Last news in Fakti

25 Май, 2014 15:22 647 0

Стоилов: Борисов използва гласуването, за да отправя критики и обвинения към БСП

  • евроизбори-
  • бсп-
  • нарушения

Снощи са били арестувани 3-ма представители на Коалиция за България в Пазарджишко без да са достатъчно ясни мотивите

Според информацията, с която разполагаме, изборният процес преминава при добра организация и без видимо напрежение. В същото време са констатирани редица сигнали и жалби за нарушения в деня за размисъл и още повече днес. Това заяви Янаки Стоилов, зам.-председател на ПГ на КБ, на пресконференция в централата на БСП.

Той даде пример с изпратени вчера голям брой поздравления с SMS от една от коалициите, на няколко места са организирани по различни поводи безплатни курбани от кметове на кметства с цел да бъдат привлечени  повече хора и да бъде създадена подходяща среда за контакт с тях. „В днешния изборен ден са внесени около 30 жалби от представители на КБ предимно в РИК. Те се отнасят до няколко вида нарушения: агитация от страна на кметски наместници, предимно от една политическа сила, както и опити да контролират вота на избиратели, а някъде са били организирани и водени да гласуват от тях. Има и няколко случая, в който е констатирана подготовка на списъци в магазини и други обекти, където са записвани лицата. Натиска се изразява особено в ромски махали“, обясни той. По неговите думи има и сигнали за купуване на гласове от страна на няколко партии и коалиции, а в Хасковско, Бургаско и няколко района на София това е по-силно изразено. „Снощи са били арестувани 3-ма представители на КБ в Пазарджишко без да са достатъчно ясни мотивите“, съобщи Стоилов.

„В изборния ден получих информация, че лидерът на ГЕРБ при гласуването по същество е провеждал антиагитация. Той е използвал гласуването, за да отправя критики и обвинения към БСП и то за действия, който по правило са твърде характерни за активисти на ръководената от него партия, а и да се презастрахова, обявявайки че изборните резултати ще бъдат признати или непризнати в по-късен момент“, допълни зам.-председателят на БСП.

Стоилов призова българските граждани да направят информиран избор. По неговите думи навсякъде в изборните секции е посочена бюлетината. „Могат да направят тази справка, за да са сигурни в избора на предпочината от тях партия или коалиция“, заключи Янаки Стоилов.

 

Жельо Бойчев: Кметските наместници на ГЕРБ да не опорочават изборния ден

 Обръщам се с молба към кметовете на ПП ГЕРБ, спрямо техните наместници в ромските квартали, да не опорочават изборния ден и да не нарушават основното конституционно право на българските избиратели. Това заяви на пресконференция в централата на БСП народният представител от ПГ на КБ Жельо Бойчев. „От началото на изборния ден сме подали множество сигнали, в които се вижда прякото участие на кметските наместници в тези населени места”, добави той. Бойчев цитира част от тях: Царево, Хасково, Калояново, кв.Филиповци в София, където се вижда, че има организирани групи от хора, които са много активни сред хората в ромските махали. „Вижда се, че кметските наместници участват активно в изборния ден, което е извън техните служебни правомощия  и ангажименти и много внимателно ще следим всичко, което се случва по тези места през целия изборен ден”, категоричен бе народният представител. 

 

Калоян Паргов: Необичайна е сутрешната активност в крайните квартали на София

Необичайна е сутрешната активност в крайните квартали на София, която обикновено е характерна за късния следобед. Това допълни по темата председателят на Софийската партийна организация Калоян Паргов. „Това разбира се е притеснително с оглед на думите на лидера на ПП ГЕРБ по отношение на този процес. Те по-скоро ми приличат на една ситуация, в която крадеца казва, дръжте крадеца. И това казано, от човек, който до тънкост и с майсторство владее тези похвати в изборния ден”, добави той. Паргов е категоричен, че обвиненията са неоснователни. „Ние следим тези райони. На място имаме свои представители и получаваме информация за потоците от хора, които се движат в тези райони на града”, каза още той и добави, че са постъпили и сигнали за незаконна агитация и са взети мерки по линия на МВР тя да бъде спряна. „Подобна практика се наблюдава и около някои СИК-ове, където бюлетината образец е зачеркната с номера на предпочитаната политическа сила”, завърши Паргов. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове