Last news in Fakti

20 Февруари, 2006 00:00 548 0

Земеделските имоти ще поскъпнат с още 40 на сто през 2006 г.

  • цените-
  • добричко-
  • декар-
  • където-
  • миналата-
  • година-
  • миналата година-
  • през миналата-
  • през миналата година
"През миналата година цените на земеделските земи са поскъпнали с 25 на сто. Тази тенденция ще се запази и през 2006 г., като ръстът може да достигне 30-40 процента поради предстоящото влизане на страната в Европейския съюз и повишеното търсене на имоти". Това съобщи зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова, която представи вчера годишния анализ за пазара на земята на Системата за агропазарна информация (САПИ).

Близо 594 хил. дка са продадени през 2005 г., като средните цени на обработваемите земи са били 169 лв. на дка. Половината от сделките са реализирани в Североизточна България, където окрупняването на земите върви с по-бързи темпове от останалите региони. Въпреки раздвижването на пазара раздробеността и трудният достъп до собствениците на имотите се сочат от анализаторите като най-голям проблем за търговията.

Най-голям е интересът към имотите до курортите, цените на които се движат между 50 и 200 хил. лв. за дка. През миналата година над 35 хил. дка ниви и ливади са сменили предназначението си и върху тях са построени хотели и почивни бази. До 260 хил. лв. е спазарен декар ниви до Свети Влас, в планинските курорти сделките се сключват от 10 до 90 хил. лв.

Арендните отношения през последните години остават предпочитана форма за стопанисване на земята. През миналата година са сключени арендни договори за над 3.3 млн. дка. Най-големи терени се взимат под наем в Добричко и Плевенско. За четири години от 2001 до 2005 г. в двата района наемите са над 10.7 млн. дка, което съставлява 60 на сто от общо арендуваната за страната, сочи отчетът. В зависимост от региона цените на арендата се движат от 5-6 лв. в Западна България до 30 лв. за декар в Добричко.

Там, където земите се комасират, интересът към земеделието ще нарасне и това ще доведе до повишаване на цените, поясниха експерти. На този етап окрупняването на земеделските ниви се извършва основно в зърнопроизводителните райони в Пловдивско, където градинарите също имат интерес от комасацията. На този етап средните цени за обработваем декар в Добричко достигат 272 лв., а в Пловдивско - до 355 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА