21 Октомври, 2024 08:19, обновена 21 Октомври, 2024 08:58 1 363 30

Протест на родители и ученици от румънската гимназия с искане за "достоен дом"

  • румънска гимназия-
  • ученици-
  • сграда-
  • училище-
  • мон

В края на миналата седмица те изразиха публично своето притеснение къде ще учат децата им

Протест на родители и ученици от румънската гимназия с искане за "достоен дом" - 1
Снимка: Нова телевизия

Протест на родителите на учениците от гимназията с изучаване на румънски език "Михай Еминеску".

В края на миналата седмица те изразиха публично своето притеснение къде ще учат децата им. Причината е, че държавното училище сега се помещава в сградата на 29-то общинско училище, а договорът му за наем изтича през пролетта на 2025 г. и засега не се предвижда да се удължава. Родители и ученици настояват час по-скоро да се намери подходяща сграда за гимназията, която да отговаря на нуждите им.

"Това, за което настояваме е за спокойна учебна година като начало. Искаме децата ни да имат училище, за което да знаят, че ще бъде тяхно до края на тяхното обучение", заяви за "Денят започва" Павлина Попова, майка на ученик в 8 клас на ПГИИРЕ.

"Изведнъж се установява, че нашата гимназия е наемодател на това училище, което си иска помещенията. А нашите деца също искам да напомня, че те независимо какъв е принципалът, грижа на държавата и на общината е едни 250 деца да имат къде да отидат да учат в нормални условия", каза Александър Цветанов, баща на ученичка в 11 клас на ПГИИРЕ "Михай Еминеску".

Хората се оплакват, че сградите, които се предвижда да станат дом на техните деца са "абсолютно непригодни", практически разрушени.

„Официална информация какво ще се случи след март нямаме. Неофициално – ще преместят децата в сградата на бившия техникум по полимерни технологии в столичния квартал "Свобода". Тя изглежда плачевно”, сподели една от майките на ученик, излязла на протест. По думите на друга жена сградата не е обитавана от 2005 г. Родителите се притесняват, че децата няма как да стигат до новата сграда и че ще трябва да пътуват двойно повече.

Опциите да си запишеш детето по средата на учебната година клонят към нула, споделят обезпокоените родители.

"Докато 5 години бях директор на това училище този въпрос е стоял на вниманието ми. Била съм в непрекъсната кореспонденция с МОН, който се явява принципал на Румънската гимназия. Дала съм две предложения. Едно, от които е оставане в сградата на 29-ото училище с необходимото разширение. Другото предложение е за 76-то училище в центъра на София", обясни Соня Стоянова, бивш директор на ПГИИРЕ "Михай Еминеску".

Бившият директор обясни, че "в никакъв момент не са коментирани алтернативи".

От Министерство на образованието не се отзоваха на поканата на "Денят започва", но изпратиха своята позиция.

Десислава Желязкова от Столична община заяви, че ще се направи предложение към СОС, което да удължи предходното такова и децата да могат да останат в тази сграда до края на втория учебен срок.

"Междувременно се надяваме МОН да влезе във функциите си да потърси сграда за училището, на което е принципал".

Отворени сме за диалог, за да направим най-доброто за децата, беше категорична Желязкова.

"Трябва да се намери трайно решение", добави тя.

От МОН са изпратили писмо до Столичната община, че Румънската гимназия иска шест допълнителни класни стаи, защото училището се развива. Междувременно 29-о училище „Кузман Шапкарев” също е увеличило своя план-прием, което означава, че двете учебни заведения не могат да продължат да функционират в една сграда. От СО ще предложат до края на учебната година децата от Румънската гимназия да остават в старата си сграда.

Румънската гимназия е държавно училище, на подчинение на Министерството на образованието, основано през 1999 г. по силата на двустранна спогодба между България и Румъния. По същото време в Букурещ се разкрива българската гимназия "Христо Ботев", в която се изучава и български език, пише на сайта на училището. В момента гимназията в София се намира в сградата на 29-то СУ "Кузман Шапкарев", но договорът за ползване, подписан между двете училища през 2015 г. изтича догодина, обясни пред БТА Ганета Николова, майка на ученик от Румънската гимназия. Тя каза, че преди дни родителите са научили, че през февруари догодина предстои преместване в сграда в ж.к. "Свобода" на бул. "Рожен" 25. Там преди години се е помещавал техникумът по полимерни технологии, а от скоро временно са настанени ученици от гимназията по туризъм. Става въпрос за сграда в изключително лошо състояние, занемарена, опасна, без отопление през зимата, подчерта Николова. Тя каза, че отношенията между 29-то училище и Румънската гимназия са обтегнати от години, като от "Кузман Шапкарев" не дават достъп на децата от другата гимназия до физкултурния салон и когато е лошо времето, имат физическо в класните стаи и във фоайето на третия етаж.

Родителите са против преместване на училището в подобна, според тях, занемарена сграда и заявиха, че ако това се случи, те ще отпишат децата си от гимназията. По думите им голяма част от учителите от гимназията също са против преместването и са завили пред тях, че също най-вероятно ще напуснат. С това ще се сложи края на Румънската гимназия в София, заявиха родителите от протеста пред БТА.

Представители на родителите от протеста в събота бяха приети от Кътълин Ръдой, заместник-ръководител на Румънското посолство в България, който се ангажира да предаде за проблема на посланика на Румъния в България Бръндуша Йоана Предеску.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българин

    9 15 Отговор
    Ужас. Румънски, турски гимназии в България. Това е кощунство. Като искат да учат румънски или турски да си ходят в техните страни.

    Коментиран от #14, #17, #20

  • 2 честен ционист

    10 27 Отговор
    Гимназия за изучаване на румънски език. Няма такъв бъзик. Все едно някой в Румъния учи български език. Ганя се подготвя за евакуация явно.

    Коментиран от #3, #11, #15

  • 3 Здрасти маке муке

    15 3 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Един злобар уж македонец,дето знамето му е японско, дето великия му апостол е българина Гоце Делчев. Дето химна му възпява български революционери. Дето великия му цар е българския цар Самуил. Дето се мисли за потомък на гърка Александър Велики, Дето държавата му е по-млада от най-успешния и футболист, дето картофената нива в центъра на Скопие я нарича национален стадион, дето името на същия носи името на един бездарен певец който е румънец(ви сакам сите), Не може въобще да ме обиди. Мога само да ти се усмихна и да ти кажа "Добър ден мойто момче". Надявам се усещаш тънкия ми намек в "моето момче". Лек ден.
  • 4 Аз пък

    15 2 Отговор
    за пръв път чувам, че има румънска гимназия?!
  • 5 мъкаааа

    4 2 Отговор
    Грета Кукумберк била в България. Виж ти!
  • 6 любител

    7 11 Отговор
    браво бе абдали нашите училища скапани ние ще мислим за мамалигарите. егати и простотиятя.
  • 7 препис

    8 13 Отговор
    Ужас!!! Румънски и турски гимназии има в България. Това е кощунство! НЕ САМО ТОВА Е КОЩУНСТВО,А И БЪЛГАРИН НАЧЕЛО НА ТУРСКА ПАРТИЯ СЪЩО Е КОЩУНСТВО-ЗА ШИШИ СТАВА ДУМА.

    Коментиран от #10, #19

  • 8 Възраждане

    7 17 Отговор
    Да си ходят в нацистка Румъния. България на българите!
  • 9 По- страшното е

    6 2 Отговор
    Че има училища за мюфтии или там каквито и да са. Тези училища са неподкролни на министерството на образованието!
    Какви излизат от тези котила?
  • 10 честен ционист

    2 10 Отговор

    До коментар #7 от "препис":

    Това не е турска, а циганска/палестинска партия.
  • 11 Среднощен

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    много си злобен
  • 12 Жалко за полимерите, но събирате капачки

    5 1 Отговор
    И как техникум от соца да е без отопление? Сградата на техникума си е много хубава даже, но родителите и децата им искат да са в центъра на София.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Линда

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "българин":

    Що па не ??? Пещерен човек си ама не го осъзнаваш
  • 15 Стоян

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Абсолютно правилно. Когато Румъния въстанови българското училище и българската църква в Букурещ те в момента даже си имат в София собствена църква тогава ще говорим.
  • 16 Срам за децата

    8 2 Отговор
    "Държавата" ни нищо не можа да направи, за да реши този проблем. Ще ни скарат сериозно и с румънците, а само с тях нямаме сериозни проблеми!
    Да се намели подходяща сграда, да не се излагаме пред децата и пред чужденците!
  • 17 Питам само?!

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "българин":

    Ами отвори българсща гимназия в румъния, кой ти пречи?!
  • 18 Винкело

    1 3 Отговор
    Румънска гимназия??? Жив де не бех...
  • 19 Альооо, Тандафилке

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "препис":

    Румънската гимназия е държавно училище!!! Като руската, английската и немската гимназии!!!!
  • 20 БАРС

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "българин":

    ИНТЕРЕСТНО ДАЛИ ИМА БЪЛГАРСКА ГИМНАЗИИ В РУМЬНИЯ И ДАЛИ УЧАТ ,ЧЕ 1000 ГОД.СА ГОВОРИЛИ 80%БЪЛГАРСКИ И СА ПИСАЛИ НА БЬЛГАРСКА АЗБУКА ДА ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА РУМЬНИЯ.ТЕ ДАЖЕ НЕ ЗНАЯТ ЧЕ СМЕ РОДЧТВЕННИЦИ И ЗАЩО КОЛИТИ ИМ СЕ КАЗВАТ ДАЧИЯ .ЧЕСТНО НЕ ЗНАЯТ.ДУТЕН ПУЛА

    Коментиран от #25

  • 21 РЕАЛИСТ

    4 3 Отговор
    И що трябва да има румънска гимназия в България. Хем живеят тук, хем румънци били. Милиони българи живеят сега в чужбина. Да се отварят навсякъде по Европа български училища ли?

    Коментиран от #23

  • 22 Фактите не лъжат!

    6 0 Отговор
    ПГИИРЕ „Михай Еминеску“ – профилирана гимназия в град София, България. Единственото училище в страната, което осъществява подготовка по румънски език в България. ПГИИРЕ „Михай Еминеску“ е открита през 1999 г. като наследник на закрития през 1945 г. Румънски лицей.
  • 23 Ти четеш ли статията или само коментираш

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "РЕАЛИСТ":

    "През 1999 г. по силата на двустранна спогодба между България и Румъния. По същото време в Букурещ се разкрива Българската гимназия "Христо Ботев", в която се изучава и Български език!!

    Коментиран от #24

  • 24 РЕАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ти четеш ли статията или само коментираш":

    И кой глупак подписа тая спогодба. Той Христо Ботев там написа " Немили , недраги" Щото много добри румънците.
  • 25 Ъгльо

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "БАРС":

    Има българска гимназия в Букурещ.
  • 26 От Варна

    3 0 Отговор
    Чета коментари и не мога да повярвам! Да преобладават толкова неграмотни, злобни и ограничени за отваряне към света хора! Жалко! А за съвсем непосветените, в чужбина има много българки училища. И моята внучка ходи в такова училище в Лондон . Само в съботния следобед. На 7 години чете и пише на български много по-добре от своя братовчед в София, който е на 9 години, във втори клас. И пее детски песнички, които у нас са отдавна забравени! Да не говорим за народни песни и танци, за чествания на празници и народни обичаи! В този глобален свят знанието на всеки език е богатство. Особено на езици, не толкова популярни! Защо българчета да не учат в България румънски, турски, арменски, унгарски, монголски даже! Недоволници за всичко, погледнете по-ведро на света и ще ви олекне …

    Коментиран от #27, #28

  • 27 честен ционист

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "От Варна":

    Важното е след години унучката, какъв цвет унук ще дондурка..

    Коментиран от #29

  • 28 Друга варналийка от Бердянськ

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "От Варна":

    А руски не може ли да учат?

    Коментиран от #30

  • 29 От Варна

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "честен ционист":

    Това е Божа работа! Зависи от възпитанието ! И твоята внучка, в България, не е защитена! И в България вече се напълни с “ цветни”, легални или не!
  • 30 От Варна

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Друга варналийка от Бердянськ":

    Не сте разбрали добре! Аз говоря за непопулярни езици! Защо омаловажавате така майчиния си език. Лично аз владея отлично руски, заедно с английски! Във Варна Руското училище е с авторитет на елитно…
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове