Last news in Fakti

11 Април, 2014 08:14 1 035 0

Питат софиянци колко да струва билетчето

  • билет-
  • такси-
  • евродепутат-
  • ученици-
  • бизнес-
  • полицай-
  • пиян

Преглед на печата

Питат софиянци колко да струва билетчето, пише  в. "Стандарт"

Общинското дружество "Център за градска мобилност" прави допитване до софиянци колко биха платили за билетче в градския транспорт. Това заяви зам.-кметът Любомир Христов, за в. „Стандарт“.

Агенти на социологическа агенция "Екзатка" ще посещават столичани по домовете. Резултатът трябва да е готов до края на април. Цената на билетчето в София е 1 лев и не е променяна от 5 години. В момента ЦГМ изготвя нова тарифна политика за столицата, от която се очаква да се вдигне цената на билетчето.

 

БСП иска минимални тарифи и вдигане на възрастта на такситата, отбелязва в. "Сега"

БСП продължава да произвежда вредни идеи, свързани с все повече държавна намеса. Вчера група депутати начело с бившия транспортен министър Петър Мутафчиев внесоха законопроект, с който предлагат да се сложат минимални тарифи и да се вдигне от 10 на 15 години допустимата възраст на таксиметровите автомобили. След като през 2009 г. бе прокарано решението общините да определят тавани на цените на местните таксита, сега идеята на червените законотворци е да се сложат и долни прагове. И двете предложения се рециклират периодично, като зад тях обикновено застават по-малките фирми от бранша, които често попадат в сивия сектор. 

Забележителното в случая е, че като министър в кабинета "Станишев" Петър Мутафчиев бе твърд привърженик на премахването на "копърките" и "трошките" от таксиметровия парк чрез ограничаване на възрастта. Сега обаче той смята, че не е важна възрастта на колата, а техническата й изправност. "Знаете, че в закона имаше ограничение автомобил да може да се ползва за таксиметрови превози, ако е на възраст до 10 години. Ние предлагаме тази възраст да се вдигне от 10 на 15 години. Една кола може да бъде "гробница" и на 6 години, както и да бъде в отлично състояние на 15 години", мотивира се вчера депутатът. "Има още едно ограничение, което създава затруднение най-вече в първоначалната инвестиция на фирмите, които се занимават с таксиметрови превози - че автомобил втора ръка не може да се регистрира като таксиметров, ако е над две години. Предлагаме тази възраст да се увеличи на 8 години", обясни Мутафчиев. 

Защо децата не разбират Вапцаров?, чуди се  в. „Дума“

"Вапцаров разплака кандидат-студентите". Това вестникарско заглавие, появило се преди дни след предварителния изпит по български език и литература в Софийския университет, ви е познато от години. В него се сменя само името на автора - ту ще е Пенчо Славейков, ту Смирненски, ту Вазов. Кандидат-студентите са все разплакани, коментира в. „Дума“.

Родителите също - "Вапцаров е комунистически поет, що им се пада, децата не го разбират?"; "Пенчо Славейков е толкова сложен, децата не го разбират"; "У Вазов има много архаизми, децата не ги разбират", "Как да съпоставят Ботев с Димчо Дебелянов, ами те не ги разбират", "Далчев е много философски, децата не го разбират" и т.н. И накрая човек се пита -  тия деца разбират ли нещо изобщо в литературата? Ако се съди по двойките, въртящи се всеки път около 50-те процента - не. Ако се съди по жалбите на вузовските преподаватели от растящата неграмотност на завършващите средно образование - също не. Ако съдим по резултатите от международното оценяване PISA, те тия наши деца още в девети клас нищо не разбират.

И какво правим? Ами, решаваме да им даваме основно образование чак след девети клас.

Това предлага Синдикатът на българските учители. 

 

До 70% държавна помощ за бизнеса, обещава в. "Монитор"

Държавните помощи за фирмите при инвестиции в проекти ще могат да достигнат до 70%. В Югозападния район на страната те ще бъдат ограничени до 25% от разходите на инвестицията, а в останалите пет региона - до 50%, съобщава в. „Монитор“. Това предвижда приетата вчера от кабинета Карта на регионалните помощи на България за периода 2014 - 2020 г. Предстои ЕК да одобри документа, за да може той да започне да се прилага от 1 юли.

Новата карта позволява увеличение на помощите до 60% за средните предприятия и до 70% за малките. За Югозапада подпомагането ще може да достигне съответно до 35% и 45%. По закон за средни предприятия се приемат фирмите с персонал от 50 до 250 души и годишен оборот до 97,5 млн. лв., а за малки тези с под 50 човека и оборот до 19,5 млн. лв.

 

Жената на Николай Банев иска да е евродепутат, разказва в. "24часа"

Съпругата на бизнесмена Николай Банев - Евгения, се кандидатира за евродепутат. Името е издигнато от инициативен комитет, който внесе днес в ЦИК документите си, пише вестник „24 часа“.

Срокът за регистрация на инициативните комитети изтича на 14 април, като до момента документи са подали 7. За партиите и коалициите срокът изтече в сряда. За участие в евроизборите на 25 май се записаха 18 партии и 6 коалиции.

 

Полицаят от Световрачене редовно пиел въоръжен, разследва  в. „Труд“

"Полицаят ни е стар познайник. Често пие и се разхожда облечен с униформата. Как ви се струва - носи пистолети, палка, нож и бронежилетка - пиян... Всеки го знае, но си мълчи", разказа продавачка в магазин в близост до мястото, на което във вторник следобед пиян полицай изплаши деца в столичния квартал "Световрачене", пише в. „Труд“.

Служителят на реда Иван Страхилов бе заснет да върви на зиг-заг и да пада в безпомощно състояние в градинката край местно училище. Случаят бе излъчен по БНТ и предизвика незабавна дисциплинарна проверка. Оказа се, че Страхилов е полицай от охраната на метрото и най-вероятно ще бъде уволнен. Във вторник не е бил на смяна, въпреки това ходел с униформа. От МВР обаче отказаха коментар, докато дисциплинарката не е приключила.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове