Last news in Fakti

8 Май, 2014 08:12 3 342 1

20 000 лв. глоба, ако ви пратят събирачи на дългове, без да кажат

  • фитнес-
  • енергетика-
  • село-
  • дългове-
  • нап-
  • ес

Преглед на печата

Цяло село помпа мускули във фитнес без пари, съобщава "Труд"
Село Тушовица в шуменската община Връбница се сдоби с фитнес “Торонто”, благодарение на местното училище.
Млади и стари вече тренират на уредите, обяснява школският директор историкът Явор Якимов. Самият той си е поставил за цел да стопи 20 кг. 817 души жиевят в Тушовица по последно преброяване. Поне 150 са младежите в селото и новата фитнес зала в момента е хит. Залата работи без прекъсване вече седмица, а училището не иска никакви пари от посетителите. Дневно идват поне по 30 души, кандидати да ваят хубави тела. Трениращите са хора на възраст до 45 години.

20 000 лв. глоба, ако ви пратят събирачи на дългове, без да кажат, пише "24 часа"
20 000 лв. е глобата, която може да бъде наложена на кредитна институция или фирма, която даде личните данни на свой клиент на събирачи на дългове, без преди това да го предупреди. Това обяви в интервю за в. “24 часа” председателят на комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов. Често пъти обаче банките записвали възможността да пратят колектори в общите условия или в клауза на договора. Така подписът на клиента под него вече се броял за “спазване” на закона, обясни той. Заради това хората трябва внимателно да четат в договорите какво е предвидено за техните лични данни, посъветва Караджов.

НАП събира глоби за хиляди евро, наложени на българи в ЕС, предупреждава "Сега"
Националната агенция за приходите (НАП) се опитва да събере стотици глоби, наложени на български граждани в страни от Европейския съюз. Това показа проверка на "Сега" в деловодните системи на окръжните съдилища, натоварени да работят по Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции. Най-много са санкциите за нарушаване на правилата за движение по пътищата, но има и за други административни нарушения.  Вейсел М. от Търговище например трябва да плати 2835 евро. Сумата е сбор от глобата му и разходите по наказателното му дело за шофиране пиян и без книжка в Кобленц, Германия. Вейсел карал камиона си през нощта, когато бил спрян за проверка. Пробата му показала, че има 2.04 промила алкохол в кръвта. Заради това небрежно шофиране в пияно състояние веднага му била взета шофьорската книжка и му е забранено да шофира в Германия. Още на следващия ден, при това пак пиян, той потеглил с камиона си. Други шофьори забелязали, че криволичи и сигнализирали в полицията. Вейсел бил хванат на паркинг във Вининген. Пробата му показала 1.60 промила.

70% от българите не ходят на кино, пресмята "Стандарт"
Eдва 6 лв. годишно отделя българинът за кино, театър или концерт. Дори и в София, където са концентрирани най-много храмове на Мелпомена и киносалони, средно на домакинство се падат по 13 лв. похарчени за този вид културно забавление. Данните са за 2012 г. и бяха обявени от Диана Андреева, директор "Обсерватория по икономика на културата". Отделените средства стигат киносалонът да бъде посетен веднъж годишно, но на практика две трети от населението изобщо не са стъпвали в него в рамките на 12 месеца, посочи Андреева. Стряскащо нисък е и интересът към четенето. За нови книги домакинствата в България са похарчили средно 17 лв. през 2012 г., а в столицата - 26 лв. Продължава тревожната тенденция, отчетена преди години - близо 50% от българите не са прочели нито една книга през последните 12 месеца, обясни Андреева. Хората предпочитат да задоволяват културните си потребности от телевизията и интернета, показва проучването. Не трябва да се пренебрегва и фактът, че само в 15 града в страната има кина и театри.

Работещите българи се топят, притеснява се "Новинар"
Броят на трудоспособните българи се топи рекордно от няколко години насам, съобщиха от националната статистика. Работещите нашенци са 4,47 млн. през 2013 г., което е с 33 хил. души по-малко въпреки увеличаването на възрастта за пенсиониране с четири месеца. Делът на дееспособните е 61,7 на сто от общото население, показват анализите. Тенденцията през последните години e повече хора да излизат от трудоспособна възраст, отколкото да се вливат на пазара на труда. Така например през миналата година на всеки 100 души, навършили възрастта за пенсиониране, са се падали едва 62-ма младежи, готови за труд. За сравнение през 2001 г. на мястото на всеки 100 напускащи са се появили 124 млади хора. Най-благоприятно е това съотношение в област Сливен, където се падат по 78 младежи на 100 пенсионери. Габрово се нарежда на последно място в класацията по брой дееспособни българи. Там съотношението е 100 на 46.

Дълговото бреме върху държавната енергетика нараства, коментира "Капитал Daily"
Повече дългове, по-малко продажби, регулаторен натиск. Това показват финансовите резултати за миналата година и за първото тримесечие на повечето държавни енергийни дружества, след като отчетите им бяха публикувани на сайта на Министерството на финансите. От отчетите се набива на очи фактът, че спадащите приходи изострят още повече проблема със задлъжнялостта, която нараства, особено между свързани компании в сектора. Част от дружествата директно посочват като причина държавните регулации, която ги притиска да продават на по-ниски цени или изкуствено намалят техният пазарен дял. На практика шансовете за подобрение са свързани с покачването на общата икономическа активност в страната, което може да увеличи продажбите им, но не и с регулаторна намеса за повишение на цените. Така че прогнозите са по-скоро песимистични, като само в газовия сектор има позитивни очаквания за увеличаване на местния добив и развитието на преносната инфраструктура. Почти няма компания, която да не е намалила разполагаемите парични средства, като при някои спадът от март миналата година до края на март през тази е в пъти. До редакционното приключване на броя предстоеше да бъдат качени отчетите на "Булгаргаз" и "Националната електрическа компания" (НЕК) за първото тримесечие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Бе тези луди ли са? Как , ще докажа ,че са ме посетили събирачи на дългове?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове