21 Юни, 2006 00:00 560 0

Държавата призна за хаос при имотите й

  • държавни-
  • имоти-
  • общински-
  • частната-
  • собственост-
  • давността-
  • общински имоти
В Държавен вестник от 6 юни 2006 г. беше обнародван нормативен акт с гръмкото наименование Закон за допълнение на Закона за собствеността. Допълнението обаче е съвсем минимално - състои се от един-единствен параграф, който гласи: "Спира се за срок от 7 месеца, считано от 31 май 2006 г. давността за придобиване на държавни и общински имоти."

Какво се крие зад спирането на придобиваната давност върху държавни и общински имоти ? По косвен начин българската държава признава, че с целия си арсенал от закони и подзаконови нормативни актове, с безкрайно раздутата си и разпарчетосана администрация тя - държавата, не е в състояние да установи и защити интересите си като собственик.

Налице са много държавни и общински имоти, които са неправомерно завзети от най-различни лица - като се започне от държавни ведомства, търговски дружества, бивши наематели и партии фантоми, та се стигне до прословутите ромските гета. Наивно е да мислим, че „търпимостта" към подобни действия е случайна. В много случаи става дума за корупция чрез платено бездействие, а в други - за най-обикновен мързел.

Новият закон няма да излекува нито корупцията, нито мързела. Напротив, ще им даде още една глътка въздух. Ситуацията на завземане на държавни и общински имоти ще продължи да съществува и да бъде толерирана. Вярно, срокът на спиране на давността е само 7 месеца. Но не е трудно да предвидим, че този срок ще бъде отново продължен. Нещо повече, възможно е да се върнем към уредбата отпреди 10 ноември 1989 г, когато „социалистическата собственост" (в това число цялата държавна собственост) не можеше да бъде придобивана по давност.

Проблемът на практика е сходен с този на провала при въвеждането на принципа на „мълчаливото съгласие" вместо „мълчаливия отказ" да се издаде административен акт. И в двата случая надделя „здравият" юридически скептицизъм, че държавните чиновници ще се справят с поставените им задачи.

Въпросът е докога ще бдим над мирния сън на чиновниците. Все някога ще трябва да се откажем от способа „спиране на давност", защото в едно от своите решения Конституционният съд се произнесе , че частната държавна и частната общинска собственост трябва да се подчиняват на общия режим на частната собственост . Освен средство за „ограбване" на държавата и общините давността има полезното свойство да стабилизира гражданския оборот, включително и срещу минали грешки на администрацията.

Да предположим например, че при продажба на държавно или общинско жилище преди 20-30 години е допусната неволна бюрократична грешка. Въпреки пропуска купувачът на имота живее в него и се счита за законен собственик. Е, вече нищо не пречи на кмета Х или областния управител Y да си хареса жилището, да изгони предишния „незаконен" притежател, след което да го продаде на някого, който му е далеч по-симпатичен. Картинката е позната от някои наши реваншистки реституционни закони. И при тях имаше непризнаване или прекъсване на отминали давностни периоди. Изглежда, „времето лекува всичко", но не и лошите законодателни идеи - у нас те са вечни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА