Last news in Fakti

1 Февруари, 2006 00:00 579 0

Жан Нувел - архитектът на внушенията

  • нувел-
  • париж-
  • създава-
  • които-
  • сгради
Наричат французина Жан Нувел архитект на идеите и внушенията, на образността. Той е носител на редица отличия, сред които златният медал на Британския кралски институт по архитектура, Франция го удостоява с Гран при за цялостно творчество, получава и японската императорска награда. Създава сгради, които са в невероятен синхрон с духа на времето и могат да отговорят на изискванията му.

Жан Нувел е роден на 12 август 1945 г. в село Фюмел, Югозападна Франция. Детската му мечта е да стане велик художник. Завършва Училище по изящни изкуства в Париж. През 1975 г. създава собствена архитектурна фирма. В творчеството си французинът се стреми да създава експресивен език, който се различава от модернизма и постмодернизма. Нувел проектира сгради, които надминават ограниченията на традицията и познатите и добре утвърдени образци.

Нувел залага на хармонията, която трябва да възникне между новата постройка и заобикалящата я среда. В дизайна на повечето сгради той акцентира на взаимодействието между прозрачността, сянката и светлината. Любител е на изящни композиции от стъкло.За шедьоври се смятат сградите на Операта в Токио и Лион, Институтът на арабския свят в Париж, галерията "Лафайет" в Берлин, музеят на испанската кралица София в Мадрид, които Нувел създава.

Световна известност му донася Институтът на арабския свят в Париж (1981-1987 г.). Най-добрите му проекти от последните години са "рижавият" Куб - Монолит в центъра на езеро по време на ЕКСПО 2002 в Швейцария. До павилиона под формата на огромен куб посетителите стигаха с лодки по време на изложението. Друг известен проект е музеят De Quai Branly в Париж.

Последният хит на Нувел е небостъргачът Torre Agbar в Барселона. Зданието служи за централен офис на градската водоснабдителна компания. Символиката на водата е постигната чрез корпуса на сградата, който е решен изцяло в прозорци с особени отразяващи стъкла. При определена светлина кулата визуално като че ли се разтваря в пространството и започва да прилича на огромен воден стълб.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА