26 Юни, 2006 00:00 875 0

Руски милионери искат остров Свети Кирик

  • острова-
  • местните-
  • момента-
  • созопол
Двама руски милионери са хвърлили око на българския остров Св. Кирик, който е разположен на четвърт миля от Созопол. Богаташите харесали райското кътче земя насред морето и в момента проучват как да го купят. Техни пратеници вече са пристигнали в Созопол на оглед и разузнаване, но още не са се срещали с местните власти, казаха от кметството. Емисарите били доста предпазливи в събирането на информация за острова, твърдят местните. Те се притеснили от факта, че общината също предявява претенции. Както е известно, апетитите към Св. Кирик на местните власти са от няколко години. Кметицата на Созопол Веска Караманова настоява общината да получи правото да стопанисва и експлоатира малкото островче. Тя дори помоли преди година за съдействие премиера Сергей Станишев.

,Идеята на Созополска община е да изгради на острова тузарски ваканционен комплекс със суперлуксозни хотели, барове, казина и дори яхтено пристанище. Интерес вече проявяват и няколко от най-мощните инвеститори по Българското Черноморие, които са готови да вложат милиони евро в разработването на острова. До момента обаче там все още нищо не може да се строи, тъй като собствеността е в ръцете на военните. Допреди година целият остров бе военна база с поделения. Въпреки че в момента военнослужещи вече няма, въпросът със собствеността се явява непреодолима пречка за инвестиции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА