Last news in Fakti

27 Март, 2006 00:00 473 0

Чужди компании ще санират 2800 обществени и общински сгради

  • общините-
  • които-
  • сградата-
  • компании-
  • договори-
  • компаниите-
  • ефективност-
  • енергийна-
  • сгради-
  • енергийна ефективност
Чужди компании, финансирани от местни банки, ще топлоизолират, подменят дограма и улично осветление в над 2775 обществени и общински административни сгради, детски градини, училища и болници. Това съобщи зам.-министърът на енергетиката Валентин Иванов. Компаниите ще сключват договори с гарантиран резултат (ЕSCO) с общините и областните управи за осъществяване на мерките за енергийна ефективност. При този тип договори изпълнителят инвестира в саниране, подмяна на дограма или горивото за отопление на сградата и си връща инвестицията в сградата от икономисаната енергия. Собственикът на сградата заплаща на инвеститора разликата между старата сметка за енергия и сегашната.

През миналата седмица Райфайзенбанк, Банк Аустрия кредитанщалт и "Дексия" заедно с унгарски и белгийски компании са заявили интереса си към проекта. Според Иванов ЕSCO компании ще получат 80% от икономиите, с които ще могат да изплащат заема си към банките, останалите по 10% ще си разделят общините и бюджетът. Идеята е след осъществяването на проектите да започне събирането на средства във фонда за енергийна ефективност, за учредяването на които държавата отпусна 3 млн. лв.

Стойността на проекта е 250 млн. евро. Енергийното министерство вече е събрало информация за 220 стари сгради, които гълтат повече електричество. Прегледът на сградите ще приключи до края на годината. Все още се събира информация за имотите на военното министерство, МВР и съдилищата. За да започнат мерките, се извършва обследване на сградите, което се осъществява от сертифицирани от Агенцията за енергийна ефективност компании. След извършването на санирането се издава сертификат, който позволява на сградата да не плащат данък сгради от пет до десет години.

Компаниите могат да получат даден проект, без да бъде обявена търг, ако те са от страни, с които България има споразумения по Протокола от Киото, обясни зам.-министърът. Той допълни, че въпросът ще бъде допълнително изяснен. Срещу тази постановка обаче се обявиха кметовете. Не можем да не обявяваме обществени поръчки и не е ясно защо с държавата ще си делим икономиите, заяви изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България Гинка Чавдарова. През миналата година трябваше да направим проекти за 10 млн. лв. с общините, но осъществихме едва за 2 млн. лв., защото общините не са готови, каза изпълнителният директор на "Енемона" Прокопи Прокопиев, която осъществява ЕSCO договори. Той обясни, че при тези договори рисковете изцяло са за сметка на компаниите. "Енемона" е осъществила проектите си без банкови кредити, като е използвала собствени средства и емитирала облигационен заем за тази цел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА