Last news in Fakti

19 Декември, 2005 00:00 586 0

План предвижда Варна да расте на юг и запад

  • варна-
  • които-
  • града-
  • включва-
  • бъдат-
  • йорданов-
  • морската
Морската столица ще расте на запад и на юг, предвижда общият устройствен план на Варна, по който ще се развива градът в следващите 15-20 години. Според кмета на Варна Кирил Йорданов, прогнозата е населението на града да достигне 525 000 души, които ще живеят на площ от 225 000 хектара. От тях застроените райони са 8000 хектара. Варненският градоначалник заяви, че тези административно-териториални граници ще бъдат тесни за бъдещето на града. Северните зони на морската столица, където са курортните комплекси и елитните вилни зони край града, вече са застроени, а площите изчерпани, подчерта Йорданов.

До края на януари ще приключи първият етап от изготвянето на общия устройствен план на Варна. Той струва 324 000 лева, които вече са изплатени по договор с изпълнителя. След януари ще започне процедурата за съгласуване на заданието с всички заинтересовани институции във Варна и София, сред които МРРБ, МО и транспортното министерство.

Вторият етап ще бъде 12-месечен и ще включва изготвянето на предварителния проект на визията за Варна. Средствата за него, които възлизат на над 1 млн. лв., ще бъдат предвидени в бюджета на общината за следващата година.

Кметът е поискал от проектантите да посочат предварително зоните, които да бъдат запазени за предвиденото изграждане на още два моста като Аспаруховия. Единият ще служи като обходен път, за да облекчи движението през центъра на Варна, а другият ще бъде част от коридор №8 и ще излиза до село Казашко, а оттам ще се включва в магистрала "Хемус". Във Варна не се планира изграждането на небостъргачи, каза още Кирил Йорданов. Запазени територии се предвиждат и за икономическото развитие на града, добави той.

Планът включва преместване на пристанище Варна-изток във Варненското езеро и освобождаването на района на Морската гара само за пътнически кораби. На сегашната островна зона под Аспаруховия мост се предвижда строителството на контейнерен терминал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА