24 Октомври, 2024 17:27 2 191 49

Тол камерите вече са технически готови да засичат средна скорост

  • тол камери-
  • готови-
  • засичане-
  • средна скорост

Отчетени бяха и резултатите от проведени тестове в периода 18 - 23 октомври 2024 г. на участък от Северната скоростна тангента на София. Стана ясно, че в този период е засечен автомобил, който се е движел по трасето със средна скорост от 203 км в час. В последните 24 часа, статистиката показва, че с превишена скорост над 140 км в час са се движили 494 леки автомобила

Тол камерите вече са технически готови да засичат средна скорост - 1
Снимка: МРРБ

Тол системата разработи техническата възможност да засича средна скорост. Това стана ясно на проведена работна среща днес в Националното тол управление. На нея пред министъра на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова, инж. Стоян Николов - член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, началника на кабинета Кирил Габеров бе представена готовността на тази функционалност на системата, съобщават от пресцентъра на МРРБ. Отчетени бяха и резултатите от проведени тестове в периода 18 - 23 октомври 2024 г. на участък от Северната скоростна тангента на София. Стана ясно, че в този период е засечен автомобил, който се е движел по трасето със средна скорост от 203 км в час. В последните 24 часа, статистиката показва, че с превишена скорост над 140 км в час са се движили 494 леки автомобила. 642 коли са се движили със скорост между 101 и 120 км в час, а други 2707 са преминали през трасето със средна скорост между 121 и 14 км в час. Системата е отчела, че в този период 3 автобуса под 12 тона са се движели по Северната скоростна тангента със средна скорост между 80 и 100 км/час. Със същата скорост са преминали 219 автобуса над 12 тона, а скоростта на друг е била между 101 и 120 км/час. Средната скорост на 19 тежкотоварни автомобила над 12 тона е била между 80 и 100 км/час, а на други 3 – между 101 и 120 км/час.

Също така стана ясно, че системата има възможност да предава информация за правоприлагане от всички тол камери. За отчитане на средна скорост се използва снимков материал от устройствата, разположени в началото и в края на даден пътен участък (сегмент) които засичат номерата на автомобилите. Системата отчита дали те са леки или тежкотоварни и ограниченията на скоростта за всеки вид превозни средства.

Предстои провеждане на тестове на други участъци от републиканската пътна мрежа в страната и сертифициране на системата от Българския институт по метрология.

Трябва да спазим административните процедури, да се получи потвърждение от МВР, че получават данните от тол системата и могат да ги обработват, каза пред участниците в срещата министър Коритарова. И изиска за всяка предстояща дейност да бъдат поставяни срокове за изпълнение до пълното въвеждане на функционалността в експлоатация.

Промените в Закона за движение по пътищата, с което ще се дефинира нормативно понятието „средна скорост“ са внесени в Народното събрание. С влизането им в сила ще се създадат условия за намаляване на пътнотранспортните произшествия, ще се повиши пътната безопасност и ще бъдат спасени човешки животи.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    43 5 Отговор
    Траур за ушев, са нема вече да се крие по храстите за 50 кинта! АХХХАХХА Та кога ще се бъгне системката е въпрос на време, за да се Гепят едни милиончета да я ремонтират. Че не си знаем номерата и врътките а!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гого

    21 33 Отговор
    Това е поредното добро решение, с което ще се допринесе за намаляването на произшествията

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 дидо

    17 9 Отговор
    Ако не си плащат глобите ефект никакъв !
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    24 5 Отговор
    Биг Брадвар❗ Всички пътуващи от Варна и Бургас за София ще бъдат следени по целия път за "средна скорост" 🤔

    Коментиран от #8

  • 7 Ко каза

    17 6 Отговор
    Абе то и аз съм готов до " пия кафе" с кака Сийка от втори етаж ама...... Готови били те.

    Коментиран от #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 8 Отговор
    Каква ще е разрешената средна скорост между камерите ❓🤔❓
    Защото на междуградски път тя е 90 , но има пет -десет ограничения 60 примерно! Така може да съм превишил всички ограничения, но общата ми средна скорост да е 88км/ч 🤔

    Коментиран от #16, #26, #46

  • 10 Бай Данчо

    24 4 Отговор
    Печатницата в действие, за месец половината водачи ще сме без книжки!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Несъобразена скорост

    9 3 Отговор
    ∆S/∆t=средна скорост. Също и моментна скорост, първа космическа скорост и скорост на минаване с 200.
  • 13 между може да засича

    14 4 Отговор
    и ще започне да засича след законови промени има цял парламент разлика
  • 14 Тиквоний Велики

    13 13 Отговор
    Чакайте бе хора,пак сте недоволни.Това е едно добро решение,за следене на скоростта по пътищата.Малината/камерата не можеш да и бутнеш 50лева ако си пил,или ако караш бързо.Докато на ушевия айде и си готов,и така докато стане сакатлъка.А така си получаваш глобата и ако ти сече пипето,няма да продължиш да правиш така.Ако ли не,то си ми има следващи мерки/наказания.По цяла Европа не съм видял да махат палката полицаите като идиоти,а са заето къде с по-важни неща.Ако нещата и след въвеждането на тази система,не минат през българската призма,примерно да не се събират глобите или да не се използва ефективно,смисъл няма да има.Но нека до тогава да видим как ще стане,просто лошото при нас е,че мислено мислено и все недомислено.Сега очаквам,да може да засича средна скорост,ама да не я вържат към системата на КАТ или нещо подобно и пак кяр никакъв…ето това е българската призма.Докато в една скапана Турция,ако мина дори и с български номер и имам глоба,на границата не ме пускат докато не я платя….ето за това говоря,да се използват предимствата на всичко,не само да го имаме/да можем,а да не го използване
  • 15 Новичок

    8 8 Отговор

    До коментар #7 от "Ко каза":

    Герберски номера,предизборно.Само обещания, много шум за нищо.Пфу...
  • 16 ще морят водачите

    18 4 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    по магистралата. искам да видя статистика колко аФтомобила с чуждестранна регистрация с по 5-6 пътника пътуващи на тумби и каращи като бесни до и от турция ще бъдат санкционирани за превишена средна скорост по магистралите от калотина до капитана?
  • 17 скочи

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    от терасата ог мъка
  • 18 Пак дране

    12 7 Отговор
    Стига сте съдирали кожата на бедния български народ .

    Коментиран от #21

  • 19 Дядото с Трабанта

    8 3 Отговор
    Съсипаха ме с тея глоби
  • 20 Определено не ти е ясно

    3 7 Отговор

    До коментар #11 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Светиш в системата на АПИ винаги, когато минеш през камера. По номера проверяват имаш ли винетка и ГО. Системата на АПИ е единна със системата на КАТ. Просто КАТ не гледат информация, която не ги интересува. Но ако ги интересува гледат и виждат всичко, което е заснето. Тази система за средната скорост ще я въведат до 2 месеца след старта на новото НС.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 БАРС

    8 8 Отговор
    АМИ ПРИ ТАКАВА СИТУАЦИЯ ЗАЩО ТОГАВА СЕ ПРОДАВАТ МОЩНИ КОЛИ.ДА ВЬРНЕМ ТОГАВА НЯКОГОШНИТЕ МОСКВИЧИ И ЖИГУЛИТА ТРАБАНТИ И ВРБУРЗИ.ТА ТИЯ МАРКИ НИКОЙ НЕ ГИ КАРАШЕ С ПОВЕЧЕ ОТ 120. ЗАЩОТО МОЖЕШ ДА ИЗЛЕТИШ ОТ ПЪТЯ.ЧУДЯ СРЕ ВСЕ ОЩЕ КАКВИ ЛИ ОЩЕ ГЛУПАВИ СЮРПРИЗИ ЩЕ ИЗМИСЛЯТ.НАЙ МНОГО КАТАСТРОФИ ИМА НЕ ОТ ВИСОКА СКОРОСТ А ОТ НАФЛИЗАНЕ В НАСРЕЩНОТО ДВИЖЕНИЕ ИМЕННО ЗА НЕПРАВИЛНО ИЗПРЕВАРВАНЕ, НА ТАКИВА УЧАСТЬЦИ ДА СЛАГАТ КАМЕРИ И ДА ЗАСНИМАТ И ГЛОБИТЕ ДА СА МНОГО СОЛЕНИ КАКТО И ЗА УПОТРЕБА НА АЛКОХОЛ .ПРИ КАТАСТРОФА АКО Е ПИЛ ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ ДА МУ ОТНЕМАТ ПРАВОТО ДА УПРАВЛЯВА ПТС.СЕГА ПЬК ДРУГО 20.В ГЕРМАНИЯ СЕ РАЗГЛЕЖДА ЗАКОН ,КАТО НАПРАВЯТ 67 ГОД. КНИЖКАТА НЯМА ДА ВАЖИ ДО ТОГАВА ДОКАТО НЕ НАПРАВИ МЕД.ПРЕГЛЕТ И ПСИХО ТЕСТ ИЛИ ПО НЕМЕЦКИ ИДИОТЕН ТЕСТ.А ВСИЧКИ ЗНАЕМ АКО ПРИЕМЕ ГЕРМАНИЯ ТОЯ ЗАКОН ТО ПОСЛЕ СЕ ПРИЕМА И В БЪЛГАРИЯ ИЛИ В ЦЕЛИЯТ ЕС.

    Коментиран от #42, #43, #45, #47

  • 23 КАТ аванта

    10 5 Отговор
    В такива филми "Средна скорост" , ще ви вкараме, че бедна ви е фантазията!
  • 24 КАТ аванта

    8 3 Отговор
    За почитателите на скоростта един съвет от нас, вземете си коли регистрирани в Румъния, тях никога за нищо не ги глобяваме!
  • 25 БАЙ СТАВРИ

    10 4 Отговор
    КАСИЧКА ЗА 240 ГОВЕДА.
  • 26 сдрфтгъх

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Дибилский, записвай си:

    На участък между камерите с дължина от 20км. имаш 10км. с ограничение 90км/ч, 5км. с ограничение 60км/ч и 5км. с ограничение 70км/ч... Според математиката, една много точна наука, би следвало този път да го изминеш за Х минути със У км/ч средна скорост ако СИ СПАЗВАЛ ограниченията... Грубо казано средна ти скорост трябва да е около 75км/ч, не ми се смята сега... Камерите са стационарни, ограниченията- също, изчисляването на средната скорост дори и при 15 различно ограничения в участъка е просто нещо...
    Жокер- пусни си навигацията с маршрут София - Търново - Варна... Виж колко време ти дава да пътуваш и смятай спрямо разстоянието каква средна скорост ти е задала навигацията... Тоя маршрут съм го правил поне 1000 пъти и обичайната ми средна скорост без да спирам за кафе е около 92-93км/ч със спазвана на ограниченията... И странно как като каже навигацията "час за пристигане 13:45ч." верно пристигам тогава...

    Коментиран от #29, #35, #37, #39

  • 27 1914

    11 2 Отговор
    Проблемът са лошите пътища,дупки,неравности,а не толкова скоростта...и шофирането по български, без толеранс към другите водачи.

    Коментиран от #33

  • 28 ха ха

    8 2 Отговор
    грижи за населението ? ама друг път , по скоро плячкосване по закона за пътния грабеж
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 това е чудесно

    12 2 Отговор
    А кога ще започнем да правим хоризонталната маркировка с истинска боя а не с вар? Кога ще започнем да глобяваме стопанина на пътя за липсата на маркировка?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Шопо

    12 4 Отговор
    В практикер има ъглошлаф на батерии, скоро няма да има тол камери.
    Има хора “фотоапарат“ 13/0 и те са готови да снимат.
    Айде да спрем с рекета и да се отнасяме с повече уважение към хората.

    Коментиран от #49

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ухътгфрде

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Браво":

    Ти ще имаш удоволствието да седнеш минимум по 50 пъти на едни черни чепове за зеле- купувай си вазелин докато можеш, ще ти трябват поне 2 кофи... И си намери добър хирург дето да ти зашие разпраното отверстие... Ако смяташ, че ще се бунтуваш си намери и ортопед дето да ти сглоби кокалите...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 дрфтгъхуйик

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ти лично много скоро ще установиш колко грешиш... Много обичам когато гнусни съйдинитили се мислят за велики и най-вече за анонимни зад клавиатурата- НЕ СИ анонимен... Ей ти жокер- надали ще можеш да посрещнеш Коледа...
  • 47 Няма оправия

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "БАРС":

    Ацсолютно си прав! Но Алчните ни и продажни политици искат още да ни дерат с глоби!
  • 48 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    0 0 Отговор
    Браво, време е, тарикатите да бъдат глобявани здраво!
    Сега вече може една камера да те засече да излизаш от София,
    а след 3 часа друга камера да те засече, че влизаш в Бургас.
    Ако си спазвал правилата и ограниченията за скорост, това не може да се случи...
  • 49 Да знаеш

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Шопо":

    Ама камерите снимат и предават онлайн - пак ще изгориш!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол