Last news in Fakti

24 Октомври, 2005 00:00 893 0

Продадоха земя в Бургас по 93 стотинки за квадратен метър

  • агенцията-
  • земята-
  • които-
  • държавни-
  • според-
  • вземания-
  • държавни вземания
Продажба на земя в регулация край Бургас по 93 ст. за квадрат скандализира хората на морския град в неделя. Според информация в два всекидневника, Агенцията за държавни вземания е дала след търг апетитни имоти на единствения кандидат, който се е явил - бургаската фирма "Атлантик". Първоначално обявената цена била 10 ст. за кв. м, но купувачът платил по 93 ст. Така фирмата за промишлен риболов придобила 700 дка за около 650 лева в квартал "Меден рудник" и в село Черноморец.

От "Атлантик" обаче побързаха да опровергаят информацията. Според тях цената била около 11 лева на кв. м. Още днес ще изнесем документи в подкрепа на нашето твърдение, заявиха от фирмата.

Служители от Агенцията за държавни вземания и брокери пък твърдят, че въпросните терени не представляват интерес нито за инвеститорите, нито за строителните предприемачи. Въпреки че по-голямата част от терена е в бургаския кв. "Меден рудник", върху него нищо не може да се строи. Причината е, че под парцела има лабиринт от минни галерии и изграждането на сгради не е разрешено, тъй като може да предизвика срутване. Има и малка част земя, под която не са прокопани рудници, но пък през нея минават петролопроводи и други важни инфраструктурни съоръжения, които не може да се изместят. На практика земята може да се използва само за селскостопанска обработка или като открита складова база. По същия начин стои въпросът и с терена край с. Черноморец, който доскоро се използваше също за рудодобив. Земята там е хълмиста, неравна и е била използвана от фалиралата мина "Върли бряг" за складиране на отпадни материали.

От Агенцията за държавни вземания категорично отхвърлиха обвиненията, че са изтъргували земята на безценица. Според служителите търгът е бил официално обявен, както и първоначалната цена от 10 стотинки за кв. м. Фактът, че се е явил само един кандидат, е показателен за липсата на интерес към неатрактивните парцели, коментираха служители от агенцията. Освен това те обясниха, че практиката на държавната агенция е да се удовлетвори за натрупаните от фирмите дългове чрез публична разпродажба на движими и недвижими имущества. Обикновено цените, които се обявяват, по правило са смешно ниски. Преди повече от година агенцията продаде десетки апартаменти в гр. Камено на цена от 200 - 300 лева за жилище. Маркови парфюми пък неотдавна бяха разпродадени за по 10 стотинки бройката. Периодично в Бургас се правят и търгове за автомобили втора употреба, на които цената е от 300 до 500 лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА