30 Юни, 2006 00:00 790 0

Имотният онлайн регистър тръгна на празен ход

  • агенцията-
  • системата-
  • система-
  • актове-
  • защото-
  • вписванията-
  • какви-
  • обясни-
  • правим-
  • софия-
  • трябва-
  • информация-
  • време-
  • информационна-
  • допълни-
  • йосифова-
  • данни-
  • заработи-
  • години-
  • цялата-
  • справка-
  • имоти-
  • информационна система-
  • единна информационна система
Месец и половина след като в София заработи система за имотни справки по интернет от агенциите по кадастъра и вписванията, тя не върши работа и е остро критикувана от основните си потребители. Подобни ИТ системи има в още 10 града, сред които Варна, Пловдив и Русе, но пък там за достъп са нужни модем и специален софтуер. Никой не е очарован от услугата, която трябва до две години да покрие цялата страна, защото тя не съдържа информация за имотните актове отпреди 1998 г., а на места в нея ще се въвеждат данни само от този век.

Идеята е срещу такса от 2 лв. за всяка отделна справка да може да се провери какви имоти притежава определен човек или юридическо лице, какви са характеристиките им, какви сгради има върху тях, границите им, кои са съседите им, има ли ипотеки върху тях и какви са те и др. Целта на тази система е да намали злоупотребите със собствеността и е полезна за нотариуси, геодезисти, агенции за недвижими имоти, банки, държавни институции, каза изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Димитър Цветанов.

Относно качеството на информацията в условията за ползването й изрично се казва, че "агенцията не носи отговорност за нанесени вреди и пропуснати ползи, настъпили в резултат или поради използване на услугите...". Пак в същите условия се предупреждава, че "данните, получени при ползване на настоящите услуги, се предоставят само за справочни нужди, а потребителите нямат право да ги използват с търговска цел и/или за предоставяне на собствени услуги".

В София достъпът до системата е директен, по интернет (https://notary.registryagency.bg/login.aspx). От февруари подобно ИТ решение има във Варна, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Русе. Там обаче потребителят има нужда от модем и специален софтуер, чрез който да търси кадастралната и геодезическата информация. Такава е и системата в Сливен, Ямбол, Велико Търново, Плевен и Несебър, която заработи от 15 юни, казаха от Агенцията по вписванията. Засега сме обхванали районите, където най-силно се развива имотният пазар, допълниха от агенцията.

Информация може да се търси по трите имена или ЕГН, а средствата за ползване на услугата се превеждат предварително по банков път и от тях се прави удръжка, докато се изчерпи внесената сума. До две години се очаква да заработи единната информационна система за цялата страна, каза Цветанов.

Председателят на съвета на Нотариалната камара Елена Еленкова каза, че това е стъпка напред, но като цяло системата не помага особено, защото в нея не са включени актовете отпреди 1998 г. За старите документи трябва да се прави допълнителна механична справка, допълни тя. Има крещяща нужда от единна информационна система и нотариусите от години говорим за такава, каза още Еленкова. За съществуващия уеб достъп знаем, а системата за София я пробвахме още през декември, когато течеше експерименталният период, допълни тя.

От юридическия отдел на една от най-големите агенции - "Адрес недвижими имоти", обясниха, че също знаят за системата, но не я ползват, защото включва актовете след 1998 г. Ако се окаже, че в справката някой документ липсва, трябва за него да правим проверка на ръка. Това ни отнема същото време, както когато правим цялата справка механично, но ни струва по-скъпо. Затова, макар че проверките стават по-бавно, предпочитаме да ги правим към службата на АВ.

В България има история на собствениците, но не и на имотите, а често липсва информация за собствеността на даден имот през определен период, обясниха юристите на "Адрес". Докато нямаме възможност да проследим историята на имотите, винаги ще има опасност да правим грешки, допълниха те.

Теодора Йосифова от отдел "Методология" в АВ обясни, че по време на социализма хората са имали право на един имот. Едновременно договорите за продажбата на общински имоти, както и нотариалните актове не е било задължително да се вписват, защото те са документи, издадени от държавата (нотариусите също бяха държавни - бел. ред.). Така че тези актове са извън обхвата на Агенцията по вписванията и данните за тях ги няма на хартия. Ако един собственик не е вписан в системата, значи, че около имота му не трябва да има проблеми, защото, ако той беше ипотекиран или продаден на друг човек, това щеше да бъде отразено, обясни Йосифова.

Тя поясни, че бъдещата единна информационна система също ще включва само новите актове. Тя може да отрази само настоящето и бъдещето, каза тя. Регистър има от 1997 г. и е невъзможно информацията от повече от един век назад да бъде събрана и поместена в базата данни, обясни Йосифова. Службите на Агенцията по вписванията бяха компютризирани по различно време, така че в някои райони в системата ще бъдат включени актове от по-късна дата. Окончателно службите бяха оборудвани с компютърна система през 2001 г., поясни тя.

До месец и половина ще започнат процедурите по изготвянето на кадастралната карта на София, която очакваме да е готова до 2009 г., съобщи в четвъртак изпълнителният директор на Агенцията по кадастъра Цветен Боев. Чакаме последни данни от Столичната община, допълни той. Финансирането ще започне със заема на Световната банка по проекта "Кадастър и имотен регистър", чийто срок беше удължен до 2009 г. На по-късен етап обаче ще се наложи да се вложат и бюджетни средства, обясни той. Изготвянето на картата ще започне с районите "Витоша" и Панчарево, а после и на комплексите "Люлин" и "Младост".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА