Last news in Fakti

20 Октомври, 2005 00:00 477 0

Със смели идеи ще се спират строежите по морето

  • според-
  • закона-
  • предвиждат-
  • кметовете-
  • общините-
  • могат-
  • крайбрежие-
  • ковачев-
  • черноморското-
  • черноморското крайбрежие-
  • одс христо кирчев
Решение срещу хаотичното строителство по Черноморското крайбрежие ще бъде държавата да създаде фонд за изкупуване на територии по бреговата ивица от частните собственици. Това беше една от идеите, подхвърлени в сряда на заседанието на парламентарната комисия за регионално развитие, на което строителният министър Асен Гагаузов и заместникът му Савин Ковачев представиха поредния законопроект за Черноморското крайбрежие. Целта на срещата беше да се чуят идеи за бъдещата регулация.

Държавният фонд за изкупуване на земите беше предложен от депутата от НДСВ Ангел Тюркеджиев. Тодор Батилов от "Атака", който присъстваше като представител на Бургас, също изрази подкрепа за фонда и посочи, че по този начин Франция отдавна е решила неуредиците със застрояването и опазването на крайбрежието си.

Предложеният от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) закон предвижда нелегалните строежи да бъдат разрушавани от собствениците им с техни средства до месец, след като документът влезе в сила. Ако това не бъде направено, до шест месеца строителният контрол трябва принудително да премахне обектите. Според проектозакона върху плажовете ще могат да се изграждат само преместваеми постройки като санитарни възли, спортни съоръжения и други. Депутатът от ОДС Христо Кирчев заяви, че едномесечният срок за разрушаване на незаконните сгради е нереален.

Според проектозакона точните граници на земите, които влизат в режим на засилена териториално-устройствена защита, ще бъдат съобразени с устройствените планове в общините. Зам.-министър Ковачев поясни, че в заключителните разпоредби на закона се предвиждат две години за изготвянето на плановете. Той допълни, че според изчисленията на МРРБ за устройството на Черноморското крайбрежие и за подпомагане на общините при разработването на плановете ще са нужни 1.2 млн. лв. Ковачев увери, че докато текат процедурите по приемането на закона, ще бъде готов и кадастърът на всички крайбрежни общини.

Това е поредният законопроект за ограничаване на строежите по плажовете. Той използва голяма част от стария, който беше дело на предишното правителство, но срещна яростен отпор.

Кметовете на общините да могат да спират строежи, за да не се допуска незаконно строителство, предвиждат приетите на първо четене промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), внесени от депутати от "Коалиция за България". Според измененията след отстраняване на нарушенията и плащането на наложените глоби или имуществени санкции кметовете ще могат да разрешат продължаването на строежите. Текстовете предвиждат кметът да забранява достъпа до незаконните обекти и захранването им с ток и вода. “Искате да стоварите действията на мутрите върху кметовете”, заяви депутатът от ОДС Христо Кирчев. Кметовете ще действат едновременно с дирекцията за строителен надзор. Парламентът прие на първо четене и внесените от депутати от ДСБ поправки, според които в ЗУТ ще се регламентира поставянето на преместваемите обекти, за да не прерастват те в огромни постройки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА