27 Октомври, 2024 21:47 851 12

Първан Симеонов: Има реалистичен вариант за коалиция между 3 партии. Освен математически и политически ще бъде трудно

  • първан симеонов-
  • реалност-
  • коалиция-
  • 3 партии-
  • нов парламент

"Алиансът за права и свободи ще трябва да прояви "известно приличие" и ако ще участва под някаква форма в управлението, то трябва да бъде форма на подкрепа. А ДПС-Ново начало, по думите му, ще трябва да внимава "колко се обозначава", коментира социологът

Първан Симеонов: Има реалистичен вариант за коалиция между 3 партии. Освен математически и политически ще бъде трудно - 1
Снимка: NovaNews

Има реалистичен вариант за коалиция между 3 партии в 51-вия парламент.
Това мнение изказа пред БНР Първан Симеонов, директор на "Галъп интернешънъл Болкан".

"Част от ПП-ДБ едва ли ще са много радостни от нова колаборация с ГЕРБ и може би ще трябва подкрепление от някъде другаде. Разбира се, че ИТН, които са главните потенциални партньори в такъв кабинет, също едва ли ще са много радостни. Трябва да е тежък компромис. Що се отнася до БСП – знам ли, те от една страна биха се радвали изведнъж да се окажат във властта, от друга страна аз на тяхно място бих играл малко по-дълга игра – не бих търсил участие във властта веднага, бих търсил малко по-опозиционна роля, която може да се окаже и красива роля за един непопулярен кабинет на компромиса, какъвто може да се окаже следващият, ако го има. Вероятно ще се опитат да заобиколят ДПС-тата", коментира той.
Според него Алиансът за права и свободи ще трябва да прояви "известно приличие" и ако ще участва под някаква форма в управлението, то трябва да бъде форма на подкрепа. А ДПС-Ново начало, по думите му, ще трябва да внимава "колко се обозначава". И все пак:

"Старото начало след появата на Новото начало изглежда една идея по-приемливо за някаква колаборация".

Изводът на социолога е, че и двете фракции са оползотворили своята ниша.

Освен математически трудно, ще бъде и политически много трудно, обобщи Първан Симеонов. И отново напомни, че българското общество очаква съставяне на правителство.

"Фактът, че имахме и малко по-висока активност е доказателство, че хората в достатъчна степен са осъзнали, че тези избори не могат да бъдат броени просто за поредните избори и че тази поредица трябва да има своя край".

Той изтъкна, че гласувалите днес са го направили малко по-енергично от очакваното. Като че ли ще отидем по-скоро на около 2,5 млн. гласа, а очакванията са били за 2 млн., уточни социологът.

"Поне една хубава новина от тази вечер има. Започват калкулациите и гадаенето дали ще има правителство и какво може да е то".

Според него купеният, контролиран и неестествен вот вероятно е събудил някаква реакция у хората.

Симеонов не изключи да има размествания в позициите на партиите и призова да се изчака паралелното броене и официалния резултат.

"Като че ли в тази кампания за пръв път знаем, че данните ще покажат едно, а най-вероятно резултатите ще покажат друго и то главно в нишата на ДПС. Ако не бъда опроверган, това ясно значи, че технологичните процеси, прагматичните процеси, даже грозноватите процеси в българската политика набират скорост. И след 4 години политическа криза в България имаме следното нещо – онзи политически елит, който трябваше да бъде избутан през 2020 г. – това беше повикът на протестите, не просто не е избутан, а продължава да има значение или блокираща квота, новите играчи стават все повече и повече екзотични и на всичкото отгоре сме на път да докоснем онзи нерв, който не бива никога да докосваме, а той е групата на българските турци. Тези неща след 4 години политическа криза ме карат да смятам, че е време да приключим с политическата криза", изказа мнението си директорът на "Галъп".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 двете прасета

    2 0 Отговор
    са си една партия, ще успеят ли да купят бе си пе-ту ?

    Коментиран от #6

  • 2 Вариант има, надежда няма

    8 0 Отговор
    Има реалистични варианти вождовете да си се съешават, както си искат. Няма реалистичен вариант, българския народ да хване сопите и да ги измете всичките. Само с избори не става. Индианците, не се ли убедихте
  • 3 хххъъъхх

    6 0 Отговор
    Първане ,иди си дообръсни Ам.джика бе
  • 4 Факт

    4 3 Отговор
    Единствен вариант Борисов, Петков, Пеевски да управляват заедно. Може БСП да подкрепи. Което не е добре да България.
  • 5 свирчо

    7 0 Отговор
    Няма проблеми, ние вече сме свикнали. На пролет пак и още колко пъти не се знае. С надеждата да се поохарчат спонсорите на купуващите избори. Ясно е, че плащат не с лични, а с нашите пари, но не е луд който яде баницата, а който му я дава.
  • 6 Стенли

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "двете прасета":

    Ами що им бсп то итн е готово
  • 7 Затова ли

    9 0 Отговор
    Всички коментатори в телевизиите, са като застреляни. Изплашени, като на$рани. Колкото по-невъзможно е правителството, толкова по-добре за народа. Защото редовното ще ни докара още заеми, и други грабежи.
  • 8 Иво

    9 0 Отговор
    Не мога да повярвам, че има нормални българи, които да са гласували за тия джендурля, абсолютни некадърници и измамници ППДБ! Поне 10 процента им наляха с ала-бала!
  • 9 Отстрани

    5 0 Отговор
    Възраждане в момента излизат втори при 80% паралелно преброяване и ще получат мандат.
    Какво става , от американското посолство нещо изтърват нещата от контрол.
    Меч също влизат с 5 % !
    Евроатлантиците се топят като лански сняг.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Софийски селянин,

    3 1 Отговор
    ВЪЗРАЖДАНЕ са втори!!!
    Урааа!!!
  • 12 Фичо

    0 0 Отговор
    През 70те вулвите беха с формата на брадата на Първан
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол