Last news in Fakti

15 Март, 2006 00:00 1 995 0

Стъкленият кораб на Варна

  • сградата-
  • стълба-
  • зданието-
  • помещения-
  • караджова-
  • кораб-
  • западната-
  • ваня караджова-
  • арх ваня караджова
До месец в западната промишлена зона на Варна ще плава първият "стъклен кораб". Дотогава се очаква да бъде пусната в експлоатация сградата, която всъщност е административно-производствен център. С този проект в началото на февруари арх. Ваня Караджова взе приза "Архитект на 2005 г.".

"Корабът" е проектиран по поръчка и за нуждите на фирма "Бросс" в комплекс с производствени и складови помещения, свързани с дейността й. От 1996 г. фирмата е официален дистрибутор на Dow Corning за територията на България и Македония и за момента е единствената компания, оторизирана да консултира и доставя продукти за структурно силиконово остъкляване. Именно тази технология осигурява възможност за тотално остъклената фасада на бизнессградата.

"В този смисъл концепцията да се използват максимално възможностите на силикона в решението на фасадата, изпълнена изцяло от камък и стъкло, беше естествена", разказва архитектът на зданието Ваня Караджова.

Административно-производственият център е проектиран върху сложно от комуникационна гледна точка петно. През него се пресичат няколко подземни комуникационни артерии (газопровод, магистрални водопровод и канализация, релсов път). На пръв поглед бъдещият комплекс се очаквало да се шири върху терен от 5.5 дка. В хода на проучванията обаче той непрекъснато намалявал. И се оказало, че има само една възможна планова схема на сградата - вретеновидна форма, "пъхната" между два подземни комуникационни възела. И тъй като квадратурата на партера се оказала недостатъчна, проектантският екип решил да разширява сградата нагоре във височина. Така се стигнало до корабообразния силует на зданието. Застроената площ на сградата е 300 кв. м, а разгънатата площ - 1300 кв. м.

"Вътрешното разпределение, пространства и планова схема се получиха като логичен резултат от петното, с което разполагахме. След няколко варианта и промени се уверихме, че най-удачното решение е тя да се проектира с форма на пресечен конус. Оттук дойде и възможността да се „облече" в силуета на устремен напред кораб", разказва арх. Ваня Караджова.

Зданието е ситуирано в югозападната част на парцела и се състои от три надземни и един подземен етаж. Сутеренът е частичен и е разположен в северозападната част на сградата. Входът на първо ниво е оформен от юг.

На първо ниво са разположени приемно фоайе, изложбена зала за експозиции на продуктите на фирмата, четири кабинета (счетоводство, търговски отдел, снабдяване и канцелария) и залата за хранене. Второто ниво е заето от кабинетите на двамата директори, помещения за секретарките, транспортния отдел и супервайзорите. Обособени са също приемно фоайе и малък фитнесцентър. На трето ниво е разположена многофункционална зала, пред която е оформена зимна градина. Останалата част от трето ниво е организирана като използваема тераса.

Изпълнението на сградата е монолитно. Конструкцията й е масивна, стоманобетонна, с преградни стени между стаите и санитарните помещения, изпълнени от гипсокартон с топлоизолация от минерална вата. Вътрешните стени и тавани на стаите и коридорите са обработени с гипсова шпакловка и латексово боядисване. В сградата са предвидени две вертикални комуникации - двураменна стълба в западната част (свързваща всички нива) и завита двураменна стълба на изток (оформена като панорамно ядро, остъклено със структурна фасада). Двураменната стълба от западната страна е евакуационна. Панорамната стълба в източната част свързва само надземните нива на административната сграда.

Фасадата на сградата е изпълнена със структурно остъкляване, а плътните части - с каменни плочи. Отворена е максимално към външното пространство, защото е богато остъклена. Същият прийом е използван и за вътрешните пространства. Те преливат едно в друго и по този начин дооформят вида на съвременния фирмен офис. В промишлената зона на морската столица развитието на комплекси, подобни на разположения на кръстопът "кораб", тепърва предстои.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА