Last news in Fakti

21 Март, 2006 00:00 894 0

Ледена епоха

  • които-
  • хотела-
  • хотел-
  • ледени-
  • различни-
  • правят-
  • врати-
  • дават-
  • защото-
  • обаче-
  • picture
,Всеки разбира екзотиката и приключението по различен начин. Едни обичат топли морета, лагуни и палми, други заснежените върхове на планините и ските. Единици са обаче тия, които дръзват да се отдадат на едно странно приключение, максимално да се отправят на север и да преспят в небезизвестния леден хотел, намиращ се само на 200 км от полярния кръг. До сега само бях чела и чувала за това екзотично място, но друго си е да ти разкаже очевидец. Наскоро се запознах точно с него - Лили Горанова, истински смелчага, получила като всички останали посетители на хотела грамота за издръжливост.

„Изживяването е невероятно, но нека карам по ред”, започна разказа си Лили. „До мястото, където се намира леденият хотел не може да се стигне със самолет. Запътилите се натам туристи кацат на най-близкото летище – Кируна. От там с шейни, теглени от 12 кучета, се отправят към мястото, което отстои на 25 км. северно от Кируна. За пътуването с шейната се наемат специални дрехи, които се навличат върху твоите собствени, заприличваш на космонавт, защото ти дават и ушанка и ръкавици, които слагаш пак върху твоите. Дават ти и специални ботуши, като руските валенки. По пътя се спира за обяд, а менюто е едно - еленско месо. Самото еленско месо не е толкова вкусно, но сосовете, с които го овкусяват, са направо фантастични”, обясни Лили.
picture:1,20060321_31.jpg,Леденият хотел се намира на реката Торн. Строителните материали, от които е направен, са лед, сняг и кожи. Ледените блокове се вадят точно от река Торн, която както си върви в коритото, изведнъж преминава в дълги езера и сетне пак тръгва като река.

Архитектурата

„Това е единственият хотел в света, който се строи… всяка година. Да, строежът на хотела започва през октомври, а отваря врати за своите гости през ноември и работи до април. Всеки сезон се канят различни дизайнери, които правят така наречените бюти румс. Те са различни, причудливи и в собствен стил. Нормалните стаи са съвсем „базови” - ледена пещера с ледено легло, покрито с еленови кожи. Самият хотел заема площ от 5000 кв.м, като освен него тук има ледена църква, айс бар и изградено от лед копие на Шекспировия театър Globe. За да не се разтопяват от слънчевите лъчи, ледените „тухли” са затрупани със сняг, но покрай хотела има направени ледени колони, чийто вид слънцето причудливо малко по малко „изяжда”. Коридорите са изградени от блокове, между които има части, незасипани отвън със сняг, които се явяват нещо като прозорци и в тези ниши са поставени различни ледени скулптури. Хотелските стаи не предлагат обаче уединение в чистия му вид, тъй като няма как да се направят затварящи се врати от лед. Ролята на врати играят еленови кожи или дебели платнища.
picture:3,20060321_32.jpg,В айс бара пък в ледени чаши се пият подходящи за тези географски ширини алкохолни питиета. Хотелският ресторант е украсен с ледени скулптури и там ордьоврите се сервират в ледени блюда.

Преживяването

Що се отнася до момента със спането и издържането на ниските температури, то от хотела ти дават спален чувал заедно с един чаршаф, който е пак във формата на чувал и се натиква в първия. Предварително си получил инструкции, че трябва да носиш термобельо и ти препоръчват да спиш само по него без да се навличаш, защото чувалът пази твоята телесна температура и на практика ти спиш в собствената си температура. „Наградата” за издръжливостта ти през нощта получаваш на сутринта – няколко маса в невероятната сауна на хотела. След това естествено си получаваш и грамотата, в която надлежно е описано, че ти си герой, защото си издържал да спиш на минус 5 градуса, докато навън температурата е била минус 11 градуса”, разясни с усмивка Лили и показа своята грамота.
picture:1,20060321_33.jpg,Тази спартанска обстановка обаче не спира потока от хора. Тук на сезон се правят над 150 сватби и кръщенета. Много хора идват тук само за един ден. Вземат самолета от Стокхолм до Керуна, пътуват с кучешки впрягове, спят в хотела и се прибират. За тях това е едно много голямо преживяване. Най-дълго престоялият човек в хотела е издържал пет денонощия. Това е абсолютния рекорд. Ще добавим и една любопитна подробност – тоалетните се намират в масивна част, там е разположена рецепцията, сауната и магазинът за сувенири.

Минималната цена за една двойна стая е 250 евро, а най-скъпите „beauty rooms„ струват 600 евро. Важно е да се знае, че резервации за ледения хотел се правят една година предварително.

текст: Красимира Пастирова
снимки: Лили Горанова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА