Last news in Fakti

1 Юни, 2014 22:22 1 038 6

Бойко Борисов: Изходът е в изборите

  • бойко борисов-
  • герб-
  • бсп

Който влезе в следващото управление, трябва да влезе с такава обществена подкрепа и с ясното съзнание на българите, че катастрофата вече е факт

„Може би за БСП, ДПС и „Атака” е по-добре сега да стоят в управление, но за държавата не е”.Това заяви в интервю за предаването „Всяка неделя“ председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му правителството в момента срива държавата. „Дори и октомври да се правят избори – това ще е време да се прави бюджет, който ще трябва да е рестриктивен. Който влезе в следващото управление, трябва да влезе с такава обществена подкрепа и с ясното съзнание на българите, че катастрофата вече е факт. Въпросът сега е колко ще е голяма тази катастрофа. Само да се надяваме, че господ е българин и да ни помага“, заяви Борисов. Той допълни, че ГЕРБ има над 90 кметове в страната, докато БСП остава 3-та или 4-та сила по места. „С една дума, кметовете вече се задъхват, защото неплащането на парите от страна на бюджета – кофинансиране, изплащане на фактури, вече добива застрашителни размери. Санкциите вървят една след друга. Ако отворите сайта на Министерство на финансите, ще видите вече дупка в бюджета от 874 милиона. Плюс 200, които има от осигуровките, които се прехвърлят сега за 2015-та, ето ви милиард и 74. Ако Законът на МВР влезе в сила, още 160 милиона за догодина трябва за повишение на заплатите да отидат. Ето, тръгваш за следващия бюджет с 1,2 млрд.лв.“, посочи Борисов.

Председателят на ГЕРБ категорично заяви, че настоящият кабинет се е изчерпал. „БСП и „Атака”, на теста пред избирателите, показаха неуспех”, заяви Борисов.По думите му разликата в изборните резултати между ГЕРБ и БСП е по-голяма от целия резултат на „България без цензура”. „Това беше вот на недоверие към правителството. Две от партиите се сринаха – БСП и „Атака”. Аз разбирам да са спечелили парламентарните избори и да кажат – това са европейски, но те не са ги спечелили. С кой морал управляват? Вотът на народа в демокрацията е най-висшето. Народът на два пъти подред им каза, че не иска такава коалиция или най-малкото първата партия трябва да участва в управлението”, допълни председателят на ГЕРБ. „

“Парламентарните изброи нямали стойност, европейските нямат стойност – кое има стойност? В политиката в света никъде не е дадена формула какво се прави в такъв случай, защото никога не е имало”, посочи още председателят на ГЕРБ. Той допълни, че в момента 117 души крепят правителство от 240 депутати.

Според Борисов е било необходимо в Изборния кодекс да бъде указано, че за всички, дори и за водачи на листите ,трябва да сложиш преференции. „Тогава нямаше да се получават грешки. Това беше съзнателно, защото ако беше грешка, момчето щеше да каже – излизам веднага от листата. Обясненията им са смехотворни”, коментира председателят на ГЕРБ по повод преференциално избрания кандидат на БСП. „ Когато става въпрос за управление на държавата, не може да те подредят втори на избори в своята партия 34 000 души. Или е контролираният вот, или тенденциозно са го направили. Борисов специално посочи, че ако избирателите на БСП, които уважава, са се отъждествили с негова реплика, се извинява категорично. „Защото аз имах предвид ръководството на БСП, стоящо на пресконференцията, която БСП даде, как се гушеха горе и не смееха да повдигнат поглед след изборите. Затова към всички хора там, които си милеят за партията, не съм ги имал предвид тях“, допълни председателят на ГЕРБ.

„В Белгия премиерът социалист – подава си оставката; в Унгария социалист си дава оставката; в Румъния десният си дава оставката. В цяла Европа така постъпиха. Това е в политиката. И то за един загубен избор. Ако загубиш 9, или 11, или хикс, какво правиш? И правилното – отиваш, подаваш оставка, правиш едни предсрочни избори – както ни подреди народът“, заяви Борисов.

Той допълни, че е съжалил миньорите и техните семейства, гледайки телевизионните репортажи за Бобов дол и припомни отношението и мерките, които правителството на ГЕРБ е взело в трудни за добивните предприятия случаи като този в „Брикел“. „Дожаля ми и за МВР и ДАНС. Как може журналистите да направят толкова добри разработки за купуването на гласове, и то от всички телевизии, а службите-нищо”, отбеляза Борисов.

По думите му партия ДПС не е дала на заден ход спрямо позицията си за кабинета. „Аз очаквах, че чувството за съхранение на Местан и ДПС ще надделее. Това си е тяхно право. Рискът за тях е, че това правителство срива държавата, ще се срине и те ще бъдат част от инструмента за сриване. Това няколко дена се опитвах да го обясня, с всичкия риск да ме заподозрат в каквито и да е задкулисни игри. Няма задкулисни игри“, заяви председателят на ГЕРБ. „За последните 24 години преход само във времето на ГЕРБ господин Доган не е имал управление в страната.Признал съм му успехите. Оттук нататък аз не мога да отида да го търся и да му кажа: искаш ли да си говорим за управление на страната? Нито имам такова намерение, нито знам той как би реагирал. Той в момента си управлява, съответно през Местан, министрите и всички останали, партията му е стабилна, със самочувствие и не виждам никакво желание и от негова страна да седне да си говори с мен“, заяви Борисов.

Той отбеляза, че заместник-председателят на партията Цветан Цветанов е допуснал грешки, които обаче вече е осъзнал. „Сега направих една добра изпълнителна комисия на партията, има още двама заместник-председатели. Мисля, че партията е в добра кондиция“, посочи председателят на ГЕРБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    4 0 Отговор
    Еее, хубаво, избирайте се..., лично на мен ми писна от вас всичките...
  • 2 Златин Славчев

    3 0 Отговор
    dolu boiko
  • 3 Maria Stoianova

    3 1 Отговор
    ТОВА НЕ Е РАЗРАБОТКА.ТОВА Е ИЗМАМА.А ДАНС И МВР ЩО ГИ СЪЖАЛЯВАТЕ-ТЕ СА ИМАЛИ ПО ВАЖНА РАБОТА -ТЕ И СЕГА ИМАТ МНОГО ВАЖНА РАБОТА-НА ЕДНО МЯСТО СПАСЯВАТ КОЖИ.ЩОМ И ТАМ НЕЩАТА СА НАГЛАСЕНИ: ЗНАЧИ СА ОТПИСАЛИ ДЪРЖАВАТА АХА-АХА ДА ИЗКАРАТ ВОЙСКАТА СРЕЩУ ЕДНА БАБА.А ДА НЕ ГОВОРИМ ОТ КО!КО ГОДИНИ ТОРМОЗЯТ НАРОДА-А ВИЕ ИМ РЪКОПЛЯСКАТЕ ЗА ДОБРЕ СВЪРШЕНАТА РАБОТА-А ЖЕРТВИТЕ?
  • 4 Maria Stoianova

    3 1 Отговор
    ЖЕРТВИТЕ НЕ СА ВИНОВНИ,ЧЕ НЯКОЙ ИМАЛ ИЗЛИШНА НАРКОТИЧНА ЕНЕРГИЯ И РЕШИЛ ДА СЕ ДОКАЗВА НА МАХЛЕНСКИТЕ БАБИ И ЦИГАНИТЕ.И ТОВА Е ОТ ВАШЕТО НАСЛЕДСТВО А СЕ ОПИТВАТЕ ДА ГО ПРЕХВЪРЛИТЕ НА ДРУГИТЕ.НИЩО НЕ СА ОРГАНИЗИРАЛИ-ПРОСТО ПРЕСТЪПНА ИЗМАМА С ТЕРОР МЪРХУ НАСЕЛЕНИЕТО.И ПРОДЪЛЖАВАТ-
  • 5 Maria Stoianova

    3 1 Отговор
    И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДОКАТО В ДЪРЖАВАТА СЕ ЗАВЪРНЕ КАЧЕСТВЕНИЯТ МАТЕРИАЛ И ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ И НА ХОРАТА,КОИТО ВИЕ ТОЛКОВА МНОГО СЪЖАЛЯВАТЕ.ЗА СЕГА ТЕ ИМАТ САМО ЕДНО ПРЕДИМСТВО-"МIGHT IS RIGHT"
  • 6 Монго

    1 0 Отговор
    Стига си ревал Боко, ми като си такъв политик,предизвикай парламентарна криза и отивайте да "се избирате". То не е мрънкане, то не е врънкане. Чак и Цв. Цв. "канонизирахте"...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове