Last news in Fakti

5 Юни, 2014 09:04 2 187 2

"България без цензура" набирала дарители без тяхно знание

  • българия без цензура-
  • набирала-
  • дарители-
  • наблюдатели-
  • ббц

От друго журналистическо разследване се разбира, че са плащали и на уж неплатени наблюдатели на изборите

"България без цензура" набирала дарители без тяхно знание - 1
Снимка: БТА

За любопитни схеми за злоупотреба с лични данни, при които са набирани дарители за партия без тяхно знание и за купуване на гласове, съобщиха от  bTV и Нова телевизия. И в двете разследвания на медиите става въпрос за една и съща политическа партия - „България без цензура“.

Според списъка с дарители, публикуван от Сметната палата, 47-годишната Галина Бориславова от козлодуйското село Гложене е дарила 1000 лева на „България без цензура".

„О, Боже Господи, това не е верно, ние и двамата с мъжа ми сме пенсионери”, казва жената.

Оказва се, че Галина, която е пенсионер по болест, все пак има общо с партията на Николай Бареков. На евровота, когато й предложили да стане застъпник на „България без цензура" срещу лични данни и пари, жената се съгласила.

„Ами всичко съм си дала като застъпник, ЕГН-то съм си дала. Едни хора от Козлодуй ни казаха, че ще ни платят по 50 лева и това беше. Въобще не сме се разправяли повече”, казва Галина.

Другият дарител на „България без цензура" от село Гложене е 35-годишната Евдокия Йончева, която е безработна. Евдокия никога не е влизала в банка, не знае как се внасят пари по сметка, не са й предлагали да стане застъпник или наблюдател на партията на Бареков. Но когато седмица преди евровота я поканили да отиде на предизборния концерт на „България без цензура" в София, жената, която от 15 години не е виждала столицата, се съгласила на драго сърце.

Всички в селото се чудят как семейство, което едва свързва двата края и разчита на съседите, за да оцелява, изведнъж се оказва спонсор на партия.

В автобуса, с който Евдокия стигнала до София, личните карти на пътуващите били събрани.

Сега Галина и Евдокия се молят да не станат клиенти на полицията заради злоупотребата с личните им данни.

Лидерът на „България без цензура” Николай Бареков е бил поканен да гостува днес в сутрешния блок на bTV, но отказал.

На схема за купуване на гласове за изборите пък се натъкнаха от Нова телевизия. В изборния ден граждани сигнализират, че са били вербувани за наблюдатели чрез служители на водеща фирма за бързи кредити.

Въпреки че наблюдателите трябва да са неплатени, служителка на фирмата се е обадила на конкретни граждани две седмици преди изборите, за да ги вербува за наблюдатели срещу 50 лева на човек.

Хората от средното ниво – между партията и купените наблюдатели, заявяват, че това е поръчка на „България без цензура”.

Екип на медията предложил на хората, подали сигнали за схемата, да бъдат записани със скрита камера, за да докажат, че наистина им се плаща. Вечерта на изборния ден, служителка на две сдружения близки до „България без цензура” се разплаща с наблюдателите.

Според журналиста Марин Николов има два варианта за купуването на тези гласове по този начин.

„Първият вариант е купуване на гласове чрез наблюдателите, а вторият е манипулиране на протоколите”, обясни журналистът.

Има два варианта и за връзката с фирмата за бързи кредити. Единият вариант е да е по поръчка на шефовете, а вторият - служители на своя глава да са го правили.

Служителката, която беше заснета със скрита камера, отрича да е плащано на наблюдатели, както и да има връзка с „България без цензура”.

Работодателят й също отрича да има връзка с това:

„Ако са налице данни, че наши служители са извършили действия, свързани с нарушения на нормативните актове в областта на изборния процес, напълно се разграничаваме от подобни действия. Ако такива са извършени, то това е направено изцяло по лична преценка на конкретния човек. Компанията и нейното ръководство никога не се е опитвала да влияе на служителите си в този смисъл. Подобни сигнали трябва да се разглеждат от компетентните органи и ние сме готови да им съдействаме”.

От „Българи без цензура” са лаконични и искат да проверят по свои канали дали това е станало.

Търговец на гласове пък се оплака пред bTV, че партията го е излъгала. Той осигурил договорените избиратели и трябвало да получи парите за сделката ден след вота. За гласа си хората трябвало да получат по 20 лв., а той като посредник - по 10.

Бизнес с хората от пловдивската Арман махала имал мъж, който пожелал анонимност. Казва, че е задлъжнял към 60 души с общо 1200 лв.

„Аз съм от Пловдив. С мен се свързаха хора от партията на г-н Бареков. Негов представител. Казваше се уж Артур. С малко име. И ми каза, че предоставя сума от 30 лв. да му намерим хора, които да гласуват. Тези хора могат да гласуват, за която искат партия - само да им има подписите”, разказва мъжът.

После попитал каква е цялата система - защо се дават пари за определена партия. Въпросният Артур му казал, че бюлетини ще бъдат подменени и след приключване на изборите, а анонимният източник до 2-3 дни ще си получи парите, за да се разплатим с хората.

„Хората гласуваха и останаха излъгани. Хората са може би около 250 човека само от нас. Схемата е почти в цял Пловдив”, разказа мъжът.

Включените от списъка му гласували според уговорката, твърди самият той. Ден-два след изборите трябвало да получат парите си. В схемата, за която разказва, участвали и жени. Срещу хвърления глас, жените получили обещаните 20 лв.

Проваленият купувач на гласове твърди, че всички други политически сили са се разплатили с хората, чиито вот са спазарили. Само тези от неговите списъците на ББЦ останали излъгани.

Артур, който трябвало да се разплати за осигурените гласове, оставил подарък - рекламна химикалка на партията на Бареков, и изчезнал.

Търговецът на гласове се обърнал към медията, защото не можел да отиде със списъците с лични данни в полицията, тъй като извършва престъпление, но пък си иска парите.

Въпреки, че пред камера в махалата отричат, че са ги завлекли, при нашия събеседник идва представител от квартала. Той бил човекът, който събирал личните данни и обещавал по 20 лв, твърди търговецът.

И пред журналистите, и пред своя партньор, търговецът на гласове твърди, че човекът с парите - Артур, е неоткриваем.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stone Kold

    3 0 Отговор
    почнаха се далаверитеееее този не трябва да се допуска
  • 2 георги маринов

    0 0 Отговор
    Поредната политическа шайка за маниполаци на очукания на народец!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове