Last news in Fakti

23 Май, 2014 10:46 827 1

Липса на кворум провали вота на недоверие

  • парламент-
  • парламента-
  • вот на недоверие

Очаквано липса на кворум провали вота на недоверие. Заседанието насрочено от председателя на парламента Михаил Миков по повод искането на ГЕРБ за вот на недоверие към правителството заради политиката в сектор "Енергетика", няма да се състои.

Първият опит за постигане на кворум от депутати в 10 часа беte неуспешен. Регистрираха се 109 народни представители от не необходимите поне 121, за да започне заседанието - 90 от ГЕРБ, 8 от БСП, 7 от ДПС и четирима от парламентарната група на "Атака".

Депутатите направиха 20-минутно прекъсване, но след това отново не бе събран кворум.

Преди регистрацията на присъстващите депутати в зала народните представители от ПГ на ГЕРБ скандираха „Оставка”.

Михаил Миков пък се обърна към тях с думите: „Само да ви кажа, че не става със скандиране, а става с присъствие”. След това в пленарна зала отново се регистрираха 109 народни представители. След установяването на липса на кворум депутатите от ГЕРБ скандираха „Страхливци”.

Следващото редовно заседание на парламента ще бъде в сряда от 9.00 часа.

Вотът на недоверие беше внесен от ГЕРБ след седмица писане на мотивите. От партията упрекват правителството, че няма стратегия за развитието на енергийния сектор. Атакуват намесата в работата на енергийния регулатор, огромната задлъжнялост и ниска ликвидност между участниците в енергийната система. Темата за "Южен поток" и нарушението, според ГЕРБ, на европейското законодателство също са част от мотивите. 

С 19-те човека, които подкрепят правителството, представете си какво управление има България. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Просто всичките им лъжи няма къде да се скрият, затова се скриха от вота, заяви Борисов. „Безспорно е, че те са едни страхливци, но това не ме учудва. Така или иначе не идват на работа месеци наред, така или иначе се вижда подкрепата на правителството – няма и 19 депутати. Виждате, че тройната коалиция действа в синхрон – кога да има и кога да няма заседание, вместо в днешния ден да блеснат всичките им лъжи. Особено сутринта слушах Таско Ерменков, че интерконекторите те са ги направили. Вие видяхте, когато направихме интерконектора на Румъния и стана готов. Или когато с комисар Йотингер и премиера Дачич в Брюксел подписахме за интерконектора със Сърбия”, допълни той.

Дебати на тема eнергетика са необходими дори под формата на вот на недоверие. Вотът на недоверие, макар да е крайна форма, все пак представлява един диалог между управляващи и опозиция. В този смисъл има необходимост от разисквания по вота на недоверие, внесен от ГЕРБ, които явно ще се проведат през следващата седмица. Предполагам, че отсъстващите народни представители днес са преценили, че не е целесъобразно и не е в съгласие с добрите парламентарни традиции да се разисква вот на недоверие буквално ден преди големия вот на българските избиратели. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ДПС Лютви Местан във връзка с несъстоялия се дебат по вота на недоверие към правителството.

Що се отнася собствено до “Южен поток”- съжалявам, ако не съм бил достатъчно прецизен кога и от кого точно е бил подписан проектът. Но независимо от това, кога и от кого е подписан проектът по него, няколко правителства, в това число и предишното на Бойко Борисов, проявиха политическа приемственост, която се следва и от настоящия кабинет „Орешарски”. Припомням последователното, по принцип позитивно, отношение на г-н Бойко Борисов към проекта „Южен поток”, за разлика от негативното му, според мен правилно, отношение към „Бургас– Александруполис” например. Споделям силните си очаквания за съдържателни дебати по вота на недоверие и че всички страни (управляващи и опозиция) ще се ръководим преди всичко от българския национален интерес в областта на енергетиката, допълни Местан.

Уважаваме правото на всяка опозиция да използва вота на недоверие, но не разбираме как свалена партия от власт заради провал в енергетика, да поставя точно вот на недоверие за енергетиката. Това заяви на брифинг в парламента Корнелия Нинова, председател на Комисията по труда и социалната политика. Нинова обясни, че категорично не споделят мотивите на този вот. „В последната една година износът на тока се увеличи със 110%, затворените мини и уволнените хора вече са минало – мините работят, хората са възстановени на работа, назначават се нови хора, покачи се цената на въглищата. ДКЕВР най-накрая влезе в ролята си и започна държавната политика спрямо ЕРП-тата, където бяха открити над 2600 нарушения и се вземат мерки”, посочи тя.

Тя подчерта, че дебатът по вота ще бъде проведен в сериозна и спокойна обстановка следващата седмица. Според нея всички са наясно, че ГЕРБ внасят този вот сега, за да го използват в предизборната кампания и с политически цели, че дебатът е нямало да бъде по същество. "Ние сме подготвени с аргументи и искаме спокойно, хората да ни чуят, да осмислят нашите аргументи и да преценят дали правителството и партиите, които го подкрепят, мислят за енергетиката като за сериозен сектор от държавната икономика и за хората, защото чрез енергетиката може да се прави и политика за хората", заключи Корнелия Нинова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gorski

    0 1 Отговор
    Комунистически иширети!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове