Last news in Fakti

1 Юли, 2014 18:25 1 197 0

Президентът: На 6 август ще имаме служебно правителство

  • росен плевнелиев-
  • служебен кабинет-
  • служебно правителство-
  • 6 август-
  • николае тимофти-
  • молдова

Росен Плевнелиев коментира темата по време на съвместна пресконференция с молдовския държавен глава Николае Тимофти

Президентът: На 6 август ще имаме служебно правителство - 1
Президентът Росен Плевнелиев разговаря с молдовския си колега Николае Тимофти. Снимка: БТА

На 6 август България ще има служебно правителство, увери президентът Росен Плевнелиев. „Имам готовност, имам и опита“, изтъкна той и поясни, че ще има консултации с парламентарно представените партии и тези, които имат представители в Европарламента, за осигуряване на плавен преход между кабинета на Пламен Орешарски и следващия служебен, който ще бъде излъчен от 43-ото Народно събрание. Подобни консултации обаче мога да стартирам след като има оставка на правителството "Орешарски", посочи Плевнелиев.

Той бе категоричен, че ще бъде отворен и ще чуе предложенията на всички, но сам ще вземе решение за състава на служебното правителство и неговия премиер, защото крайната отговорност е е единствено негова. „Ще сложа подписа си не само зад министър-председателя, но и зад всеки министър в служебния кабинет. Ще се отнеса много сериозно към задълженията си“, гарантира той.

Политическата криза в България е на път да бъде решена, убеден е държавният глава след неделните разговори с политическите лидери, когато бе взето решение изборите да се състоят на 5 октомври, а парламентът да бъде разпуснат на 6 август. Тогава трябва да започне работа и служебният кабинет, а настоящият Министерски съвет да подаде оставка до 25 юли.

Росен Плевнелиев е първият държавен глава в съвременната ни история, който за втори път ще трябва да сформира служебно правителство. Поради конкретния журналистически интерес той говори по темата по време на съвместната си пресконференция с молдовския президент Николае Тимофти, който е на официално посещение у нас.

ххх

“Подписаното Споразумение за асоцииране издига на ново равнище отношенията на Република Молдова и ЕС и създава благоприятни предпоставки за задълбочаване на сътрудничеството между България и Молдова”, заяви президентът Росен Плевнелиев на съвместната пресконференция с Николае Тимофти. Това е първото официално посещение в чужбина на молдовския държавен глава след подписването на Споразумението за асоцииране с ЕС.
 
Европейската интеграция е „двигател“ за мир, демокрация и човешко развитие, както и за осъществяването на важни реформи, и България е последователна в подкрепата си за европейската перспектива на Молдова, подчерта пред представителите на медиите президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава беше категоричен, че реформирането на ключови сфери като правосъдие, публична администрация, създаването на добър инвестиционен климат и борбата с корупцията са доказателство за цивилизационния избор на Република Молдова и за решимостта й да продължи по пътя на интеграция с ЕС. „Надявам се, че България ще бъде сред първите държави, които ще ратифицират Споразумението за асоцииране на Молдова с ЕС, разчитаме и на практическа подкрепа за неговото прилагане“, заяви президентът Тимофти.
 
С подписаното на 27 юни Споразумение за асоцииране между Молдова и ЕС се създава „дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия“, която следва да насърчи инвестициите и търговския обмен на страната. Двамата президенти бяха единодушни, че България и Молдова имат потенциал да надхвърлят значително равнището на двустранния стокообмен от 125 млн. долара годишно. На срещата на държавните глави беше договорено и провеждането в скоро време на заседание на Смесената комисия по търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Български компании имат интерес към изграждането на инфраструктурни проекти в областта на транспорта и пътната инфраструктура, новосъздаващите се промишлени паркове и изграждането на железопътни контейнерни терминали на територията на Молдова. Подобряването на бизнес средата в Молдова създава възможности за компании от България да инвестират в проекти в сферите на земеделието, енергетиката и туризма, отбеляза молдовският президент.
 
Росен Плевнелиев благодари на Николае Тимофти за създадените условия за съхраняване и развитие на културната и духовна самобитност на българската общност в Молдова. Съхраняването на Тараклийския район като самостоятелна административна единица и запазването на възможностите за изучаването на български език от нашите сънародници, бяха сред основните въпроси, обсъдени на срещата на двамата президенти.

„Наш общ интерес е да се консолидират политиките за подкрепа на етническите българи, живеещи в Република Молдова, и да се създадат условия за съхраняването и развието на духовната и културна идентичност на тези граждани, съгласно стандартите на Европейския съюз. Уверявам ви, че каквито и промени да бъдат осъществени, те няма да засегнат начина на живот и условията за развитие на българската общност – те ще продължат да изучават майчиния си език и история, както всички граждани на Молдова“, подчерта молдовският държавен глава.
 
И България, и Молдова отдават важно значение на задълбочаването на сътрудничеството в областта на науката, културата и образованието, стана ясно още на съвместната пресконференция на Росен Плевнелиев и Николае Тимофти.
 
По време на срещата им беше обсъдена и обстановката в Украйна. България и Молдова подкрепят мирния план, предложен от президента Петро Порошенко, и призовават преодоляването на кризата в страната да бъде постигнато с мирни средства и чрез диалог на национално и международно равнище. Държавният глава изрази и подкрепата на страната ни за суверенитета и териториалната цялост на Република Молдова.
 
Президентът Тимфоти беше посрещнат с официална церемония от българския държавен глава на площад „Св. Александър Невски“ в столицата, след което положи венец пред паметника на Незнайния войн. В рамките на визитата си той разговаря още с председателя на Народното събрание Михаил Миков и с министър-председателя Пламен Орешарски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове