Last news in Fakti

10 Март, 2006 00:00 4 937 0

Столична община продава магазин на бул. "Витоша"

  • витоша-
  • миналата-
  • магазин-
  • година-
  • цената-
  • метър-
  • агенцията-
  • приватизация-
  • агенция-
  • наддаване-
  • миналата година-
  • хил евро-
  • хил лева
Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП) ще продаде магазин на бул. "Витоша" на търг с явно надаване, насрочен за 23 март, показва обява в сайта на агенцията. Става въпрос за магазин от 14 кв.м, който се намира в безистена на бул. "Витоша" 29. Началната тръжна цена е 75 хиляди лева, а стъпката за наддаване е 5 хил. лева. Това означава, че квадратният метър се предлага за 5357 лв.

Цената е изключително атрактивна, коментираха брокери на недвижими имоти. Според тях магазини на бул. "Витоша" се продават рядко. Последната сделка е отпреди около две години, когато беше продадено малко магазинче до кино "Витоша". Помещението от 20 кв.м, за което имаше и юридически спорове, беше купено за 250 хил. евро, или за 10 хил. евро на квадрат. В момента по данни на брокери квадратен метър на малък магазин с лице към бул. "Витоша" се предлага за 20 хил. евро. Цената на квадратен метър на търговските помещения в безистен на българския "Шан з''Елизе" варират от 4 хил. до 10 хил. евро в зависимост от разположението до главната улица.

Миналата година общинската агенция за приватизация продаде кухнята на някогашния ресторант "Хавана" на бул. "Витоша" №27-29, който също нямаше лице на главната улица, за 1.127 млн. лева. Цената беше платена от Ивайло Андонов.

Друга интересна продажба на СОАП е магазин на ул. "Опълченска", бл. 54, вх. Д. Търгът с явно наддаване е насрочен за 28 април. Търговското помещение е с площ от 137 кв.м. Началната цена е 167 хил. лева, а стъпката за наддаване е 10 хил. лева.

Магазини в кварталите "Люлин" и "Овча купел", както и помещения в трафопостове ще продава през март и април общинската агенция за приватизация в София, показва справка в сайта й.

За миналата година СОАП е сключила 88 сделки. Основният метод на продажба при 93% от сделките е бил търг. Приходите са над 12.2 млн. лв., като 91% от сумата са отишли за реализирането на общински проекти. По-големите от тях са доизграждане на газова инсталация на депо за твърди битови отпадъци в Суходол, ремонт на общински сгради, изграждане на инфраструктура на жилищни блокове, ремонт на улици и други. В отчета на агенцията пише, че е дала 4.7 млн. лв. за новата система за таксуване на пътниците през миналата година, но такава засега не е въведена.

Общинският съветник от НДСВ Владимир Каролев по време на заседания на общинския съвет нееднократно е критикувал, че издръжката на агенцията е прекалено скъпа на фона на реализираните приходи. Данните показват, че за миналата година 9% от приходите, или около 1.1 млн. лв., са отишли за заплати на служителите на ведомството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА