Last news in Fakti

24 Октомври, 2005 00:00 1 060 0

Издигат азиатска Венеция

  • проекта-
  • които-
  • града-
  • венеция-
  • сонгдо-
  • технологии-
  • център-
  • бъдат-
  • градът-
  • данни-
  • върху-
  • комплекс
Наричат този проект най-мащабното строително начинание на планета. Същността му е изграждането на огромен градски комплекс, който ще бъде едновременно бизнес център и място за живеене. Дотук - нищо изключително. Но приликите с обикновения град свършват тук. Авторите на проекта го описват като олицетворение на иновативността - не само като архитектура, въпреки че и в това отношение архитектите са получили карт бланш, но и като съвременни технологии, използвани в него.

Градът ще се нарича Ню-Сонгдо сити (New Songdo City), но го наричат и U-City (от ubiquitous - вездесъщ). В технологични измерения това означава град, в който всички главни информационни системи - медицински, държавни, на бизнеса - са свързани помежду си и обменят данни и всеки дом, офис и учреждение е оборудван с компютри. На практика градът ще прилича на Големия брат, но без негативния нюанс. Ню Сонгдо ще бъде построен на брега на морето и ще се разполага частично върху водна площ - също като италианската Венеция. Но го титулуват Венеция на XXI век не само заради красотата и морето - южнокорейските политици и бизнесмени планират да превърнат Ню Сонгдо в един от най-мощните делови центрове на Азия, подобно на ролята на голям търговски център за Европа на самата Венеция преди столетия.

Основната отличителна черта на новия град е, че той ще представлява огромен суперкомпютър. Чипове RFID (идентифициране чрез радиочестоти), безжични връзки и други свръхмодерни технологии от различни сфери по целия свят ще бъдат обединени в гигантския комплекс. Тук ще се заселят хора, които ще проверяват в реални условия жизнеспособността на тази или онази иновация. Всички учреждения и сгради, цялата инфраструктура, кинозалите и театрите ще споделят база данни помежду си. Представете си боклукчийско кошче с микропроцесори или умни килими, които съобразяват кой се разхожда върху тях. Чувствителни към промените в налягането подове в домовете за възрастни хора ще усещат, ако някой обитател падне на земята, и ще се свързват веднага с "Бърза помощ". Телефоните ще събират данни за състоянието на говорещите и чрез тях хората ще получават рецепти за своето здраве.

Авторите на проекта заявяват, че една и съща смарт карта, с която ще разполага всеки жител, ще отваря вратата на дома му, с нея ще плаща за метрото, паркинга, билета за кино или наемането на велосипед. Процесът ще бъде анонимен (т.е. няма да има възможност за следене при смяна на местонахождението на гражданите). А ако картата бъде изгубена, може да се анулира веднага, а кодът на дома да се смени. Така ще бъде създаден естествен изпитателен център за реализирането на "напълно прозрачен електронен живот", който е следващата крачка на обществото. Корейците очевидно ще са първите, които ще проверят на практика какво означава да живееш днес в града на утрешния ден.

Кой ще обитава комплекса
Натъпканият с електроника град ще бъде обявен за свободна икономическа зона и ще стимулира развитието на бизнеса с по-ниски данъци. За удобство на жителите и гостите ще бъдат построени международни училища, болници и музеи, мрежа от водни канали, аквариум, голф игрище, магазини, паркове, офиси и хотели. Със сигурност ще има много желаещи да се заселят в бъдещата азиатска Венеция. Конкуренцията сигурно ще бъде жестока и инвеститорите ще си върнат вложените суми многократно. Особено ако успеят да привлекат младите и амбициозни азиатски и транснационални компании, специализирани в сферата на високите технологии, IT индустрията и други от този бранш. Но дали тези преуспяващи, богати, делови жители все пак ще бъдат щастливи? Дали и човешката им същност ще е адекватна на това електронно чудовище? Трудно е да се отговори отсега. Но архитектите обещават освен технологиите да се погрижат и за наличието на достатъчно зелени площи, за да осигурят връзката с природата. Ясно е, че градът ще изучава не само приложимостта на технологичните иновации, но и съвсем различната среда за обитаване.

Проектът струва $25 милиарда
Реализирането на проекта ще се осъществи от консорциум между американската Gale Company, като цялостен разработчик и като маркетингова компания, и POSCO E&C - втората по мощ компания за метали в света, като отговаряща за построяването на града.
U-city ще се разгърне върху 5,57 кв. км.
Стойността на проекта е $25 млрд.
В града постоянно ще живеят 65 000 човека. Още 350 000 се очаква да са работещите в многобройните компании, които ще открият офиси.
Първата фаза на строителството (първият централен район на града) трябва да е завършена през 2008-а. Напълно завършен Ню Сонгдо сити трябва да видим до 2015 г.
В момента Конгресният централен комплекс на стойност $1,235 млрд, който е част от първата фаза на проекта, е в стадий на разработка на дизайна от Kohn Pedersen Fox Associates PC.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА