10 Март, 2006 00:00 620 0

Ремонтът на централната улица в Русе струва 727 хил. лева

  • проекта-
  • българия”-
  • време-
  • „красива-
  • улица-
  • проекта „красива-
  • проекта „красива българия”
Ремонтът и благоустрояването на централната улица в Русе струва 727 хил. лева, като 50% от средствата са осигурени от общинската управа, съобщиха от ведомството. В сряда беше официалната церемония по откриване на рехабилитираната „Александровска”. Ремонтът бе част от проекта „Красива България". В периода 2004 - 2005 г. по време на строителните работи бе обновен участъкът от градския площад до халите, като обект на ремонт станаха 19 къщи - паметници на културата, в архитектурен ансамбъл. Обновяването включваше ремонт на настилки, нов уличен инвентар, озеленяване, осветление и рампи за инвалиди. Рехабилитацията на фасадите бе с 50% финансово участие на собствениците, допълниха от офиса на проекта „Красива България” в Русе.

Фирмите, изпълнили строително-ремонтните и благоустройствени дейности, са „Строител 94”, „ФОН СК”, „Колор СК”, „КБЖС 96”, „Стройсвет” и „Роан 90”. Проектанти на новата централна русенска улица са арх. Цвети Русинов и арх. Ангел Ангелов.

Работа на 131 души, от които 76 безработни, бе създадена по време на реализацията на проекта. В началото на пролетта ще започне вторият етап от реставрацията на централната градска улица. Тя ще обхване участъка от халите до пресечката с ул. “Зайчар”. Освен това ще бъде ремонтирана частта от централния градски площад до хотел “Дунав плаза” и алеята пред Доходното здание.

“Красива България” е проект на Министерството на труда и социалната политика за професионално обучение и насърчаване на заетостта, припомниха от русенския офис. Подборът на обектите се съобразява с два основни компонента - „Подобряване на градската среда” и „Подобряване на социалната инфраструктура”. Изискване за включване в проекта е обектите да имат архитектурна, историческа и културна значимост, да подобряват условията за живот на групи в неравностойно положение, както и да се изпълняват в общини с високо ниво на безработица и с туристически потенциал. Общият бюджет за 2005 г. на проекта „Красива България” за Русе възлиза на близо 813 хил. лв. Паралелно със строително-ремонтните работи се извършва и обучение на безработни по различни специалности в областта на строителството и туризма. Курсът е двумесечен, като включва теория и практика по съответната специалност. По време на обучението курсистите получават стипендия, а след приключването му документ за придобита квалификация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА