Last news in Fakti

30 Март, 2006 00:00 576 0

Мегакомплекси край морето са новата вълна сред инвеститорите

  • около-
  • ваканционни-
  • комплекси-
  • комплекс-
  • апартамента-
  • очаква-
  • обясни-
  • жилища-
  • няколко-
  • имоти-
  • подобни-
  • сгради-
  • големи-
  • над 800
Огромни затворени ваканционни комплекси, разположени на площ от по 30 до 50-100 дка са новата инвестиционна вълна по Черноморието, съобщиха брокери на недвижими имоти.

Тенденцията трайно се налага и по цялото крайбрежие вече са в ход около 10-15 мащабни проекта. Те представляват комплекси със собствена инфраструктура, кътове за развлечение, магазини, медицински и СПА-център, басейни, нощни заведения, ресторанти и на практика предлагат всичко необходимо за курортистите, събрано на едно място. Броят на апартаментите в тях тръгва от 200-300 до над 800, разположени в дву- или триетажни вили или в апартаментни сгради.

,Тенденцията за този тип строителство върви от около година и определено се наложи заради засиленото търсене на имоти в големи ваканционни комплекси от страна на купувачите, обясни Стефка Томова от бургаския клон на агенция "Явлена". Основен интерес към тях проявяват хора от северните държави - датчани и холандци, но също така и доста руснаци. Те търсят имот в селище с определен тип среда и услуги и на практика не се налага да излизат извън него по време на почти целия си престой, обясни тя.

Цените на имотите в този тип комплекси са конкурентни на тези в апартаментните сгради на добри места в курортите - от 860 до около 1400 евро/кв. м. Едни от основните предимства обаче са предлаганите услуги по поддръжка, както и по-лесното им отдаване под наем и съответно по-високата възвръщаемост на инвестицията.

Според управителя на агенция "Форос" Добромир Ганев годишната доходност от апартамент в голям комплекс се очаква да достигне 7-8% само от наеми. Отделно може да се заложи и поне 30-40% печалба от увеличението на цената в следващите 5-6 години. Това ги прави доста по-атрактивни от жилищата в малките апартаментни сгради, гарантира по-лесната им продажба и съответно големите инвеститори залагат на този модел, обясни Ганев.

В някои от по-луксозните комплекси по Южното Черноморие се очаква дори доходност от 7 до 12% годишно от наеми. Подобни нива посочват от "ФеърПлей Интърнешънъл", която инвестира във ваканционния комплекс "Санта Марина" край Созопол. Той ще е разположен на около 100 дка и след окончателното си завършване ще включва над 800 апартамента. В момента тече първият етап на строителството, в който са предвидени 379 жилища в 29 три- и четириетажни вили. На площ от 56 дка в Равда тече и строителството на апартаментния комплекс "Емералд" също с над 800 ваканционни жилища. Инвеститор в него е базираната в София Pioneer Development.

В южна посока, край село Лозенец, се развива още един мащабен проект - комплекс "Оазис", който ще извади на пазара над 300 ваканционни апартамента. Комплексът се предлага от Home for you на средна цена около 1000 евро/кв. м. Според управителя на компанията Иван Горанов подобни проекти са бъдещето на Черноморието, тъй като предлагат и цялостно решение за инфраструктурата - пътища, ВиК, пречиствателни станции. В това отношение моделът "Слънчев бряг" се оказа неефективен, така че изходът е в изграждането на подобни големи комплекси с всички необходими мрежи и съоръжения, обясни той.

Заради големината на парцелите по-мащабните ваканционни проекти често се изграждат извън масовите курорти, но няколко се развиват и в "Слънчев бряг". До 2007 г. се очаква в източната част на курорта да бъдат завършени комплекс "Маджестик", който включва над 700 апартамента, и "Роял Гардън" с над 500 ваканционни жилища. По-малки като мащаб са "Ясен" и "Виа Сюитс" с по 200 апартамента.

Няколко големи проекта вече са в ход и по Северното Черноморие. На мястото на къмпинг "Луна" край Обзор започва изграждането на комплекса "Луна бей ризорт", който ще се разположи на около 20 дка. В същия район се очаква и ваканционно селище с над 550 апартамента на площ от около 35 дка, което ще се строи от няколко български компании. На юг от Варна - край Бяла, мащабен ваканционен проект замисля и голям фонд за имоти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА