. Искам да видя как работят командирите, как се работи с пилотите. Искаме пилотите да бъдат осигурени и да изпълняват задачи, за които са подготвени. За нас е ценен животът на пилотите, след това да им дадем необходимата подготовка, добави министърът на отбраната.

Той посочи, че подобни авиокатастрофи се случват и в други страни. "Това е високорискова професия. Но нека се обърнем към нашата страна. Ние не сме спокойни, че се случват такива неща, затова правим проверки. Трябва да вземем максимални мерки, за да не се случват такива неща", допълни още той.

Утре е празникът на ВВС. Той ще бъде без тържествена част, само полагане на венец пред паметника на пилота. Ние дължим това на всички, които са служили и тези, които продължават да служат, добави още министърът на отбраната.

"Войните в Украйна и Близкия изток пряко военно не ни застрашават. Ние охраняваме въздушното пространство със собствени сили. Имаше много авиационни учения в България тази година. НАТО в рамките на колективната отбрана гарантира нашата отбрана. Имаме способности да обхващаме дронове. Следващият парламент трябва да разработи процедура за дронове, които не са регламентирани и летят. Да могат да бъдат сваляни. Наблюдаваме дронове, включително любителски, да летят над стратегически цели", коментира още Запрянов.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 27 Отговор
    Сега ако каже, че са били и членове на фейсбук групата Евразийска България, ще си помисля, че са су били забравили и парашутите.

    Коментиран от #4, #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 К.О.Т.а.р.А.К 🐱

    24 3 Отговор
    истината е , че нашите военни в момента са жалка картинка , неподготвени , вината не е тях а в ШИШИтата и тиквите в политиката
  • 6 А кой

    22 3 Отговор
    ги е нахъсал или по - точно им е разпоредил ? Ко й или кои ги убиха ?Абсурдно е те да вземат своеволно и на своя глава едно такова решение !

    Коментиран от #9

  • 7 Варна

    5 5 Отговор
    А истината е, че американците са изключили бордния компютър и са убили нашите асове!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Град Козлодуй

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "А кой":

    кога ли в Бг ще има осъдени виновници
  • 10 Гост

    20 2 Отговор
    Ако е бил управляем, защо не направи никакъв опит да се издигне, поне малко, а летеше стремглаво надолу десетина секунди?
    И какви бяха онези пушеци отстрани?
    Не ви ли е срам?

    Коментиран от #29

  • 11 az #СВО

    23 3 Отговор
    Запрянка, какво става, победихте ли Путин? 🤣🤣🤣

    Иначе за загиналите пилоти беше ясно от първия момент, че "запрянките" ще хвърлят вината за случилото се върху тях ...

    Нищо ново от евроатлантиците!
  • 12 морския

    4 3 Отговор
    да не пренебрегваме ганьовския лаф : " кой, аз ли бе, не знам и не мога " ! всички пребили се льотчици през последните години са "мъжкари" !

    Коментиран от #31

  • 13 Последния Софиянец

    13 1 Отговор
    Подлогите оскверниха паметта на най добрите ни пилоти.
  • 14 Делю Хайдутин

    16 0 Отговор
    Мъртвите не могат да се защитят.
  • 15 Коки

    12 1 Отговор
    Не виждаме летателния план и заложената минимална височина в долна мъртва точка на лупинга.
  • 16 Да де

    16 0 Отговор
    Кво стана сега хем пилотите виновни хем ги наградите и ги повишиха в звание.
  • 17 БгТопИдиот🇧🇬

    13 0 Отговор
    Министеро е д олен евроатлан тически фе дал.
  • 18 Мистерия

    12 1 Отговор
    За да компенсираме впечатленията от античния авиопарк, ще впечатляваме чужденците на авиошоуто с висш пилотаж на височина под пределната. Обаче какво е обяснението на двете взривни бели облачета откъм двигателите при вертикалното падане на видеозаписа? Мистерия?
  • 19 оня с цървулите

    3 2 Отговор
    За какво е цялата мисирска дандания? Като отървеш завоя и се нацепиш в дървото с изправна кола с колан и 16 еърбега кой е виновен - пътя че бил крив или маркировката я нямало или мантинелата била ръждясала....
  • 20 Ало Ало

    11 0 Отговор
    Хайде сега бог да ги прости пилотите виновни. Че никой не си гледа работата както трябва. Ка не ви е срам.
  • 21 Уж им вдигат заплатите

    6 3 Отговор
    пък неподготвени, или нема нафта или къцат карти по цел ден
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Риск е

    8 0 Отговор
    Мммм да , риск е 51 годишен да се прави на пилот , както и 75 годишно дедЕ да ни се прави на военен министър.
  • 24 Читател

    7 0 Отговор
    Скрий се нафталин.
  • 25 Бай Митко

    8 0 Отговор
    Дядо наско искаш да кажеш по заобиколен начин с много шикалкавения, че нелепата смърт на двама достойни Български пилоте е вследствие на пилотска грешка? Дядо наско питането ми е: Първо, защо черната кутия се дешифрира от фактора, който е извършил ремонта на самолета? Конфликт на интереси и този фактор никога няма да каже "ела вълчо изяш ме"! Второ, кой умник от върховете е разпоредил да се лети и изпълнява фигура, за която летците нямат необходимите летателни часове за тренировки? Вменявате, че едва ли не те самоволно са решили да изпълнят тази фигура! Трето, защо трябваше да загинат двама млади летци и постфактум ти дядо наско да се правиш за много загрижен за тяхната подготовка? Кво ви пука на вас?
    Язък за младите хора! Вечна им памет!
  • 26 Ганьо

    4 0 Отговор
    Пилотите са виновни няма абсолютно никаква вероятност да е някой олигофрен генерал.
  • 27 Aлфа Bълкът

    4 0 Отговор
    ЧЕРНАТА КУТИЯ Е ПРОВЕРЕНА ОТ ФИРМАТА РЕМОНТИРАЛА САМОЛЕТА, АКО НЕ МЕ ЛЪЖЕ ПАМЕТТА?
    СПОРЕД ВАС, КАКВИ ДАННИ ЩЕШЕ ДА ПОКАЖЕ?
  • 28 Абсурдистан

    2 0 Отговор
    Типично по български - от най-добри пилоти до причинители на катасрофа с куп груби грешки. Нещо не се връзва!
  • 29 Хохо Бохо

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Кви пушеци бе тъпет? Ти беше ли там? Щото аз бях и пушеци няма и никога не е имало. А относно управляемостта ....дедо насо е офазил отдавна и е един от виновниците и то преки за тая трагедия. И какво като е управляем? Може да наруши физичните и математическите закони? Гора като имаш 600м и 165 км/ч ти трябват 900-1000м диаметър на на фигурата.....ей тъй управляемо си на -300-400м под земята....напълно управляемо. Тва да не са ти междузвездни войни дето законите на физиката не важат
  • 30 Хохо Бохо

    1 0 Отговор
    На дедо насо му препоръчвам да се засили управляемо към стена и да набие спирачките на 50м при необходими 100м спирачен път. Управляемо да се размаже
  • 31 Хохо Бохо

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "морския":

    За съжаление си прав. Има система, която да ги спира подобни типажи но не работо защото, както каза митю мостакатата "сме приятели" ТА така по приятелски са го оставили да се наиграе
  • 32 ДъртБългарин

    2 0 Отговор
    Видял съм достатъчно през 1981 г в родната казарма която премина в поделение 52520. Не съм специалист но при виража самолетът нямаше необходимата скорост.Пилотите били опитни но за бога за какъв опит става въпрос след като при захода се издигнаха без форсаж и предприеха вираж на малка височина.На видеото изглежда че самолета тоест двигателите нямат мощност липсва черният пушек от киросина при пълен форсаж.
    Язък за момчетата лека им пръст.
  • 33 Един старец

    3 0 Отговор
    Дърт и некадърен
  • 34 РедНик

    3 0 Отговор
    Ти какъв принос имаш тези момчета да бъдат успешни и достатъчно добре тренирани, а не да бъдат с 50 часа полети годишно????
    От десет години си или заместник министър на отбраната или министър на отбраната.
    Един от главните виновници си точно ти!!!!!
    Тези момчета бяха пожертвани, за да си правите вие перверзно евроатлантически авиошоу на фона на мизерната ни разпарчетосана евроатлантическа българска армия. Вие сте престъпници!!!!!

    Коментиран от #35

  • 35 ДъртБългарин

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "РедНик":

    Само некадърниците прогресират в тая разграбена държава. Преди демокрацията летищата ни кънтяха всеки ден имаше полети през ден и летяха всички налични самолети с изключение на единици.Никога няма да забравя когато през 1983 г в небето имаше толкова много излетели и когато трябваше да кацат нямаше свободни писта в Добрич и
    заради малкото останало гориво 25 ца за да не захохда отново препратиха в Балчик но ситуацията се оказва същата пистата не е свободна и самолета си падна като круша край Балчик в една нива за щастие пилота катапултира.Същата година на 06,05 един опитен пилот именник загина на пистата в Балчик.
  • 36 Буха ха

    1 0 Отговор
    Защо този куфар не засяга важни въпроси? Какви са нарежданията и комуникациите със земята? Направили ли са опит да катапултират? Кой от двамата е предприел прекомерния риск? В самолета има ли аларма, която да се задейства когато електрониката долови отклонение от желаните полетни параметри?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол