Last news in Fakti

16 Май, 2006 00:00 449 0

Интересът към офисплощите се запазва

  • офиси-
  • офисплощи-
  • имоти-
  • компании-
  • офисни-
  • месечно-
  • под наем-
  • офисни площи клас
Въпреки прогнозите за насищане на пазара с офисплощи интересът на предприемачи към строителството на нови бизнессгради се запазва. Свободните офисплощи в централната част на София са намалели значително и през втората половина на миналата и в началото на тази година незаетите помещения са едва 8%. Наемните цени достигнаха 13.5 EUR/кв. м месечно за офисни площи клас А и 10 EUR/кв. м месечно за офисни площи клас B, докато такава площ в жилищна сграда в центъра на града може да се наеме за суми от порядъка на 5-7 EUR/кв. м месечно. Все повече фирми търсят модерни офиси в новопостроените бизнессгради. Предимствата им са наличието на паркинг, удобно разпределение на помещенията спрямо нуждите на наемателя, качеството на използваните при строителството материали, различните удобства.


Начело

Нарастващото търсене на качествени и модерни офисплощи наред със засилващото се навлизане на чуждестранни компании в страната ще доведе и до нови инвестиции в офисни сгради, убедени са брокери. В челната десетка на най-предпочитаните райони за наемане на офиси се нареждат Оборище, Изток, Бели брези, където предлагането е в пъти по-малко от търсенето. Основната причина за това е добре изградената инфраструктура. Най-голям избор независимо дали става дума за покупка или отдаване под наем, има в близост до столичните булеварди.


Продажба на офиси

Наред с отдаването под наем интересът е голям и към продажбата на офисплощи. Търсенето е основно от български компании, които предпочитат да инвестират в собствен офис, отколкото да плащат наем. Тенденцията е свързана и с постепенното излизане на по-малките фирми от жилищните сгради и пренасочването им към специализираните бизнесцентрове.

Булевард България се очертава като място с най-силно предлагане на офиси както за продажба, така и за отдаване под наем. В района масово се предлагат по-малки офиси с големина между 100 и 250 кв. м, като повечето са разположени в нови офиссгради. Висока остава и цената на наемите в тази част на столицата.

Последните месеци интерес привлича и бул. Цариградско шосе. Цените на офиси, разположени в периферията на столицата, са много по-ниски от тези в центъра. Според анализатори това се дължи на по-ниското предлагане и на факта, че имотите са ново строителство.


Очаквания

Годишната доходност от офисплощите е в границите на 10-12% и остава по-висока от тази в останалите страни от Централна и Източна Европа. Въпреки че е все още развиващ се, българският пазар на недвижими имоти се отваря постепенно за инвестиционни продукти, като това става едновременно с обръщането внимание на големите международни компании към него.

Специалисти прогнозират увеличаване на ръста в цените на бизнесимотите занапред за разлика от този на жилищните имоти. Ако очакваният ръст в сектора на недвижимите имоти е средно между 10 и 15% годишно, при бизнесимотите увеличението ще бъде над това ниво, а при жилищата - под него.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА